Αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νόμου «περί ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών» που αναφέρεται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ads

Αντιδράσεις από τη ΝΔ προκάλεσε άρθρο του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε σήμερα, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονται ρητά τα διαφορετικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.

Σύμφωνα με τη ΝΔ η διάταξη θέτει εν αμφιβόλω την ισχύ της μεταβατικής περιόδου των τριών ετών που θεσπίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος για την τελική εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών γυναικών, ενώ ίδιο προβληματισμό διατύπωσε και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Από τη πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει ζήτημα», από τη στιγμή που τα ταμεία πέρασαν στο ΙΚΑ και συνεπώς στο γενικό ασφαλιστικό σύστημα.

Ads

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν και οι τροπολογίες για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους και την καταβολή του ειδικού επιδόματος σε αναπήρους αλλά και της τροπολογίας για την επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος στο αυτοκίνητο, όταν επιβαίνουν παιδιά έως 12 ετών.

Σχετικά με την τελευταία ρύθμιση ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τη χαρακτήρισε «επιβεβλημένη» για την προστασία των ανηλίκων, καθώς «έχει αποδειχθεί ότι πολλαπλασιάζεται η βλάβη από το κάπνισμα στον κλειστό χώρο, πρόβλημα που δεν λύνει το ανοιχτό παράθυρο».

Επιπλέον, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης υπέγραψε σήμερα υπουργική απόφαση με την οποία παύει η πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμών από τον ΟΠΑΔ. Σύμφωνα με τον υπουργό, πλέον οι φαρμακοποιοί θα πληρώνονται από τον ΟΠΑΔ εντός 45 ημερών πλέον, ενώ το επόμενο διάστημα το ίδιο καθεστώς θα ισχύει και για τους προμηθευτές και γιατρούς.

πρόεδρος δε του Οργανισμού, προανήγγειλε την απλοποίηση της διαδικασίας πληρωμής των φαρμακοποιών που μέχρι στιγμής, λόγω του διπλού ελέγχου, απαιτούνταν έως και έξι μήνες για να πληρωθούν. Στο εξής, θα γίνεται ένας καταρχήν λογιστικός έλεγχος, θα αποπληρώνονται οι φαρμακοποιοί και εφ’ όσον προκύπτουν διαφορές από τον αναλυτικό έλεγχο θα συμψηφίζονται τον επόμενο μήνα.