«Το δίλημμα είναι σαφές: Είτε ψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο και σώζουμε τη χώρα, είτε δεν το ψηφίζουμε και αφήνουμε τη χώρα να καταρρεύσει. Το κάθε κόμμα θα κληθεί αύριο να απαντήσει χωρίς φιοριτούρες. Ή παίρνουμε τα 110 δισ., ή δεν τα παίρνουμε και πάμε σε στάση πληρωμών» υπογράμμισε, κλείνοντας την τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στην επιτροπή συζητήθηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία σήμερα το νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ads

Την έντονη αντίδραση των ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε το νομοσχέδιο, ενώ ο ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει ελπίδα, αλλά επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αύριο, που θα συζητηθεί και ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ορισμένες αλλαγές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το δικαίωμα να πάρουν το νέο επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, και όσοι συνταξιούχοι είναι κάτω των 60 ετών, αλλά λαμβάνουν σύνταξη είτε λόγω αναπηρίας, είτε από βαρέα και ανθυγιεινά, είτε λόγω ενασχόλησης τους με οικοδομικά επαγγέλματα, είτε παίρνουν σύνταξη λόγω θανάτου συζύγου.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απόλυτα κατηγορηματικός λέγοντας ότι «η χώρα αν δεν πάρει τα 110 δισ. ευρώ θα βρεθεί μπροστά στο τοίχο, θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών». Παραδέχτηκε ότι τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά, όπως είπε, αναγκαία και δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως το πολιτικό κόστος και δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.

Ads

«Η χώρα, αν δεν πάρει αποφάσεις θα βρεθεί στο τοίχο. Σε στάση πληρωμών. Ίσως κάποιοι να το θέλουν. Αν κάποιοι το θέλουν αυτό να το πουν καθαρά. Δική μας απόφαση είναι με τα μέτρα αυτά να νοικοκυρέψουμε και να σώσουμε τη χώρα», τόνισε. Στη συνέχεια, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι «τα μέτρα δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα», τονίζοντας ωστόσο ότι «στη διαπραγμάτευση υπήρξαν προαπαιτούμενα και χωρίς αυτά δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία».

«Κάναμε μια εξαιρετικά επίπονη προσπάθεια για να διασώσουμε ότι μπορούσαμε, με σειρά επιχειρημάτων για τα οποία συνέβαλαν και οι κοινωνικοί εταίροι. Πολύ θα ήθελα να πω ότι είχαμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε ακέραιο τον 13ο και 14ο μισθό και στο δημόσιο τομέα», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι έχει πολιτικό κόστος, αλλά είμαστε έτοιμοι να το αναλάβουμε με θυσίες για όλους. Προσπαθούμε όμως να τις επιμερίσουμε με δίκαιο τρόπο».

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τη διαδικασία προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης γιατί διαφωνεί ριζικά με τη στρατηγική εξόδου από τη κρίση, που επέλεξε η κυβέρνηση.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συνειδητό σχέδιο της τρόικας στο οποίο συμμετείχε, αξιοποίησε, θέλησε αποδέχτηκε και επιδίωξε η κυβέρνηση και στόχος του είναι η προστασία των συμφερόντων της αστικής τάξης».

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι αύριο θα εκφραστεί η θέση του κόμματός του από τον ίδιο τον πρόεδρο και αφού η κυβέρνηση απαντήσει στα επί μέρους ζητήματα που έχει θέσει, όπως αυτά που αφορούν τους συνταξιούχους. Ταυτόχρονα, μίλησε για καίριες ευθύνες της ΝΔ ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ολιγωρία και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει τεράστιο υφεσιακό πρόβλημα και δεν δίνει ελπίδα στον ελληνικό λαό.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για νομοσχέδιο που αποτυπώνει μεγάλα ελλείμματα. Χαρακτηρίζεται, όπως είπε, από έλλειμμα αξιοπιστίας, δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας. Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι με αυτό το νομοσχέδιο καταλύεται το σύνταγμα, ενώ έκανε λόγο για διαδικασίες πολιτικού πραξικοπήματος.