Ψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισαν. Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ δήλωσαν «παρών».

Ads

Ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας υποστήριξε πως το νομοσχέδιο αποτελεί «τεκμηριωμένη και αξιόπιστη πρόταση για να εξυγιανθεί και να αναπτυχθεί ο σιδηρόδρομος και όχι για να συρρικνωθεί και να ξεπουληθεί» και υπογράμμισε το γεγονός πως «το νέο οργανωτικό σχήμα δεν προβλέπει απολύσεις».

Τη διατήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Θανάσης Λεβέντης, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του για το νομοσχέδιο. Παράλληλα, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο καταργείται ένα μεγάλο μέρος του δικτύου, συρρικνώνονται τα 2/3 των δρομολογίων και ιδιωτικοποιείται μεγάλο μέρος της περιουσίας της ΤΡΕΝΟΣΕ. Επιπλέον, επισήμανε ότι μέσος όρος των τακτικών αποδοχών των εργαζομένων του ΟΣΕ είναι «καθαρά 1.443 ευρώ» και έκανε λόγο για συκοφάντηση των εργαζομένων.

Ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής της ΝΔ, παρότι υπερψήφισε το νομοσχέδιο, επισήμανε πως κάποιες από τις εφαρμογές του επαφίενται στην έγκριση της ΕΕ και τόνισε πως η προβλεπόμενη χρηματοδότηση του ΟΣΕ από τους ΟΤΑ είναι αδύνατη, δεδομένης και της συρρίκνωσης της χρηματοδότησης των τελευταίων.

Ads

«Στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και η εξυγίανση, αλλά ο περιορισμός των δρομολογίων και η ιδιωτικοποίηση με απολύσεις στη συνέχεια. Η σχέση με το Μνημόνιο είναι σαφέστατη» υποστήριξε ο Π.Μαυρίκος από το ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «καταψηφίζουμε γιατί το νομοσχέδιο διευκολύνει την εκποίηση και συρρικνώνει τα δρομολόγια με τον μπαλτά. Πείτε μας ότι δεν θα καταλήξουν οι υπηρεσίες των τρένων σαν τους Αγούδημους». .

Για αντιμετώπιση «μονάχα του οικονομικού προβλήματος και όχι του ελλείμματος ενός ολοκληρωμένου συστήματος μεταφορών » έκανε λόγο ο Η.Πολατίδης από το ΛΑΟΣ.

«Οι καταγγελίες της ελάσσονος αντιπολίτευσης για ξεπούλημα δεν στέκουν. Εδώ γίνεται προσπάθεια μέσα από ένα καινούργιο σχήμα, να προχωρήσουμε σε κάτι που μας εκφράζει όλους. Βάζουμε τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων, για να ξεπεράσουμε προβλήματα που μέχρι σήμερα, φαίνονταν αξεπέραστα» δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μανόλης Στρατάκης.