Κόπηκε η κρατική χρηματοδότηση από αυτόν το μήνα σε 44 νοσοκομεία, 20 ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά Ιδρύματα, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» του Σαββάτου. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε την «εσχάτη των ποινών» στους φορείς του Δημοσίου που δεν έχουν δώσει τα οικονομικά στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες, τα ελλείμματα και τις υποχρεώσεις τους, ενώ αναμένονται κυρώσεις και για εκείνους τους φορείς που ναι μεν κοινοποίησαν στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά αυτά είναι ελλιπή.

Ads

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να απέστειλε επιστολή στα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Εσωτερικών, με την οποία ενημερώνει ότι δόθηκε εντολή να «μην εγκριθεί η μηνιαία επιχορήγηση 7%» σε 65 φορείς, επειδή αρνούνται να κοινοποιήσουν τα οικονομικά στοιχεία, με βάση τα οποία θα σχηματιστεί η πλήρης εικόνα για το έλλειμμα και τις υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης, σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο της εφημερίδας και με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν αποσταλεί και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώνεται στο 9,7% με 9,8%, ελαφρώς υψηλότερο από το 9,5% που ανακοίνωσε προ μηνός η κυβέρνηση και το 9,6% της τρόικας. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα κοινοποιηθούν στη Eurostat στα τέλη του μήνα.

Η επιχορήγηση, που κόπηκε από αυτόν το μήνα, δεν πρόκειται να δοθεί ξανά μέχρι να εκπληρώσουν οι φορείς τις υποχρεώσεις τους, διαμήνυσε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου. Οι εν λόγω φορείς είναι οι ακόλουθοι:

Υπουργείο Παιδείας

Ads

Είκοσι ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα δεν παίρνουν καμία επιχορήγηση. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και πλήθος ΤΕΙ από όλη τη χώρα. Κι αν κάποια ΤΕΙ έχουν ταμειακά υπόλοιπα, όπως σημείωνε ο ίδιος παράγοντας, το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα τους φτάσουν αυτά για να κινηθούν, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Υπουργείο Υγείας

Από τα 134 νοσοκομεία, τα 90 έχουν αποστείλει στοιχεία. Τα 44 «μικρότερου» μεγέθους που δεν έστειλαν τα στοιχεία δεν θα παίρνουν πλέον χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπουργείο Εσωτερικών

Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης που δεν έχει αποστείλει τα στοιχεία, δεν θα παίρνει επιχορήγηση.

Απειλούνται και οι μισθοί

Το κόψιμο της κρατικής χρηματοδότησης, όπως είναι αναμενόμενο, θα επηρεάσει όλες τις υποχρεώσεις των φορέων, μεταξύ των οποίων και οι μισθολογικές δαπάνες. Όπως επισημαίνει η «Ελευθεροτυπία», το θέμα αναμένεται να εξεταστεί σε ευρείες συσκέψεις των εμπλεκόμενων υπουργείων, όπου το υπουργείο Οικονομικών θα «διαπιστώσει τα έως τώρα πεπραγμένα και να καθορίσει τη μετέπειτα πορεία του».