Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το Eurogroup της Δευτέρας, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, οι οποίες όπως φαίνεται θα ολοκληρωθούν το Σεπτέμβρη. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα «συνολική λύση» έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί και το περίγραμμά της είναι πιθανόν να αποκαλυφθεί στο αυριανό Εurogroup.

Ads

Ο «πονοκέφαλος» συνεπώς συνεχίζεται για τους 17 υπουργούς της ζώνης του ευρώ καθώς γνωρίζουν ότι από τη μια η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει του χρόνου στην αγορά και από την άλλη δεν υπάρχει προθυμία συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο υπό διαμόρφωση νέο πακέτο ύψους 110 δις ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι ζυμώσεις θα συνεχιστούν αναγκαστικά μέσα στο καλοκαίρι. Παράλληλα, επισημαίνονται δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1: «Περάσαμε το στάδιο χορήγησης της 5ης δόσης και τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουμε διάλογο για το επόμενο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας». Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, πότε θα είναι έτοιμο, ο Μπαρουάν απάντησε: «Πιθανότατα το Σεπτέμβριο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο».

Την Παρασκευή, πάντως, κοινοτικές πηγές υποστήριζαν πως στο Eurogroup της Δευτέρας θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις τέτοιες που να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη συνολικά, καθώς πλέον αμφισβητείται το οικοδόμημα συνολικά. Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά και γενικότερα «τις επόμενες ημέρες» θα υπάρξει νέα πρόοδος στις βασικές παραμέτρους του νέου πακέτου βοήθειας. Παράλληλα, τόνισε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ευρωπαϊκή αρωγή θα διευκρινιστούν «τις επόμενες εβδομάδες».

Ads

Παράλληλα, Χανς Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (ΙFO) επανέλαβε την εκτίμηση του ότι η Ελλάδα «θα τα φέρει βόλτα καλύτερα χωρίς το ευρώ» γιατί για να ξαναγίνει ανταγωνιστική πρέπει να φθηνύνει, γεγονός που με το ευρώ δεν καθίσταται εφικτό.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν δηλαδή όλα τα σχέδια επιμήκυνσης του χρέους, αλλά και συνδυασμοί αυτών,
με την προσφορά των ιδιωτών να μη ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ με αρχικό πλαφόν τα 30 δισ. ευρώ.