«Για την είσπραξη των επιδομάτων ανεργίας, δεν τίθεται κριτήριο με βάση τα περιουσιακά στοιχεία ή το οικογενειακό εισόδημα», δήλωσε στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Αλέκας Παπαρήγα για τα μέτρα στήριξης των ανέργων.

Ads

«Έχω ακούσει πολλές φορές να συζητείται, ότι ο άνεργος δεν θα παίρνει το επίδομα αν θα έχει ένα σπίτι, ή αν εργάζεται η γυναίκα του. Δεν περιλαμβάνονται στους όρους, ούτε εισοδηματικά κριτήρια, ούτε περιουσιακά» ανέφερε ο υπουργός. Με την ανεργία να έχει ανέλθει στο 16,5%, και αν δεν είχαμε πάρει μέτρα θα είχε φθάσει στο 20%, το υπουργείο Εργασίας αναπτύσσει την πολιτική του σε τρεις άξονες: Απασχόληση (κοινωφελής εργασία, τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα), διατήρηση θέσεων εργασίας και κατάρτιση», ανέφερε ο υπουργός.

«Δεν πρόκειται να επαναλάβουμε πρακτικές του παρελθόντος, για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα. Δεν θα προχωρήσουμε σε προγράμματα stage με 450 ευρώ. Το δικό μας πρόγραμμα, προβλέπει αμοιβή 625 ευρώ (το καθαρό ποσόν της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας), με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, για 5 μήνες, 1 χρόνο, 2 χρόνια. Ο ΟΑΕΔ πλήρωνε 1,2 δισ. ευρώ για επιδόματα, τώρα ξεπερνά τα 2 δισ. – με τα επιδόματα αυτά να μην εξαρτώνται από τις καταβαλλόμενες εισφορές, καθώς ο Οργανισμός εξασφαλίζει κρατική χρηματοδότηση. Ενισχύουμε τους ανέργους, με τις δυνατότητες που έχουμε…», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτρουμάνης.

Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή της, η Αλέκα Παπαρήγα, επανέλαβε την θέση του ΚΚΕ πως «οι εργαζόμενοι αποτελούν εισόδημα για τον επιχειρηματία και όχι κόστος» και εκτίμησε πως «οι άνεργοι θα χρησιμοποιηθούν ακόμα περισσότερο, για να ρίξουν ακόμα πιο κάτω τους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις».

Ads

«Όλα τα πράγματα δείχνουν ότι η ανάκαμψη αργεί. Θα είναι εξαιρετικά αναιμική και παγκόσμια. Αυτός είναι ο καπιταλισμός προς τα μπρος, και θα συνοδεύεται από υψηλή ανεργία και πληθωρισμό. Αυτό δεν είναι λόγος να το δεχθεί ο λαός, στην Ελλάδα και παντού. Πριν έρθει η πολυπόθητη για σας ανάκαμψη κερδών, μπορεί να χτυπήσει νέος κύκλος κρίσης. Επομένως εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, να σας πούμε: «Κόψτε το λαιμό σας και ενισχύστε τους ανέργους για όσο διάστημα είναι άνεργοι» ανέφερε η γ.γ. του ΚΚΕ, προβλέποντας εκτίναξη του αριθμού τους πάνω από το 1 εκατομμύριο.

Κατά τα άλλα, απαντώντας στην κατηγορία της κ. Παπαρήγα, πως «η κυβέρνηση δεν ενοχλεί τους επιχειρηματίες», ο κ. Κουτρουμάνης υπενθύμισε το πρόγραμμα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών προς το ΙΚΑ που εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο, με πάνω από 1 εκ. επιχειρήσεις να έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. «Όσοι δεν συμμορφωθούν, θα υποστούν τις συνέπειες της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων εις χείρας τρίτων» προειδοποίησε ο υπουργός.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέσω ΜΚΟ, ο κ. Κουτρουμάνης δεσμεύτηκε «να γίνουν όλες οι προσλήψεις με αντικειμενικά κριτήρια του ΑΣΕΠ, γιατί αυτό το κεκτημένο που έχουμε, θα το διατηρήσουμε για όλες τις προσλήψεις που γίνονται με δημόσιο χρήμα, είτε στο Δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα» – ενώ και τα προγράμματα κατάρτισης, αναμένεται να ωφελήσουν πάνω από 200.000 ανέργους.