Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης ολοκληρώθηκε η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με κύριο αντικείμενο τη μορφή που θα έχει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ads

Μετά τη συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες ως προς την συνεννόηση μεταξύ των κοινοτικών εταίρων για την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Ωστόσο, φαίνεται πως σημειώθηκαν κάποια βήματα προόδου, προς την κατεύθυνση της εθελοντικής διακράτησης των ομολόγων και της ανταλλαγή τους με νέα ομόλογα όταν λήξουν, η οποία δείχνει να κερδίζει έδαφος.

Συγκεκριμένα, οι διαφορές μεταξύ της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών εταίρων παρέμειναν ανεπίλυτες. Η Γερμανία και ο υπουργός Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, έθεσαν ως προϋπόθεση για την περαιτέρω ενίσχυση της Ελλάδας τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην οικονομική ανάκαμψη, ενώ o υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λυκ Φράιντεν (όπως και άλλοι εκπρόσωποι κρατών-μελών της ΕΕ) υποστήριξε πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή οποιαδήποτε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ώστε να μη θεωρηθεί από τις διεθνείς αγορές πως η Ελλάδα αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της.

Στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία θα λάβει χώρα την ερχόμενη Κυριακή στο Λουξεμβούργο, θα επιχειρηθεί να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση, έτσι ώστε να αποσυνδεθεί η απόφαση για την καταβολή της 5ης δόσης των δανείων από τη συνολική απόφαση για το νέο πακέτο στήριξης, που θα μπορούσε να ληφθεί στο Ecofin της 12ης Ιουλίου. Η επί της αρχής απόφαση για την καταβολή της 5ης δόσης πιθανόν να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα στο Εurogroup και να υπάρξει μια σχετική δήλωση εγγύησης από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με δέσμευση για νέο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, η εκταμίευση της 5ης δόσης πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου.

Ads