Aπό τις σημερινές εκλογές προκύπτουν τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα (ώρα 23.45) τα εξής συμπεράσματα:

Ads

1. Η μεγάλη αποχή από τις εκλογές αλλά και η αύξηση των λευκών/ακύρων αποτελεί μια σαφή ένδειξη για την κρίση πολιτικής νομιμοποίησης στην οποία έχει εισέλθει το πολιτικό και κομματικό σύστημα της χώρας. Το ποσοστό της αποχής εκτιμάται ότι θα είναι ίσο με αυτό των ευρωεκλογών του 2009, όταν και άγγιξε το 30-35% του πραγματικού εκλογικού σώματος. Ας ληφθεί υπ’όψιν ότι η ταυτόχρονη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών περιόρισε κατά τι το ποσοστό της αποχής, καθώς και των λευκών / ακύρων, κάτι που θα εκφραστεί πολύ πιο έντονα σε περιβάλλον βουλευτικών εκλογών.

2. Το κυβερνητικό κόμμα (ΠΑΣΟΚ) αποδοκιμάστηκε και η εκλογική του δύναμη περιορίζεται στα επίπεδα του 35%. Ταυτόχρονα, η εκλογική δύναμη του δικομματισμού περιορίζεται περαιτέρω. Η ΝΔ δεν αυξάνει τις δυνάμεις της, βρίσκεται όμως πολύ κοντά πλέον στο ΠΑΣΟΚ απορροφώντας τη μεγάλη εκλογική διαφορά των περυσινών βουλευτικών εκλογών.

3. Η δύναμη των κομμάτων εκτιμάται, βάσει των υποψηφίων που υποστήριξαν σε περιφερειακό επίπεδο ως εξής: ΠΑΣΟΚ 35%, ΝΔ 34%, ΚΚΕ 10.5%, ΣΥΝ 4.3%, ΛΑΟΣ 4%, Οικολόγοι – Πράσινοι 3%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1.7%, Δημοκρατική Αριστερά 1.5%.

Ads

4. Είναι προφανής από την παραπάνω εκτίμηση, όσο κι αν τροποποιηθεί ελαφρώς μέχρι τα τελικά αποτελέσματα, η μεταβατική κατάσταση που διέρχεται το ελληνικό κομματικό σύστημα.

5. Επισημαίνεται ιδιαιτέρως στο χώρο της Αριστεράς: α) η άνοδος του ΚΚΕ – όχι όμως τόσο σημαντική, β) η διατήρηση των ποσοστών του ΣΥΝ – παρά τη διπλή διάσπαση (ΔΗ.ΑΡ και Αλαβάνος), γ) η θεαματική καταγραφή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – σημαντική αλλαγή στους εσωτερικούς συσχετισμούς δύναμης στο χώρο της Αριστεράς.