«Δεν μπορεί να είναι τέλεια η αστυνομία σε αυτή τη χώρα. Λάθη γίνονται καθημερινά, αβελτηρίες υπάρχουν…», δήλωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ads

«Σημασία έχει ότι δεν παραιτούμεθα, δεν είμαστε φοβικοί», πρόσθεσε, τονίζοντας πως: «Όλοι στο δρόμο, θα πολεμήσουμε το έγκλημα με τρόπο αποφασιστικό».

Αναφερόμενος στον νεκρό 25χρονο του Βύρωνα, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε τη θλίψη του για το περιστατικό και υπογράμμισε πως «υπήρξε μια επιχείρηση της αστυνομίας που οδήγησε στη δικαιοσύνη δύο από τους πιο σκληρούς κακοποιούς στην ιστορία του εγκλήματος».

Ο υπουργός προσέφερε κάλυψη στους αστυνομικούς του Α.Τ. Αμαρουσίου που αφοπλίστηκαν από τους δύο κακοποιούς του Βύρωνα. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο θέμα της εκπαίδευσης των αστυνομικών, μετά τα πρόσφατα γεγονότα, τόνισε ότι «από τη μία είχαμε δύο αστυνομικούς στο Μαρούσι, που πήγαν να ελέγξουν τους κακοποιούς και τους αφόπλισαν, κι από την άλλη είχαμε ένα ατυχές περιστατικό με την σύλληψη, όμως, ταυτόχρονα των δύο κακοποιών. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Κάποιοι αστυνομικοί, παίρνοντας 1.000-1.200 ευρώ δίνουν μάχη με χειροβομβίδες, καλάζνικοφ, με κακοποιούς αποφασισμένους να σκοτώσουν. Κάποιοι άλλοι δεν μπόρεσαν να δώσουν τη μάχη, κάποιοι άλλοι γιατί δεν έδωσαν τη μάχη;».

Ads

Πρόσθεσε, δε, πως «δεν πρέπει να δώσουν τη μάχη αυτή. Αλίμονο αν έδιναν τη μάχη αυτή. Θα χάναμε δύο παιδιά. Ευτυχώς. Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ, που εξελίχθηκε έτσι η υπόθεση στο Μαρούσι. Θέλουμε για την κάθε αποστολή τούς κατάλληλους αστυνομικούς. Αν πιστεύει κανείς ότι μπορούσαν οι δύο αστυνομικοί, που έκαναν πεζή περιπολία, να αντιμετωπίσουν δύο κακοποιούς, τότε δεν συνεννοούμαστε. Ορθά, λοιπόν, κακώς λειτούργησαν με αυτό τον τρόπο οι αστυνομικοί. Έπρεπε να κάνουν άλλου είδους ενέργειες. Ευτυχώς, όμως, δεν χάθηκε κι άλλη ανθρώπινη ζωή».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη βαλλιστική, ο 25χρονος έχασε τη ζωή του από πυρά της αστυνομίας.

Κάνοντας μια ανασκόπηση στο παρελθόν της αστυνομίας, ο υπουργός εξήρε την αστυνομία που παρέδωσε στην κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας πως «το 2004 η Ελλάδα δοξάστηκε και υμνήθηκε από όλο το πλανήτη, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά από τότε διαλύθηκαν τα σώματα ασφαλείας, καθίσαμε πάνω στις δάφνες μας».

Προφυλακιστέοι οι κακοποιοί του Βύρωνα

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά την απολογία τους στον ανακριτή, οι δύο κακοποιοί που συνελήφθησαν την Τετάρτη, μετά την αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς στον Βύρωνα.

Η δίωξη εναντίον τους αφορά τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, ληστειών κατά συρροή, παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής, απόπειρας ανθρωποκτονίας που αφορά ληστεία που είχαν κάνει στο Ναύπλιο, διακεκριμένων κλοπών, αποδράσεων και διακεκριμένης κατοχής όπλων και εκρηκτικών.

Μέσω του συνηγόρου τους, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους που δεν σκοτώθηκε ο πολίτης από δικές τους σφαίρες.

Δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

Σε «πανεθνική προσπάθεια» για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, κάλεσε ο Μ. Χρυσοχοϊδης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επερώτησης 14 βουλευτών του ΛΑΟΣ. «

Το σύνθημα είναι “όλοι στον δρόμο”, να πολεμήσουμε το έγκλημα. Την προσπάθεια αυτή αξίζει να τη στηρίξουμε όλοι, γιατί αφορά όλους. Είναι πανεθνική προσπάθεια», είπε.

Αναφερόμενος στη παράνομη μετανάστευση τόνισε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή καλύτερη κατάσταση και στην Ηγουμενίτσα και την Πάτρα και αναφερόμενος στα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών, όπως είπε, «είμαστε αποφασισμένοι να στείλουμε μήνυμα ότι δε θα περάσετε από δω».

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο κέντρο της Αθήνας, ο υπουργός είπε ότι είναι σε εξέλιξη διάλογος με φορείς, εκπροσώπους των κατοίκων και τον δήμαρχο. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάληψη κτιρίων, δεν το ανεχόμαστε. Θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πορνεία, το παρεμπόριο, τα ναρκωτικά. Δεν θα υπάρξει ανοχή στο καθεστώς δυσφήμισης της πόλης», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «δύο χιλιάδες αστυνομικοί καθημερινά θα αστυνομεύουν το Λεκανοπέδιο και κάθε 20 λεπτά θα περνούν από το σπίτι καθενός από μας».

Ταυτόχρονα, συγκροτούνται τμήματα δίωξης εγκληματικότητας ανά δήμο, συγκεκριμένα 90 τμήματα ασφαλείας με 3.500 αστυνομικούς.
Στο σύνολο 5.500 αστυνομικοί κι επιπλέον 6.500 αστυνομικοί στα αστυνομικά τμήματα, τα οποία θα λειτουργούν περισσότερο ως τμήματα εξυπηρέτησης του πολίτη, υποδοχής των πολιτών. «Θα διαθέσουμε 12.000 αστυνομικούς, αρχές Απριλίου στους πολίτες του Λεκανοπεδίου, της Θεσσαλονίκης, στις πρωτεύουσες κάθε νομού και στην ύπαιθρο», είπε ο υπουργός χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «φιλόδοξο».

Ακόμη, ανακοίνωσε την ίδρυση της Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Αντιπαράθεση Παπουτσή-Γεωργιάδη

Την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Παπουτσή, προκάλεσε η «πρόσκληση» του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Άδωνη Γεωργιάδη με την οποία κάλεσε κάθε αστυνομικό, που τραυματίστηκε σε συμπλοκή με αλλοδαπό, ή «υποτιθέμενο αντιεξουσιαστή», να πηγαίνει στο ΛΑΟΣ να λαμβάνει έως και δύο μισθούς, γιατί όπως είπε, η πολιτεία «τιμωρεί» τους αστυνομικούς, που τραυματίζονται στο καθήκον.

«Τι κάνει ακριβώς το ΛΑΟΣ αυτή τη στιγμή; Τι επιχειρεί να αναλάβει; Δεν υπάρχει το κράτος και η ελληνική πολιτεία; Εσείς θα υποκαταστήσετε το κράτος και την πολιτεία; Πού το βρήκατε αυτό γραμμένο;», είπε ο κ. Παπουτσής και κατηγόρησε το ΛΑΟΣ ότι προσπαθεί «να εκμεταλλευτεί κομματικά την κοινωνία του φόβου, την οποία μαζί με τη ΝΔ οργανώνουν στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία».