Παραμονές Χριστουγέννων το Γηροκομείο Αθηνών αποφάσισε την απομάκρυνση δεκάδων ηλικιωμένων από το κτίριο, ενώ εδώ και πέντε μήνες οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι.

Ads

Η διοίκηση του Ιδρύματος ζήτησε από τις οικογένειες των ηλικιωμένων τροφίμων να τους παραλάβουν για το εορταστικό τριήμερο, λόγω έλλειψης προσωπικού, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση τόσο στους ίδιους τους ηλικιωμένους όσο και στους συγγενείς αυτών. Μάλιστα, τους προειδοποίησαν ότι αν δε το κάνουν, θα πρέπει να υπογράψουν χαρτί ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για ό,τι συμβεί.

Οι συγγενείς κατήγγειλαν ότι ειδοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή για να παραλάβουν τους οικείους τους, αρκετοί εκ των οποίων έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, λέγοντάς τους ότι δεν υπάρχει προσωπικό, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους». Παρόλ’ αυτά, αρκετοί από τους συγγενείς, αλλά και το ίδιο το προσωπικό και μέλη της Ελεήμονος Εταιρείας, με δικά τους έξοδα φρόντισαν να βρεθούν εκτάκτως νοσηλευτές γι’ αυτές τις ημέρες και να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι τρόφιμοι.

Οι 250 εργαζόμενοι του ιδρύματος έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους και καλούν την πολιτεία να παρέμβει. Εκτός αυτού, από τους 133 νοσηλευτές που εργάζονται στο Ίδρυμα, οι 4 έχουν παραιτηθεί, οι 6 έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, ενώ οι 8 έχουν πάρει άδεια.

Ads

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ιδρύματος, αρχιμανδρίτης Προκόπιος, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και πέντε μήνες και τα έσοδα του Γηροκομείου έχουν μειωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες. Επίσης, κάτι που επιδεινώνει το πρόβλημα, είναι ότι πολλοί τρόφιμοι δεν μπορούν να πληρώσουν για την παραμονή τους με αποτέλεσμα τα οικονομικά του ιδρύματος συνεχώς να μειώνονται.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Γηροκομείου, το ίδρυμα έχει περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο εξαιτίας της δραματικής μείωσης των εσόδων από τα ενοίκια και από τα τροφεία που καταβάλλουν ορισμένοι γέροντες. Με τις οφειλές των μισθωτών να ανέρχονται σε περίπου 1,2 εκατ. και των ηλικιωμένων στις 400.000. Από την πλευρά της η Περιφέρεια κάνει λόγο για υπεράριθμο προσωπικό, αλλά και για κακή διαχείριση των μεγάλων δωρεών που κατά καιρούς έχει δεχτεί το ίδρυμα

Προς επίλυση του προβλήματος, έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες για λήψη δανείων αλλά και για δημοπρασία τριών ακινήτων τις επόμενες μέρες, η οποία αν τελεσφορήσει θα επιλύσει τα τρέχοντα προβλήματα για τουλάχιστον μία τριετία. Οι απόπειρες αυτές τη στιγμή που μόνο τους τελευταίους 5 μήνες το έλλειμμα του Γηροκομείου έχει ενισχυθεί κατά 1.600.000 ευρώ.

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει κύκλος επαφών της διοίκησης του Γηροκομείου με την περιφέρεια προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις, ώστε οι ηλικιωμένοι του ιδρύματος να μη χρειαστεί να μετακινηθούν.

Με την ελπίδα ότι η περιφέρεια θα βοηθήσει με τη συνδρομή νοσηλευτών το επόμενο διάστημα αλλά και ότι θα ξεπεραστούν οι οικονομικοί σκόπελοι, τα μέλη του ΔΣ του Γηροκομείου τονίζουν ότι «το ίδρυμα θα συνεχίσει το έργο του όπως ακριβώς κάνει τα τελευταία σχεδόν 140 χρόνια».