Σε ποινή κάθειρξης 10 και 12 ετών αντίστοιχα καταδικάστηκαν από το εφετείο Πάτρας δύο γιατροί για πλαστογραφήσεις πολλών συνταγών, με τις οποίες γινόταν προμήθεια πανάκριβων φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση, μέσω των βιβλιαρίων ασθενείας γυναικών που δεν τα είχαν ανάγκη. Μάλιστα στην καταδικαστική απόφαση περιλαμβάνεται και χρηματική αποζημίωση των ασφαλιστικών ταμείων που υπέστησαν τη ζημιά, αλλά και στέρηση για τρία χρόνια των πολιτικών δικαιωμάτων των δύο γιατρών.

Ads

Πρόκειται για τον πρώην καθηγητή της Γυναικολογικής και Μαιευτικής κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλη Τζιγγούνη, και τον πρώην βοηθό του, Θανάση Παππά. Μάλιστα όπως αποκαλύπτει σε σχετικό ρεπορτάζ ο Τάσος Τέλογλου, ο βοηθός δεν είχε καν άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος και καταδικάστηκε και στην πρωτόδικη δίκη και στην εφετειακή, σε ποινή μεγαλύτερη του καθηγητή της μαιευτικής.

Σημειώνεται ότι το αρχικό πόρισμα από το Πανεπιστήμιο ήταν απαλλακτικό και η αρχική ποινή που του είχε επιβληθεί από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ήταν διαγραφή μερικών εβδομάδων.

Επιπλέον ο εν λόγω καθηγητής, ο οποίος έφερε βεβαίωση από το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, αν και είχε απολυθεί από το πανεπιστήμιο της Πάτρας, συνέχιζε να εξετάζει έγκυες γυναίκες, μέχρι και την καταδίκη του από το Εφετείο.

Ads

Ο Τάσος Τέλογλου σημειώνει στο ρεπορτάζ του ότι το δικαστήριο απεφάνθη μόνο για συνταγές που αφορούσαν το πρώην ΤΕΒΕ, αλλά από τη δράση ου καθηγητή και του βοηθού του είχαν ζημιωθεί και άλλα ταμεία, όπως το ΙΚΑ και τα ταμεία Δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία ωστόσο δεν έψαξαν, ούτε και κυνήγησαν την υπόθεση.

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι φαρμακοποιοί, που αθωώθηκαν, εκτελούσαν συνταγές που ανέγραφαν όλες την ίδια πάθηση στην οποία, κατά σύμπτωση, δεν υπάρχει συμμετοχή του ασθενούς, ενώ τα φάρμακα τα οποία χορηγούσαν ήταν των εταιρειών Abbot, Serono και Ipsen Biokap.