Εκατοντάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης υποβάλλονται καθημερινά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε πολύ πάνω από 100.000 μελλοντικούς συνταξιούχους. Ειδικότερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι εκκρεμείς αιτήσεις από τους δημόσιους υπαλλήλους που σπεύδουν να αποχωρήσουν έχουν ξεπεράσει τις 35.000. Στο ΙΚΑ, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης ή τα αιτήματα καταμέτρησης του χρόνου που έχει διανυθεί στο Ταμείο, στο πλαίσιο της διαδοχικής ασφάλισης, υπολογίζονται σε 60.000, ενώ στην καλύτερη περίπτωση ο μέσος χρόνος αναμονής για την απόκτηση της κύριας σύνταξης φτάνει το ένα έτος.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής μέσα σε μια δεκαετία ο αριθμός των αιτήσεων στο Δημόσιο που δεν ξεπερνούσε τις 12.000 τριπλασιάστηκε. Στο ΙΚΑ, η αποχώρηση των stagiers κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επιτάχυνση για έκδοση αποφάσεων, καθώς το προσωπικό του σε μία διετία μειώθηκε κατά 30%. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο χρόνος αναμονής σύνταξης φτάνει τον ένα χρόνο και εάν έχει προηγηθεί διαδοχική ασφάλιση αυξάνεται στους 18 μήνες.

Η απόκτηση της σύνταξης παραμένει ένας πραγματικός γολγοθάς ακόμη και μετά την εξασφάλιση των περίφημων προϋποθέσεων σε όρια ηλικίας και ημέρες εργασίας. Από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι και την έκδοση της απόφασης η διάρκεια για τον χρόνο αναμονής θα επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες: από το ποιο είναι το τελευταίο Ταμείο, από το εάν προηγήθηκε διαδοχική ασφάλιση, από το εάν πρόκειται για κύρια, για επικουρική ή για εφάπαξ, από το εάν έχει ανατεθεί η υπόθεση έκδοσης της σύνταξης σε δικηγορικό γραφείο, από το εάν υπάρχει πρόσβαση στο γραφείο του υπουργού, του διοικητή του ΙΚΑ, του προέδρου της Ομοσπονδίας ή του Συλλόγου εργαζομένων.

Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης παραδέχτηκε ότι για μια απλή ερώτηση, σχετικά με το συνταξιοδοτικό του μέλλον, ο ασφαλισμένος μπορεί να καταβάλει από 50 ώς 250 ευρώ σε δικηγόρο, ενώ εάν αποφασίσει να του αναθέσει και την έκδοση της σύνταξης θα πρέπει να καταβάλει -αμέσως μόλις την αποκτήσει- ένα με δύο μηνιάτικα.

Ads