Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Χειμάρρα, μετά τη δολοφονία του 35χρονου Έλληνα ομογενή, Αριστοτέλη Γκούμα, από τρεις Αλβανούς. Κάτοικοι της πόλης, αντιδρώντας στη δολοφονία, απέκλεισαν χθες την εθνική οδό Αγίων Σαράντα- Αυλώνα, ζητώντας από τις αρχές να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και τη λήψη μέτρων που θα οδηγήσει στην αποφυγή των άγριων εθνικιστικών ενεργειών σε βάρος των Ελλήνων κατοίκων της Χειμάρρας, που φέρεται να εξελίσσεται σε ένα «νέο πεδίο αναμέτρησης για την αλβανική πολιτική».

Ads

Σύμφωνα με τις Αστυνομικές αρχές ο 37χρονος διαπληκτίστηκε με τους τρεις Αλβανούς, γιατί οι τελευταίοι του ζήτησαν να μη μιλάει Ελληνικά. Ακολούθησε συμπλοκή και ο Έλληνας ομογενής τελικά αποχώρησε με μηχανή. Λίγο αργότερα οι δράστες τον εντόπισαν και τον παρέσυραν με το αυτοκίνητό τους τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Οι τρεις Αλβανοί, που συνελήφθησαν, υποστήριξαν ότι πρόκειται για ατύχημα.

Το περιστατικό προκάλεσε και την αντίδραση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα. «Οι πληροφορίες ότι οι δράστες είχαν εθνοτικά κίνητρα έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι «απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες, όπως αυτή έχουν σκοπό να διεγείρουν εθνοτική ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες και να υπονομεύσουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας. Πρέπει να είναι καταδικαστέες από το σύνολο της αλβανικής κοινωνίας και τους πολιτικούς εκπροσώπους της. Η αλβανική κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί την ορθή και ταχεία απονομή δικαιοσύνης, η οποία θα αποτελέσει και τη μοναδική έμπρακτη απάντηση στις εύλογες ανησυχίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας»

Η Χειμάρρα φέρεται να αποτελεί το επίκεντρο μίας εν εξελίξει πολιτικής διαμάχης εν όψει των δημοτικών εκλογών. Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Shqip, Αλεξάντερ Τσίπα, σε άρθρο του, με τίτλο «Χειμάρρα και Ντούλες αριστερά, ο Μπολάνος δεξιά», σημειώνει ότι «η Χειμάρρα θα μετατραπεί σε ένα νέο πεδίο αναμέτρησης για την αλβανική πολιτική»

Ads

Ο Τσίπα με αφορμή την παραμονή για διακοπές του Πρωθυπουργού Μπερίσα στη Χειμάρρα και τους Δρυμάδες και τα εγκαίνια μικρών έργων στο χώρο δικαιοδοσίας του Δήμου, στα οποία είχε στο πλάι του τον δήμαρχο Χειμάρρας (και πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ) Βασίλη Μπολάνο, σχολιάζει ότι «οι εμφανίσεις αυτές έχουν ξεκάθαρο προεκλογικό χαρακτήρα και έμμεσα δείχνουν ότι ο Μπολάνος εμφανίζεται ως σύμμαχος της δεξιάς, τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες έχει τοποθετηθεί ανοικτά υπέρ του Ράμα».

«Γιατί ο Ντούλες πηγαίνει αριστερά και ο Μπολάνος στέκει δεξιά; Μήπως άραγε με την τοποθέτησή τους, ο ένας αριστερά και ο άλλος δεξιά, η Χειμάρρα θα παραμείνει στα χέρια τους; (Δηλαδή στα χέρια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και των ελλήνων )», διερωτάται ο Τσίπα.

«Πέρα από τον φανατισμό των ελλήνων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χειμάρρα, οι επικείμενες δημοτικές εκλογές θα μας δώσουν μια άλλη εκλογική διαμάχη και άλλες διεκδικήσεις των κομμάτων για ψήφους στα χωριά των ακτών του Ιονίου, διότι ομάδες με ισχυρά συμφέροντα για κέρδη από τις τουριστικές δυνατότητες που προσφέρει η Χειμάρρα, έχουν αυξηθεί και είναι πιο ισχυρές από κάθε προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση…», σημειώνει ο Τσίπα και καταλήγει:

«Σ΄ αυτή την προεκλογική περίοδο, η Χειμάρρα θα μετατραπεί σε ένα νέο πεδίο αναμέτρησης για την αλβανική πολιτική και δοκιμής για την επιστροφή στην εθνική συνείδηση και ευθύνη και την προστασία των αντίστοιχων συμφερόντων του εθνικού τουρισμού».