Για προκλητική αδιαφορία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων να αντιμετωπίσει την διαρκώς κλιμακούμενη ρατσιστική βία στην πόλη κάνουν λόγο στελέχη μαζικών φορέων της περιοχής.

Ads

Εκπροσωπώντας το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων η κ. Αθηνά Γιαννουλάκη τόνισε πως είναι γνωστά στην πόλη τα μέλη των φασιστικών συμμοριών που το τελευταίο διάστημα βάζουν στο στόχαστρο από τους μετανάστες μέχρι τα μέλη των αντιρατσιστικών οργανώσεων αλλά και την Εβραϊκή Συναγωγή, η οποία υπέστη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή μετά τον δεύτερο κατά σειρά εμπρησμό της μέσα σε 15 ημέρες.

Η κ. Γιαννουλάκη υπενθυμίζει τα κρούσματα βίας κατά μεταναστών το τελευταίο διάστημα στα Χανιά αλλά και την προκλητική συνεργασία ΜΑΤ και κουκουλοφόρων κατά τη διαδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, για την οποία μάλιστα υπενθυμίζει πως είχε διαταχθεί και κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση, η οποία όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί…

«Για όλα τα παραπάνω η Αστυνομική Διεύθυνση δεν κάνει το παραμικρό. Δεν έβαλε ούτε την ελάχιστη φρουρά στη Συναγωγή μετά την πρώτη απόπειρα εμπρησμού, δεν βλέπει τα site τοπικών φασιστικών ομάδων που λίγα λεπτά μετά από κάθε επίθεση πανηγυρίζουν για τα κατορθώματά τους» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ads

Εν των μεταξύ, τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση στη συναγωγή εξέφρασαν τόσο οι ισραηλιτικές οργανώσεις στην Ελλάδα όσο και οι φορείς της Πολιτείας.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης «καταδικάζει απερίφραστα τον δεύτερο εμπρησμό του ιστορικού αυτού μνημείου, αλλά και του πολύτιμου αρχειακού υλικού που φυλασσόταν εκεί” και ευελπιστεί ότι “η πολιτεία θα δράσει άμεσα και θα μεριμνήσει ώστε να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες της αποτρόπαιης αυτής πράξης’.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε πως η κυβέρνηση καταδικάζει σαφώς τέτοιου είδους ενέργειες ενώ ερωτηθείς αν η επίθεση σχετίζεται με την κατάθεση του νέου μεταναστευτικού νομοσχεδίου απάντησε πως «καμία πίεση δεν μπορεί να ανεχτεί η κυβέρνηση αλλά και σύσσωμη η ελληνική κοινωνία ώστε να αλλάξει τις απόψεις της και τον τρόπο συμπεριφοράς της απέναντι στους ανθρώπους που δεν κατάγονται από την Ελλάδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε πως «η Ελλάδα σέβεται και υπερασπίζεται το δικαίωμα του κάθε ατόμου ανεξαρτήτως φύλου και φυλής, θρησκείας και καταγωγής να ζει και να λειτουργεί ελεύθερα σε μια ασφαλή και ευνομούμενη πολιτεία», καταδικάζοντας «κάθε ενέργεια που πυροδοτεί αίσθημα μισαλλοδοξίας και εκθέτει τη χώρα, από όπου και αν προέρχεται».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης σε δήλωσή του αναφέρει: «Η εμπρηστική επίθεση που είχε ως στόχο, για δεύτερη φορά εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, την Εβραϊκή Συναγωγή στα Χανιά καταδικάζεται απερίφραστα ως ενέργεια μη συνάδουσα προς το κοινό αίσθημα του ελληνικού λαού, που δε χαρακτηρίζεται από αισθήματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και αντισημιτισμού. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς τα μέλη της Εβραϊκής κοινότητας για τις φθορές που προκλήθηκαν και ιδιαίτερα για την καταστροφή 2.500 τίτλων σπάνιων βιβλίων που αποτελούν στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων μας. Ο σεβασμός και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως της θρησκείας που πρεσβεύουν, αποτελούν αδιαπραγμάτευτη θέση της ελληνικής πολιτείας».