Προθεσμία μέχρι το πρωί της Πέμπτης έχει πάρει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Emma Delta Ltd, για να βελτιώσει την προσφορά της. Πρόκειται για το ελληνοτσεχικό fund που, όπως γνωστοποιήθηκε, χθες υπέβαλε τη μοναδική έγκυρη προσφορά για το 33% του ΟΠΑΠ που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Η προσφορά που υπεβλήθη ήταν χαμηλότερη από το ελάχιστο που είχε ορίσει ο ανεξάρτητος αποτιμητής. Για «διαγωνισμό παρωδία», «στημένο παιχνίδι» και «ξεπούλημα» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, διατρανώνοντας την αντίθεσή του στην πώληση του οργανισμού.

Ads

 
Το τίμημα που φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσέφερε το fund είναι περίπου στα 622 εκατ. ευρώ και το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των χρηματοοικονομικών συμβούλων (Deutsche Bank και NBG Securities) και την αποτίμηση του μεριδίου από τον ανεξάρτητο αποτιμητή (Duff & Phelps), να ζητήσει την υποβολή νέας προσφοράς.
 
Oι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ είχαν ορίσει το τίμημα στα 610 εκατ. ευρώ, ενώ ο ανεξάρτητος αποτιμητής είχε προσδιορίσει μεταξύ του ελάχιστου των 650 εκατ. ευρώ και του μέγιστου των 710 εκατ. ευρώ. Αναμένουν δε, το fund να ανεβάσει την προσφορά του στο ελάχιστο τον 650 εκ. ευρώ ενώ η προσδοκίες του ΤΑΙΠΕΔ «έφταναν» τα 750 εκ. ευρώ. Με βάση την κίνηση της μετοχής του οργανισμού στο Χρηματιστήριο τη Δευτέρα η αξία του 33% αγγίζει τα 745 εκ. ευρώ.
 
Ο δεύτερος μνηστήρας ήταν η Third Point, η προσφορά της οποίας αποφασίστηκε ομόφωνα να μην αποσφραγιστεί επειδή είχε υποβληθεί υπό αίρεση.
 
ΣΥΡΙΖΑ: «Το παιχνίδι δείχνει στημένο»
 
Για διαγωνισμό-παρωδία κάνει λόγο η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τον ΟΠΑΠ, που τονίζει επιπλέον πως ο ΟΠΑΠ πρέπει να μείνει στο δημόσιο, και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, τα κέρδη του να πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία.
 
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ, μέσω του αμαρτωλού μάλιστα ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας» αναφέρει σε ανακοίνωση και προσθέσει «το παιχνίδι για την πώληση του ΟΠΑΠ δείχνει να είναι «στημένο», γεγονός που αποδεικνύεται από το διαγωνισμό παρωδία που εξελίχθηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για να καταλήξει στη σημερινή μοναδική προσφορά και στο εξευτελιστικό αυτό τίμημα».
 

«Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εξευτελιστικό αυτό ποσό της προσφοράς περιλαμβάνονται, εκτός του 33% των μετοχών του οργανισμού, και τα βιντεοπαιχνίδια και τα κρατικά λαχεία, όταν από μόνη της η χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ αποτιμάται στα 739 εκατομμύρια. Με αυτή τη διαδικασία, η κυβέρνηση, μέσω του αμαρτωλού ΤΑΙΠΕΔ δίνει χάρισμα τον κερδοφόρο ΟΠΑΠ. Επαναλαμβάνουμε όμως, ότι όποιος νομίζει ότι μπορεί να χαρίζει κερδοφόρους οργανισμούς σε φίλους και γνωστούς σαν να ήτανε κληρονομιά του, είναι γελασμένος. Κανείς δεν έχει ασυλία» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

«Οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ ζουν στον κόσμο τους. Φτιάχνουν δικά τους σενάρια και καλούν τους οπαδούς τους να τα πιστέψουν. Όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει καθημερινά» υπογραμμίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του και κάνει λόγο για «ανυπόστατα ψεύδη» στην περίπτωση του ΟΠΑΠ.

Ads

«Η διαδικασία πώλησης ήταν η διαφανέστερη που έγινε ποτέ», επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ,  και σημειώνει πως επί τέσσερις μήνες τα στοιχεία της εταιρείας ήταν απολύτως προσιτά σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Το 10ετές πλάνο της εταιρείας αναρτήθηκε στο Internet, οι συμμετέχουσες εταιρείες είχαν ανεξάρτητους συμβούλους, εκατοντάδες άνθρωποι δούλεψαν και από τις δύο πλευρές, δεν υπήρξε ούτε ένα παράπονο για έλλειψη στοιχείων.

Ανεξάρτητοι εκτιμητές αποτίμησαν όλες τις συνθήκες εξέλιξης του ΟΠΑΠ στο μέλλον. Όλα όσα έπρεπε να ληφθούν υπόψη ήταν στο Internet, στις ερμηνευτικές απαντήσεις τόσο της εταιρείας όσο και του ΤΑΙΠΕΔ, προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Τελικά πρέπει να καταλάβουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι  τιμές στην αγορά δεν καθορίζονται από τις επιθυμίες τους,  αλλά από τους κανόνες της αγοράς. Και οι κανόνες αυτοί τηρήθηκαν στο ακέραιο από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως φαίνεται από την επιτυχή πορεία μέχρι τώρα», τονίζει το υπουργείο.

Επισημαίνει, εξάλλου, πως από την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ το Δημόσιο βγαίνει πολλαπλά κερδισμένο. Εισπράττει το τίμημα της αποκρατικοποίησης με τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος, 30% επί των μεικτών κερδών. Όχι μόνο αναπληρώνει την απώλεια των εσόδων που έχει το Δημόσιο, από το μέρισμα που θα εισέπραττε, αλλά δημιουργεί και επιπρόσθετα έσοδα.
 
«Χαμηλές προσδοκίες» βλέπει ο Τύπος
 
Η πώληση του ΟΠΑΠ είναι πρώτο θέμα στις περισσότερες εφημερίδες.
 
«Χαμηλώνουν οι προσδοκίες από την πώληση του ΟΠΑΠ» είναι ο τίτλος της Ναυτεμπορικής που τονίζει ότι «ώρες αγωνίας θα περάσει μέχρι και την Πέμπτη το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και το οικονομικό επιτελείο, αναμένοντας από το μοναδικό πλέον διεκδικητή του ΟΠΑΠ, την κοινοπραξία Emma Delta, να βελτιώσει τη δεσμευτική προσφορά που έκανε χθες για το 33% του Οργανισμού».
 
Με τίτλο «Ένσταση για το τίμημα» η Ημερησία σημειώνει ότι «η Πέμπτη είναι καθοριστική ημέρα για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. Το τίμημα που δίνεται από τη μοναδική προσφορά που κρίθηκε έγκυρη απέχει από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, καθώς και από την αποτίμηση που είχε δώσει ο ανεξάρτητος εκτιμητής. Ωστόσο, πηγές από το Ταμείο εκφράζουν αισιοδοξία ότι η τελική προσφορά θα βελτιωθεί και θα είναι σε θέση το ΤΑΙΠΕΔ να ανάψει το «πράσινο φως» για την εξαγορά του ΟΠΑΠ».
 
 
Η Αυγή με τίτλο «Στημένο παιχνίδι η πώληση ΟΠΑΠ» αναφέρει ότι «στη μοναδική εν τέλει προσφορά της Emma Delta καταλήγει ο κερδοφόρος Οργανισμός του ΟΠΑΠ, μαζί με τα βιντεοπαιχνίδια και τα κρατικά λαχεία! Μόλις 620 εκατ. η προσφορά, έναντι 745 χρηματιστηριακής αξίας και 500 εκατ. καθαρών κερδών του Οργανισμού».
 
«Πάνε στοίχημα με τον ΟΠΑΠ» είναι ο τίτλος της Εφημερίδας των Συντακτών. «Με «λαγό» το αμερικανικό fund Third Point, το επενδυτικό σχήμα Emma Delta-Μελισσανίδης ουσιαστικά «τρέχει» μόνο του στην «κούρσα» για την απόκτηση του 33% του χρυσοφόρου ΟΠΑΠ. Μέχρι την Πέμπτη καλείται να αυξήσει την προσφορά των 682 εκατ. ευρώ, αν και το συγκεκριμένο πακέτο μετοχών έφθανε τα 745 εκατ. ευρώ. Η πώληση του ΟΠΑΠ έχει αναχθεί από την κυβέρνηση σε στοίχημα έναντι των δανειστών, καθώς ο Α. Σαμαράς ψάχνει 2,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου από τις αποκρατικοποιήσεις. Για στημένο παιχνίδι και διαγωνισμό-παρωδία μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ».
 
«Διαπραγμάτευση για το τίμημα του ΟΠΑΠ» είναι ο τίτλος της Καθημερινής.  «Νέο γύρο διαπραγματεύσεων, μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, με την Emma Delta, που κατέθεσε τη μόνη έγκυρη προσφορά για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ, θα έχει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με στόχο να επιτύχει υψηλότερο τίμημα, που θα υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ».

Σχόλια στο twitter: