Την αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της νομοθετικής παραγωγής, τη διαφύλαξη του ουσιαστικού κοινοβουλευτικού ελέγχου και την άρση των τυχόν αντινομιών στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, μιλώντας στις εργασίες του Συνεδρίου με θέμα «Παρόν και Μέλλον του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Συνταγματικές και πολιτικές διαστάσεις».

Ads

Ο κ.Πετσάλνικος αναφέρθηκε στη θέση του Έλληνα βουλευτή σήμερα, αλλά και στον κλονισμό της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτικών με τους πολίτες. «Ο Έλληνας βουλευτής βάλλεται από πολλές πλευρές, ίσως όχι πάντα άδικα. Οι πολίτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τα φαινόμενα διαφθοράς που αποκαλύπτονται κατά διαστήματα» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής εκφράζοντας την ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης του πολίτη προς τους ίδιους τους αντιπροσώπους του, επισημαίνοντας ότι «αυτό θα επιτευχθεί αν ο βουλευτής ανακτήσει το κύρος του».

Έκανε επιπλέον λόγο για την «καθιέρωση πραγματικού “πόθεν έσχες” για τους πολιτικούς, ενός συστήματος που ελέγχει και ταυτόχρονα προστατεύει από κακόπιστα βέλη κριτικής ή και δυσφήμισης». Πρότεινε επιπλέον σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν στη λειτουργία του κοινοβουλίου, όπως η δημόσια διαβούλευση πριν την κατάρτιση ενός σχεδίου νόμου, ο εμπλουτισμός των νομοσχεδίων με τα στοιχεία και τα δεδομένα εκείνα που όχι απλώς δικαιολογούν τη ρύθμιση, αλλά και που την υποστηρίζουν, θέτοντας τους όρους εφαρμογής της, η διπλή ανάγνωση των νομοσχεδίων, η αποφυγή της κατάχρησης διατάξεων του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής που επιτρέπουν έκτακτα μέσα νομοθετικής παραγωγής (τροπολογίες), ο σεβασμός στα δικαιώματα της μειοψηφίας,δηλαδή της αντιπολίτευσης.

Το Συνέδριο διοργανώνεται σήμερα και αύριο από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου,υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, στο Αμφιθέατρο «Μεγάρου Διοικητού Θεοδώρου Β. Καρατζά».

Ads