“Αυτονόητη” χαρακτηρίζει την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ισοτιμία” εκτιμά ότι οι πρόωρες εκλογές είναι δυνατόν να προκύψουν ως αναγκαστικό πολιτικό γεγονός που θα το προκαλέσει η αδιέξοδη κοινωνική κατάσταση» και δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία του κόμματός του.

Ads

Ο κ. Κουβέλης ξεκαθαρίζει πως η ρήξη με το ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται σε καθαρά πολιτικούς λόγους και ξεκαθαρίζει πως δεν το έχει μετανοιώσει.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ενός «μεγάλου συνασπισμού» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ο κ. Κουβέλης εκτιμά ότι διαμορφώνονται συνθήκες συγκλινουσών πολιτικών μεταξύ των δύο κομμάτων.

Ωστόσο, θεωρεί δύσκολη τη δημιουργία συνασπισμού: «Η διαμορφωμένη πολιτική ζωή δεν επιτρέπει αυτή την παρουσία με δεδομένες διαχωριστικές γραμμές που έχουν τεθεί σε μια μεγάλη χρονική πορεία, που οριοθετούν αυτές τις δυο πολιτικές δυνάμεις, έστω και αν σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι γραμμές είναι ψευδεπίγραφες» εξηγεί.

Ads

Σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση επαναλαμβάνει την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου και στη μεταφορά μέρους του χρέους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο εσωτερικό τονίζει την ανάγκη ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος με περιορισμό των εμμέσων φόρων και ειδικότερα του ΦΠΑ.

Τέλος ο κ. Κουβέλης αφήνει αιχμές για όσους, ιδιαίτερα στο χώρο της Αριστεράς, «φωναχτά ή με μισόλογα», εισηγούνται την έξοδο από την ΕΕ και την επιστροφή στη δραχμή.