Αποτροπιασμό προκαλεί η δολοφονική επίθεση που εξαπέλυσαν χθες επιστάτες στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας κατά μεταναστών εργατών που ζητούσαν τα δεδουλευμένα έξι μήνων. Η είδηση κάνει το γύρω του κόσμου. Την ίδια ώρα, που η κυβέρνηση καταδικάζει το αιματηρό περιστατικό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμηνύει ότι «η αντιμετώπιση θα είναι άμεση και υποδειγματική» οι επιστάτες παραμένουν ασύλληπτοι και το εργασιακό σκλαβοπάζαρο που εδώ και χρόνια έχει παγιωθεί στην περιοχή επανέρχεται στο προσκήνιο. «Στις φυτείες του 19ου αιώνα μπορεί να ζούσαν και καλύτερα» λέει στο tvxs.gr, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Νατάσα Παναγιωτάρα. Απλήρωτοι, με φαγητό μια φορά την ημέρα και σε καθεστώς τρομοκρατίας, ζούσαν οι εργάτες, σύμφωνα με τον Κοσμά Αλεξίου, μέλος του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.

Ads

 
Κατακραυγή για το μακελειό της φράουλας
ΣΥΡΙΖΑ: Συλλαμβάνουν τραυματίες μετανάστες της Ν. Μανωλάδας
Μαρτυρία εργαζόμενου για τις συνθήκες και τις μεθόδους της εταιρείας

«Στις φυτείες του 19ου αιώνα μπορεί να ζούσαν και καλύτερα. Όποιος δεν έχει δει από κοντά την κατάσταση δεν ξέρει τίποτα. Οι συνθήκες για τους μετανάστες εργάτες είναι τραγικές. Οι άνθρωποι ζουν σαν τα ποντίκια μέσα στα θερμοκήπια, κάτω από τα νάιλον, πάνω στο χώμα. Σκυφτός μπαίνεις, σκυφτός βγαίνεις. Να είσαι συνέχεια σκυφτός για να μη μπορείς να σηκώσεις κεφάλι. Κάποιοι έχουν φέρει την οικογένεια τους και μωρά παιδιά μεγαλώνουν σε αυτές τις συνθήκες» περιγράφει στο tvxs.gr, η Νατάσα Παναγιωτάρα από το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.
 
Οι μετανάστες εργάτες δεν δουλεύουν αναγκαστικά σε έναν εργοδότη. «Πολλές φορές επειδή δεν πληρώνονται πάνε από τον έναν στον άλλον. Τους μετακυλίουν οι ίδιοι. Αυτή είναι η κατάσταση για τους μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα. Παλιότερα έπαιρναν Αλβανούς στα χωράφια τους κι όταν ήταν η ώρα να τους πληρώσουν έπαιρναν την αστυνομία να τους διώξει ως παράνομους. Τώρα υπάρχει εξέλιξη. Πυροβολούν τους μετανάστες».
 

Το καλοκαίρι του 2009 δύο αγροκτηνοτρόφοι αφού ξυλοκόπησαν δυο μετανάστες του έδεσαν πίσω από ένα μηχανάκι και τους έσερναν στους δρόμους της Μανωλάδας γιατί σύμφωνα με τους δράστες αποπειράθηκαν να κλέψουν πρόβατα. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες ένας εξ’ αυτών ανήκει και στους χθεσινούς δράστες.

Ads

 
«Το εργατικό κέντρο έχει φτιάξει φυλλάδια ακόμη και στη γλώσσα του Μπαγκλαντές κι τα έχω μοιράσει θερμοκήπιο, θερμοκήπιο. Μη φανταστείτε ότι είμαστε ευπρόσδεκτοι» σημειώνει η κ. Παναγιωτάρα και απαντά στο Δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης που μίλησε για μεμονωμένο περιστατικό: «αυτά είναι αστειότητες και όποιος τα ισχυρίζεται νομίζω ότι θέλει σκοπίμως να υποβαθμίσει τα γεγονότα».
 
Υποστηρίζει δε, ότι παλιότερα είχε επισκεφτεί με κλιμάκιο συγκεκριμένου πολιτικού χώρου τα θερμοκήπια. «Τεχνηέντως οι επιστάτες τους οδήγησαν στα καταπληκτικά μοντέρνα συσκευαστήρια, τα αποστειρωμένα με τα σκουφάκια. Μετά από μάχη κατάφερα να τους πάω στα θερμοκήπια. Μετά από δυο μήνες έγιναν υπουργοί και μην τους είδατε».
 
Ο κ. Κοσμάς Αλεξίου, ως ιατροδικαστής στο νοσοκομείο του Πύργου εξέτασε τους 20 μετανάστες που βρισκόντουσαν εκεί. Εξ’ αυτών οι 16 αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες αποχώρησαν ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις νοσηλεύονται. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους αλλά ο ένας είναι σοβαρά.
 

Το 2011 ο δημοσιογράφος του «Βήματος» Γιώργος Πουλιόπουλος και ο φωτορεπόρτερ Ιάκωβος Χατζησταύρου, ξυλοκοπήθηκαν την ώρα που έκαναν ρεπορτάζ για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των αλλοδαπών εργατών φράουλας.

«Στους συγκεκριμένους εργάτες παρείχαν φαγητό μόλις μια φορά την ημέρα. Οι συνθήκες υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης είναι γενικά ανύπαρκτες. Οι εργάτες ήταν απλήρωτοι για έξι μήνες και ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους. Είχαν κλείσει ραντεβού με τον ιδιοκτήτη και αντί αυτού ήρθαν οι τέσσερις επιστάτες οι οποίοι αρνήθηκαν να τους πληρώσουν και στη συνέχεια ξεκίνησαν να τους πυροβολούν» λέει στο tvxs.gr.
 
«Φυσικά και δεν είναι μεμονωμένο το περιστατικό. Η συγκεκριμένη κατάσταση επικρατεί χρόνια με την ανοχή και της τωρινής συγκυβέρνησης και των τοπικών αρχών. Η παραγωγή φράουλας στη Νέα Μανωλάδα έχει διαφημιστεί ως κορυφαία φάση ανάπτυξης, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι στηρίζεται στα χαμηλά μεροκάματα και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών» σημειώνει ο κ. Αλεξίου.
 
«Δεν πρόκειται για αγρότες. Πρόκειται για επιχειρηματίες που έχουν αγοράσει μεγάλες εκτάσεις ενώ την ίδια ώρα στη γύρω περιοχή υπάρχουν μικροί αγρότες οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια μοίρα με τους εργάτες γης» υποστηρίζει o κ. Αλεξίου ενώ και η κ. Παναγιωτάρα βάζει το ζήτημα των μικρών αγροτών. Σημειώνει δε, αναφορικά με το μποϊκοτάζ που οργανώνεται διαδικτυακά ότι είναι σημαντικό αλλά πρέπει να μπουν και ονόματα αγροτών για να μην αγοράζει συγκεκριμένες φράουλες ο κόσμος. 

Μποϊκοτάζ στις «ματωμένες φράουλες» της Μανωλάδας
 
Το 2008 τουλάχιστον 1000 μετανάστες εργάτες της Μανωλάδας κατέβηκαν σε απεργία για να απαιτήσουν τα δεδουλευμένα τους. Ο κ. Κοσμάς Αλεξίου μέλος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ και ακόμη τρία στελέχη υπήρξαν θύματα ξυλοδαρμού.
 
«Μας επιτέθηκαν οι μπράβοι των φραουλάδων γιατί πήγαμε να στηρίξουμε τους εργάτες» δηλώνει ο ίδιος. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ριζοσπάστη τότε, το ίδιο βράδυ «ομάδες τραμπούκων στην υπηρεσία μεγαλοαγροτών, εξαπέλυσαν πογκρόμ σε βάρος μεταναστών εργατών γης». Μεταξύ άλλων απειλούσαν ότι αν δεν σπάσουν την απεργία και δεν πάνε την επόμενη ημέρα για δουλειά θα τους σκοτώσουν.

Κατακραυγή στο διαδίκτυο για τις φράουλες της ντροπής