Να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι Κούρδοι, Ζεκί Γκουρμπούζ και Μπουλέντ Κομέρτ, που έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο ενεργοποίησης ερυθράς αγγελίας της τουρκικής Interpol (από το 2005), αποφάσισε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, δεχόμενο την εισήγηση του αντεισαγγελέα Γ.Μπόμπολη.

Ads

 
Ο 47χρονος Ζεκί Γκουρμπούζ καταδιώκεται εδώ και δύο χρόνια από το τουρκικό κράτος, ενώ, ο 33χρονος Μπουλέντ Κομέρτ ήταν ένας από τους απεργούς πείνας το 2001 για την υπόθεση των «λευκών κελιών» στην Τουρκία. Ο Γκουρμπούζ είναι προφυλακιστέος, ενώ, ο Κομέρτ δεν είναι.
 
Οι τουρκικές αρχές τους κατηγορούν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και τρομοκρατικές ενέργειας. Επιπρόσθετα ο Γκουρμπούζ κατηγορείται για κατοχή όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών.
 
Πρόσφατα, το Συμβούλιο Εφετών Πάτρας αποφάσισε ομόφωνα τη μη έκδοση των δύο Κούρδων στη γείτονα χώρα.
 
Όμως, η εισαγγελία Εφετών Πάτρας άσκησε έφεση και η υπόθεση οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο. Το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε σήμερα, με τις υπ’ αριθμ. 701-702/2013 αποφάσεις του, το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοσή τους.
 
Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι δεν μπορούν να εκδοθούν οι δύο Κούρδοι, πριν κριθεί το εκκρεμές αίτημά τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου στη χώρα μας.
 
Επίσης, οι δικαστές σημειώνουν ότι υπέρ της μη έκδοσης των δύο Κούρδων συνηγορεί και το γεγονός ότι επικαλούνται κίνδυνο της ζωής τους σε περίπτωση έκδοσης, λόγω των πολιτικών φρονημάτων τους και της καταγωγής τους.
 
Πάντως ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα του Γκουρμπούζ για αντικατάσταση της προφυλάκισής του με περιοριστικούς όρους.