Υπέρ μιας υπερκομματικής πρότασης τάσσεται ο Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνης, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα Αλ. Μητρόπουλος ή Αλ. Αλαβάνος για την Περιφέρεια Αττικής. Από την πλευρά του, ο Π. Τατούλης δηλώνει αποφασισμένος να δώσει τη μάχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και χωρίς τη στήριξη του ΠαΣοΚ. Ο ΛΑΟΣ αποφάσισε αυτόνομη κάθοδο σε ορισμένες μεγάλες περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Αττική, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ με αντικείμενο τις εκλογές του Νοεμβρίου αναμένεται να καλέσει τα στελέχη του κόμματος σε «επιστράτευση» ενόψει της εκλογικής μάχης.

Ads

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι το πρωί της Πέμπτης, ο Γ. Καμίνης διευκρίνισε ότι συζητά μόνο για το Δήμο της Αθήνας και όχι για την Περιφέρεια και πως θα είναι υποψήφιος μόνο σε περίπτωση υπερκομματικής πρότασης. «Η συζήτηση που έκανα με τον κ. Κουβέλη ήταν για το Δήμο της Αθήνας, δεν θα εμπλακώ σε οποιοδήποτε άλλο αξίωμα. Εκεί περιμένω εάν θα υπάρξει υπερκομματική υποψηφιότητα. Εάν όχι, θα επιστρέψω στη δουλειά μου στο Πανεπιστήμιο» δήλωσε ο Συνήγορος του Πολίτη.

Σε ερώτηση για το αν του έγινε κρούση και από άλλο πολιτικό χώρο, απάντησε ότι δεν τον προσέγγισε άλλο πολιτικό πρόσωπο.

Επίσης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα FM, έθεσε ως προϋπόθεση για να είναι υποψήφιος τη στήριξή του ΠΑΣΟΚ. «Του είχα πει του κ. Κουβέλη κι αυτό έχει λεχθεί και στην ανακοίνωσή μου, ότι συζητώ μόνο για υπερκομματική υποψηφιότητα και για να μην κοροϊδεύουμε και τους πολίτες και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, στην δική μου την αντίληψη, η υπερκομματική αυτή υποψηφιότητα, θα πρέπει να είναι μια υποψηφιότητα με σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει τον δήμο της Αθήνας. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να περιοριστώ στα στενά όρια ενός πολύ σεβαστού κόμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Αποκάλυψε ότι βολιδοσκοπήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και είπε ότι «απάντησα ότι ναι με ενδιαφέρει κι από εκεί και πέρα τις συνεννοήσεις με το ΠΑΣΟΚ και με τα υπόλοιπα κόμματα, αν υπάρχουν, τις κάνει ο κ. Κουβέλης».

Στο μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του καθηγητή Εργατικού Δικαίου και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ Αλ. Μητρόπουλου, ενώ υπήρξε και αντιπρόταση να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής ο Αλ. Αλαβάνος. Η Γραμματεία διαπίστωσε σοβαρές αδυναμίες και καθυστερήσεις στην προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την οργάνωση της εκλογικής μάχης. Σε σχετική ανακοίνωσή της, σημειώνεται πως «τα ψηφοδέλτια που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα συγκροτηθούν με συλλογικές διαδικασίες. Η συζήτηση προτάσεων που κατατέθηκαν για συγκεκριμένες υποψηφιότητες θα ολοκληρωθεί σε επόμενες συνεδριάσεις. Τέλος, αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής που θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες τη διερεύνηση και τις αναγκαίες επαφές για την οργάνωση της εκλογικής μάχης και τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων».

Σε πρωινή εκπομπή του Μega, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, διευκρίνισε πως «αυτό που μας ενδιαφέρει πραγματικά είναι να δούμε να προχωρούν διεργασίες στον χώρο της σοσιαλιστικής Αριστεράς που θα συγκροτούν μια δυναμική και να δούμε μέσα από έναν συλλογικό τρόπο το πώς θα ανταμώσουμε με αυτές».

Σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Φ. Κουβέλη για τον κ. Γ. Καμίνη, δήλωσε: «Εκπλήσσομαι με την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι πρώην σύντροφοί μας σε μια λογική συμπληρωματικής δύναμης στο κυβερνών κόμμα, στο κόμμα εξουσίας που σήμερα ασκεί ίσως τη σκληρότερη πολιτική που έχει ακολουθήσει ποτέ κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση». Στις αιχμές που άφησε ο Αλέξης Τσίπρας για την υποψηφιότητα του Γ. Καμίνη απάντησε ο Θόδωρος Μαργαρίτης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστέρας. «Δυστυχώς ο Αλέξης Τσίπρας – ως μια άλλη εκδοχή του ΚΚΕ – παρά την προσωπική εμπειρία του στο Δήμο, εγκαταλείπει όλες τις παραδόσεις της Ανανεωτικής Αριστεράς που προκρίνουν τα αυτοδιοικητικά κριτήρια στην επιλογή υποψηφίων δημάρχων και περιορίζεται σε μια τακτική μικροκομματικών στοχεύσεων», παρατήρησε ο κ. Μαργαρίτης σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Καλαμάτα. «Ο ΣΥΝ αντί για μια πολιτική ανοικτών οριζόντων, παραμένει εγκλωβισμένος στο ατελείωτο παιχνίδι ισορροπιών και διευθετήσεων με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, τη στήριξη της «Δημοκρατικής Αριστεράς εξασφάλισε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», Γιάννης Μπουτάρης. «Η υποψηφιότητα του Γ. Μπουτάρη πρέπει να αξιοποιηθεί -ως η καλύτερη μεταξύ αξιόλογων υποψηφιοτήτων- για να ενώσει όλες τις δυνάμεις και να νικήσει», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η «Δημοκρατική Αριστερά».

«Δεν πρόκειται να παρακαλέσω κανέναν να στηρίξει την υποψηφιότητά μου, εγώ είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω. Όποιος θέλει οπίσω μου ελθείν» δηλώνει από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο γενικός διευθυντής του κυβερνώντος κόμματος Ρ. Σπυρόπουλος στο ΠαΣοΚ σημείωσε πως είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για στήριξη ανεξάρτητης υποψηφιότητας.

Στο ΛΑΟΣ, η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει εν λευκώ και ομοφώνως τον κ. Καρατζαφέρη να χειριστεί το ζήτημα των υποψηφιοτήτων, ενώ ο κ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στο «Βήμα» είπε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Π. Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.