Με φόντο την άνευ προηγουμένου κοινωνικοοικονομική κρίση, το προωθούμενο Σχέδιο Αθηνά αλλά και υπό τον φόβο της αποχής πραγματοποιούνται την Τετάρτη οι φοιτητικές εκλογές 2013. Η εικόνα που διαμορφώθηκε στην κεντρική πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές του Ιουνίου στρέφει το ενδιαφέρον στην αναμέτρηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που φιλοδοξεί να είναι και πάλι πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια, και της φοιτητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΡΕΝ, καθώς αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων της. Στο επίκεντρο οι εκ διαμέτρου αντίθετες ατζέντες των δυο φοιτητικών παρατάξεων. Παράλληλα, αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της ΠΑΣΠ μετά την εκλογική και δημοσκοπική κατάρρευση της ΠΑΣΟΚ. Αύξηση των ποσοστών τους προσδοκούν τόσο η Πανσπουδαστική του ΚΚΕ όσο και τα ΕΑΑΚ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Της Αγγελικής Δημοπούλου.

Ads

 
Στο tvxs.gr μιλούν ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΟΝΝΕΔ, Νίκος Λυσιγάκης, η Κυριακή Κολιαράκη από την ΑΡΕΝ Παντείου και ο γραμματέας της ΠΑΣΠ – ΑΕΙ, Μιχάλης Νικηφόρος.
 
Εκτίμηση ψήφου
 
Ανοδικά ποσοστά περιμένει η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Συγκρατημένη παρουσιάζεται η ΑΡΕΝ. Την ίδια ώρα, η ΠΑΣΠ αναγνωρίζει ότι η κεντρική πολιτική σκηνή επηρεάζει σε ένα βαθμό το κλίμα που διαμορφώνεται στα πανεπιστήμια αλλά θεωρεί λάθος την ευθεία σύγκρουση. 
 
image«Η εικόνα που έχουμε για την ΠΑΣΠ είναι μια εικόνα μεγάλης πτώσης, κυρίως οργανωτικών αδυναμιών. Στα ΜΜΕ και την κοινωνία καταγράφεται μια δυναμική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει προσπάθεια να καταγράψει μια δυναμική σε ορισμένες σχολές, ωστόσο, τα μηνύματα που παίρνουμε δεν τόσο ενθαρρυντικά για εκείνους. Η ΑΡΕΝ σηκώνει τον πήχη ψηλά. Εμείς, πάντως, καταγράφουμε μια αδυναμία τους να συσπειρώσουν δυνάμεις και κυρίως να καρπωθούν την πτώση της ΠΑΣΠ. Από τη δική μας πλευρά, περιμένουμε αύξηση των ποσοστών της ΔΑΠ», δηλώνει ο Νίκος Λυσιγάκης.
 
«Υπάρχει μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της ΔΑΠ και της ΑΡΕΝ. Η ΠΑΣΠ τα τελευταία χρόνια και λόγω του κομματικού της φορέα, πέφτει σταδιακά και εκτιμούμε ότι θα πέσει ακόμη περισσότερο φέτος. Το αν κερδίζουμε από αυτή την πτώση δεν το γνωρίζω. Η ΠΑΣΠ καλούσε τον κόσμο να την ψηφίσει με βάση το πελατειακό σύστημα που είχε, όπως και η ΔΑΠ, χτίσει στα πανεπιστήμια. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό το πράγμα. Είναι πιθανό να έχουμε άνοδο. Εξάλλου, μέσα στα πανεπιστήμια έχουν δημιουργηθεί αντιστάσεις απέναντι στους νόμους Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλου και στο σχέδιο Αθηνά. Αυτός είναι ο κόσμος που εκφράζουμε» τονίζει η Κυριακή Κολιαράκη.
 
«Είναι λάθος από τον οποιονδήποτε να συνδέει τα φοιτητικά δρώμενα με την κεντρική πολιτική σκηνή. Ασφαλώς και επηρεάζει αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε ευθεία σύνδεση. Σε εκτίμηση εκλογικών αποτελεσμάτων δεν μπορούμε να προβούμε καθώς οι φοιτητικές εκλογές, όπως και το φοιτητικό κίνημα, είναι απρόβλεπτες και διαδραστικές. Η δική μας βλέψη είναι να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή κι όχι μονάχα κατ’ ανάγκη για να στηρίξουν οι φοιτητές τα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΠ αλλά προκειμένου να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα έμπρακτης παρουσίας στα φοιτητικά δρώμενα» σημειώνει ο Μιχάλης Νικηφόρος.
 
Εκ διαμέτρου αντίθετα ΔΑΠ και ΑΡΕΝ
 
Η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ κατεβαίνει με σκληρή ατζέντα προτείνοντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, τη σύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την αξιολόγηση τους και την ελεύθερη σύμπραξη Πανεπιστημίων. Στον αντίποδα η ΑΡΕΝ είναι αντίθετα κάθετη στην παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, δηλώνει υπέρ του ασύλου και μιλά μόνο για δημοσία ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

image
 
«Μιλάμε για συνάρτηση της πανεπιστημιακής χρηματοδότησης με βάση την εξωτερική αξιολόγηση, μιλάμε για την ίδρυση ημικρατικών πανεπιστημίων και επιμένουμε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα μπορέσουν να απεμπλέξουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ από τα υφιστάμενα προβλήματα» τονίζει εκ μέρους της ΟΝΝΕΔ, ο Νίκος Λυσιγάκης. «Υπάρχει ένας τεράστιος αγώνας που δόθηκε το 2006 και το 2007 με βασικό αίτημα να μην δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν μπορεί εν μια νυκτί αυτός ο αγώνας να πετιέται στον κάλαθο τον αχρήστων. Εμείς είμαστε υπέρ των δημόσιων ανοικτών πανεπιστημίων στα οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι» αντιτείνει η Κυριακή Κολιαράκη από την ΑΡΕΝ.
 
«Από την αρχή επιμείναμε σε μια σκληρή ατζέντα ιδιαίτερα σε ζητήματα ασφάλειας όπως την εφαρμογή του νόμου για το άσυλο και τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας. Προτείνουμε τη δημιουργία πανεπιστημιακών ομάδων φύλαξης που θα βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΛΑΣ αλλά δεν θα είναι αστυνομικοί υπάλληλοι ή μόνο αστυνομικοί υπάλληλοι. Θα είναι ένα προσωπικό ασφαλείας υπό την εποπτεία της ΕΛΑΣ προκειμένου να αποφεύγονται τα επεισόδια των τελευταίων χρόνων αλλά και η καταστροφή της κρατικής περιουσίας από ομάδες που δεν έχουν σχέση με τα πανεπιστήμια» υποστηρίζει ο Νίκος Λυσιγάκης.
 
«Η πρόταση της ΔΑΠ καταδεικνύει το πόσο προσεγγίζει η ατζέντα της αυτά που επιχειρεί η ΝΔ. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει τεράστια όξυνση της καταστολής και τεράστιος αυταρχισμός από την πλευρά της κυβέρνησης. Στα πανεπιστήμια έγινε η αρχή με την κατάργηση του ασύλου. Η ΔΑΠ θέλει να αποτελειώσει με την πρότασή της τη δημοκρατία στους φοιτητικούς συλλόγους. Προτείνει ουσιαστικά τη θεσμοθετημένη παρουσία της αστυνομίας μέσα στις σχολές. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπει η αστυνομία στις σχολές» τονίζει η Κυριακή Κολιαράκη.
 
Σχέδιο Αθηνά
 
Στη σκιά του Σχεδίου Αθηνά που έχει φέρει αναστάτωση αλλά και συγκρούσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές 2013. Με τις περισσότερες παρατάξεις να αντιτίθενται, η ΟΝΝΕΔ διαφοροποιείται υποστηρίζοντας ότι η μεταρρύθμιση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

image
 
«Ως μεταρρύθμιση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η λογική κάθε χωριό και Πανεπιστήμιο, κάθε πόλη και ΤΕΙ ήταν μια ξεπερασμένη λογική και απ’ ότι βλέπουμε χρεοκόπησε. Πρέπει να αναθεωρηθεί ο πανεπιστημιακός χάρτης σε όλη την Ελλάδα. Χρειάζεται προσοχή σε μεμονωμένες περιπτώσεις τμημάτων για να μη δημιουργούνται προβλήματα στους φοιτητές» σημειώνει ο Νίκος Λυσιγάκης.
 
«Το σχέδιο Αθηνά σαρώνει τελείως τον χάρτη των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να γίνει ξεκαθάρισμα χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια. Τα κριτήρια της κυβέρνησης είναι κριτήρια της αγοράς. Μας βρίσκει τελείως απέναντι. Καμία σχολή δεν πρέπει να καταργηθεί, κανείς φοιτητής να εκδιωχθεί. Αν γίνουν αλλαγές στην Παιδεία πρέπει να γίνουν με ακαδημαϊκά κριτήρια και με βάση της ανάγκες της κοινωνίας και των φοιτητών κι όχι της αγοράς» τονίζει η Κυριακή Κολιαράκη από την ΑΡΕΝ.
 
«Κάθετη η διαφωνία μας καθώς ο μόνος σκοπός του είναι να καταργήσει πανεπιστημιακά τμήματα με αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά δικαιώματα προκειμένου να εξοικονομηθεί κόστος σε βάρος της Παιδείας. Δεύτερο στοιχείο διαφωνίας είναι η ομοσπονδιοποίηση των ιδρυμάτων που βρίσκονται στα αστικά κέντρα χωρίς να αξιολογηθεί σοβαρά το εκπαιδευτικό αντικείμενο. Είναι μια δουλειά του ποδαριού. Στον αντίποδα, για να μην είμαστε συλλήβδην αντίθετοι, πρέπει να πούμε ότι για χρόνια ιδρύονταν ιδρύματα σε πολλές πόλεις της περιφέρειας προκειμένου να αδράξουν ψήφους οι βουλευτές. Πρέπει να αναγνωσθεί καλύτερα το εκπαιδευτικό αντικείμενο κάποιων τμημάτων για να δούμε αν υπάρχει λόγος να υφίστανται. Αλλά όχι στη λογική του Σχεδίου Αθηνά» επισημαίνει ο Μιχάλης Νικηφόρος εκ μέρους της ΠΑΣΠ.
 
Η απαξίωση των φοιτητικών παρατάξεων
και η σημασία των φοιτητικών εκλογών

 
Η μεγάλη αποχή που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στις φοιτητικές εκλογές «φορτώνεται» σε μεγάλο βαθμό στις φοιτητικές παρατάξεις και την απαξίωσή τους από τους σπουδαστές. Ποια είναι η σημασία των φετινών φοιτητικών εκλογών και πως πρέπει να προσδιοριστεί ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων;

Ads

image
 
«Μιλάμε για πάνω από 130.000 ανθρώπους που ψηφίζουν κάτι που μεταφράζεται σε 55% επί των ενεργών φοιτητών. Πρέπει συνεπώς να λαμβάνουμε υπόψη μας ως σοβαρό μήνυμα αυτό των φοιτητικών εκλογών. Αναφορικά με το ρόλο των φοιτητικών παρατάξεων φυσικά πρέπει να αναθεωρηθεί. Το λέμε εδώ και τρία χρόνια. Κάναμε ήδη από το 2010 μια σκληρή κριτική για το ρόλο μας και προσπαθούμε δίνοντας μεγάλη έμφαση της ιδεολογικοποίηση και την πολιτικοποίηση να είμαστε χρήσιμοι στους φοιτητές. Σίγουρα κάναμε κι εμείς λάθη στο παρελθόν αλλά τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μεγάλη στροφή» υποστηρίζει ο Νίκος Λυσιγάκης από την ΟΝΝΕΔ. 
 
«Η αποχή από τις φοιτητικές εκλογές είναι τεράστια και δυστυχώς αναμένεται και φέτος να είναι μεγάλη. Η κρίση εκπροσώπησης που υπάρχει στην κοινωνία διαπερνά και τη νεολαία. Οι φοιτητές έχουν σιχαθεί το φοιτητικό συνδικαλισμό που έχουν στήσει η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ μέσα στα πανεπιστήμια. Οι φετινές εκλογές έχουν ένα στοιχείο που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πετάξει έξω από τη διοίκηση των ιδρυμάτων, καταργώντας τη συνδιοίκηση. Επομένως το αποτέλεσμα το φοιτητικών εκλογών θα είναι δύσκολο να επηρεάσει πράγματα. Όμως έχουν νόημα καθώς με την ενίσχυση της Αριστεράς θα δυναμώσει η φωνή μας και να ενισχυθεί η αντίσταση υπέρ ενός δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου» τονίζει η Κυριακή Κολιαράκη από την ΑΡΕΝ.
 
«Οι φετινές φοιτητικές εκλογές θα είναι το ίδιο σημαντικές όσο οι προηγούμενες και οι επόμενες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μείωση της φοιτητικής συμμετοχής απόρροια κυρίως μιας λογικής ωχαδελφισμού που καλλιεργεί η ΔΑΠ στα ελληνικά πανεπιστήμια, η οποία λέει στους φοιτητές ενδιαφερθείτε μόνο για τις σημειώσεις που θα σας μοιράσουμε, ενδιαφερθείτε μονάχα για το που θα διασκεδάσετε. Δεν καλεί σε συλλογικούς αγώνες, δεν τους καλεί να προασπίσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, δεν τους καλεί να υπερασπιστούν, στην ουσία, το μέλλον τους. Για εμάς οι φοιτητικές εκλογές είναι πολύ σημαντικές. Δεδομένου ότι υπάρχει μια κυβέρνηση, που δεν συνυπολογίζει το τι λέει ο ελληνικός λαός και ψηφίζει όλο και πιο δυσχερή μέτρα για το εργασιακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον, η φοιτητική νεολαία πρέπει να δώσει ένα δυναμικό μήνυμα. Αναφορικά με τις παρατάξεις ένα από τα βασικά αιτήματα της ΠΑΣΠ τα τελευταία χρόνια είναι η ανεξαρτητοποίηση του φοιτητικού κινήματος άρα κατ’ επέκταση και της οργάνωσή μας» σημειώνει εκ μέρους της ΠΑΣΠ – ΑΕΙ, ο Μιχάλης Νικηφόρος.
 
Φοιτητικές εκλογές και Χρυσή Αυγή
 
Οι εκλογές του Ιουνίου έφεραν τη Χρυσή Αυγή στο κοινοβούλιο. Λίγες ημέρες πριν τις φοιτητικές εκλογές δημοσιεύματα ήθελαν το νεοναζιστικό κόμμα να προσπαθεί να κατέβει στις φοιτητικές εκλογές. Από το ρεπορτάζ του tvxs.gr προκύπτει ότι ούτως ή άλλως το καταστατικό της ΕΦΕΕ δεν επιτρέπει τη συμμετοχή στη διαδικασία χωρίς να έχει προηγηθεί τουλάχιστον ένας μήνας παρουσίας μιας φοιτητικής παράταξης μέσα στο ακαδημαϊκό έτος.

image
 
Πάντως, ακροδεξιές ομάδες, άλλοτε χωρίς και άλλοτε με ευθεία σύνδεση με την Χρυσή Αυγή, έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά – δειλά την εμφάνισή τους στους χώρους των ΑΕΙ αλλά όχι των ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, εντοπίζονται στο Ρέθυμνο και στην Κομοτηνή με το προσωπείο των ανεξάρτητων φοιτητών. Μέχρι κι αυτή τη στιγμή οι πληροφορίες λένε ότι η Χρυσή Αυγή δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος.
 
«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι έγινε προσπάθεια σε αρκετές σχολές κυρίως της επαρχίας για να κατέβουν ψηφοδέλτια ανεξάρτητα με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, δεν βρήκαν έδαφος από την πλευρά των φοιτητών και δεν έφτασαν στην κάλπη. Η Χρυσή Αυγή απέτυχε να αποκτήσει ερείσματα στα πανεπιστήμια και λόγο της σκληρής ατζέντας που εδώ και ενάμιση χρόνο εμείς υιοθετούμε. Ο καθένας έχει δικαίωμα να δηλώσει υποψηφιότητα στις φοιτητικές εκλογές αρκεί να σέβεται τις ανθρώπινες αξίες και να υπηρετεί το ρόλο της δημοκρατίας. Αυτή είναι δική μας θέση» σημειώνει ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΟΝΝΕΔ, Νίκος Λυσιγάκης.
 
«Ενδεχομένως να έχουν γίνει προσπάθειες από τη Χρυσή Αυγή. Υπήρχε εδώ και καιρό μια φήμη ότι μπορεί να προσπαθήσουν να κατέβουν στις φοιτητικές εκλογές. Δεν γνωρίζω αν θα μπορέσουν ή θα τολμήσουν. Ενδεχομένως να το κάνουν μέσω μιας ανεξάρτητης παράταξης που θα αναπτύξει τη ρητορική της Χρυσής Αυγής. Εξάλλου ήδη έχουν καταγραφεί περιστατικά επιθέσεων σε φοιτητές. Θεσμικά πάντως στο άμεσο διάστημα δεν θα μπορέσει να το κάνει καθώς υπάρχουν αντιστάσεις μέσα στις σχολές» τονίζει η Κυριακή Κολιαράκη από την ΑΡΕΝ Παντείου.
 
«Δεν έχω υπόψη μου ξεκάθαρες κινήσεις προσπάθειας της Χρυσής Αυγής να συμμετάσχει στις φοιτητικές εκλογές, ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο που σκέφτεται η Χρυσή Αυγή, το αξιολογεί καθαρά εκλογικά. Αυτό που ενδιαφέρει τη Χρυσή Αυγή είναι να παρουσιάσει μια εκλογική καταγραφή η οποία την επόμενη μέρα θα την αναδείξει ως πιο ουσιαστικό κομματικό φορέα. Αν το εξετάσουμε πολιτικά, για τα θέματα που ενδιαφέρουν τη φοιτητική νεολαία και είναι ως επί το πλείστον ριζοσπαστικά δεν μπορούμε να μιλάμε με ακροδεξιές και ρατσιστικές απόψεις. Θεωρώ ότι το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας θα αποβάλλει τέτοιες λογικές και δεν θα επιτρέψει τη συμμετοχή ακροδεξιών ψηφοδελτίων» επισημαίνει ο γραμματέας της ΠΑΣΠ-ΑΕΙ, Μιχάλης Νικηφοράκος.   

Tweets about “#foititikes_ekloges”