Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, με αφορμή τα επεισόδια και τους προπηλακισμούς κατά πολιτικών. Στη συζήτηση παρενέβησαν παρενέβησαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, πυροδοτώντας κύκλο απαντήσεων από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των άλλων κομμάτων.

Ads

Σχολιάζοντας δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου ότι στα χθεσινά επεισόδια κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου συμμετείχαν γνωστά πρόσωπα-στελέχη «κατονομασμένα», ο οποίος ρώτησε μάλιστα ευθέως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται την λογική των αντισυγκεντρώσεων, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δήλωσε ότι καταδικάζει απερίφραστα τις αντισυγκεντρώσεις, ανέφερε ότι έχει δώσει εντολή στα στελέχη του να μην συμμετέχουν σε τέτοιες διαδηλώσεις, γιατί όπως είπε, «γίνονται βούτυρο στο ψωμί σας για να αλλάξετε το κλίμα».

Υποστήριξε ακόμη ότι σε όλες τις αντιδράσεις ο ένας από τους δύο είναι ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «το δυστύχημα γι’ αυτόν ήταν πως χθες ήταν περισσότεροι έξω από ότι μέσα που μιλούσε ο κ. Πεταλωτής», τον οποίο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τον λόγο αυτό χαρακτήρισε «αξιοθρήνητο». Μίλησε, πάντως, για ούτως ή άλλως αβάσιμη προσπάθεια να εμπλακεί σε αυτό η τοπική δημοτική αρχή.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κίνδυνο οι εξελίξεις να μην είναι ομαλές, προσθέτοντας: «εδώ και καιρό προκρίνουμε το δρόμο της ομαλότητας, σας ζητάμε να αφουγκραστείτε τον κόσμο». Εκτίμησε, ταυτόχρονα, ότι ο κόσμος στους δρόμους «ξυπνά τους χειρότερους εφιάλτες ενός συστήματος που παραμένει γαντζωμένο στις θέσεις τις εξουσίας». Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε, ακόμη, τη στάση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη, «η οποία διερωτήθηκε πού βρήκε 300 ευρώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών για να κάνει συγκέντρωση». «Δεν ήταν ούτε ο Θεοδωράκης ούτε ο Πελεγρίνης στις ατζέντες του Χριστοφοράκου της Ζίμενς», είπε, ενώ ανέφερε ότι στοχοποιούν σήμερα τον Μίκη Θεοδωράκη αν, όμως δεν υπήρχαν αυτές οι φωνές θα είχαμε μείνει με τους «κρατικοδίαιτους διανοούμενους».

Ads

Οι αναφορές του κ. Τσίπρα προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Ευθυμίου, ο οποίος απάντησε ότι «ο μόνος λόγος για τον οποίο είμαστε στην πολιτική είναι να μην μικρύνει το χωράφι αυτό που λέγεται Ελλάδα». «Αυτό που παίζεται δεν είναι τα κόμματα αλλά η σωτηρία της χώρας» είπε, και πρόσθεσε ότι δε μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν τους πολιτικούς του ‘20.

«Υπάρχει κόσμος και κόσμος. Δεν μπορεί να τσουβαλιάσουμε τον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί να εξισώνονται με τα γιαούρτια, με τις πέτρες, με την ντροπή αυτή που βιώσαμε χθες και προχθές οι ειρηνικά διαμαρτυρόμενοι πολίτες», είπε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Είμαστε όλοι με τον λαό, δεν είναι μόνο ο κ. Τσίπρας. Γι’ αυτό είμαστε εκλεγμένοι», πρόσθεσε, και αντέδρασε έντονα για τον χαρακτηρισμό που απηύθυνε στον κ. Πεταλωτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Εμείς στεκόμαστε όρθιοι παλεύουμε ταυτόχρονα σε δύο πεδία το ευρωπαϊκό και το εσωτερικό. Ποιος είναι αξιοθρήνητος, ο δημοκρατικά εκλεγμένος βουλευτής που πήγε να μιλήσει; Αξιοθρήνητοι είναι εκείνοι που πέταγαν λέιζερ στα μάτια του Πελατωτή για να μην μιλήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Παρεμβαίνοντας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι παίρνει το λόγο προκειμένου να ενημερώσει τη Βουλή για τον αντίκτυπο που έχουν τα επεισόδια αυτά στη χώρα μας, και την εικόνα της στο εξωτερικό, καθώς οι ευρωβουλευτές που κάθε χρόνο έρχονται προσκαλεσμένοι του φέτος δεν θα έρθουν μετά τα γεγονότα και στην Κέρκυρα.

«Είναι προσβλητικό για την Ελλάδα. Δεν μου αρέσει αυτό και το λέω για όποιον μιλάει. Το θέμα είναι αν μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανή τη Δημοκρατία, να πάρουμε ριζοσπαστικές αποφάσεις», είπε ο κ. Καρατζαφέρης και πρότεινε να ζητηθεί από τους πολίτες που διαμαρτύρονται στις πλατείες να οργανώσουν μια Επιτροπή, η οποία θα έρθει να διατυπώσει τα αιτήματά της στο προεδρείο της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν δέχεται κουβέντα για όσα η ίδια προσχεδίασε ή της τα δώσανε σχεδιασμένα, όμως «η μία και μοναδική αλήθεια είναι ίδιον των θρησκειών και των διδακτοριών». Την κάλεσε να κάνει το χρέος της απέναντι στην κοινωνία διότι πλέον την κρίση παράγει το μνημόνιο, κι εκεί που απαιτείται διορθώσεις πρέπει να γίνουν. Τέλος, διερωτήθηκε αν υπάρχουν δεσμεύσεις που δεν τις ξέρουμε και απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα ρώτησε: «Γιατί ενώ σας δείχνουμε το λάθος, πάτε κατευθείαν στο βράχο;».

Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό Πεταλωτή στο ΚΑΠΗ Αργυρούπολης