Μείωση κατά 30% εμφάνισε το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης σε ταμειακή βάση στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρσι, καθώς διαμορφώθηκε σε 15,7 δισ. ευρώ έναντι 21,8 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Εν τω μεταξύ στην Αθήνα βρίσκονται τα μέλη της Τρόικας για τη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζουν αύξηση κατά 3,4%, σε 32,8 δισ. ευρώ από 31,6 πέρσι, ωστόσο απέχουν πολύ από τον ετήσιο στόχο του 14,7% που έχει τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά τις δαπάνες το πρώτο οκτάμηνο του έτους καταγράφεται μείωση της τάξης του 10,2% σε 43,5 δισ. ευρώ από 47,9 δισ. ευρώ πέρσι.

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της 13ης Συνδιάσκεψης του Όσλο με θέμα την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας και την κοινωνική συνοχή, υποστήριξε ότι «αν η Ελλάδα πατάξει τη φοροδιαφυγή δεν θα έχει ανάγκη νέων δανείων και θα επιταχυνθεί η πορεία εξόδου της από την κρίση».

Ads

Μάλιστα, μόλις δύο ημέρες μετά τις διαδηλώσεις στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τα συνδικάτα,τόσο για τις αλλαγές, όσο και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων» και πρόσθεσε ότι «η ανταγωνιστικότητα μεγαλώνει όταν ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής, ο περιθωριοποιημένος πολίτης δεν αποδίδει, η ανισότητα δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη, ενώ αντίθετα αναπτύσσονται κράτη, που δίνουν στους πολίτες τους ισότητα δικαιωμάτων και ευκαιριών».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν με τον Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε ότι η αποτίμηση της ελληνικής οικονομίας από τον επικεφαλής του ΔΝΤ είναι «θετική».

Από την πλευρά του ο επίτροπος για τα οικονομικά ζητήματα, Όλι Ρέν, τόνισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσει η Ελλάδα την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δηλώνοντας ότι «τα μεγάλα προβλήματα που υπήρξαν αντιμετωπίστηκαν με τα αποτελεσματικά μέτρα». Επιπλέον υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Ο Όλι Ρεν παρουσιάζοντας τις ενδιάμεσες προβλέψεις για τα επτά μεγαλύτερα κράτη της Ε.Ε. (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία και Πολωνία) σημείωσε ότι για το σύνολο του 2010 προβλέπεται αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,8% στους “27” και 1,7% στην Ευρωζώνη, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις της. Ωστόσο, σημειώνει ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, καθώς η αβεβαιότητα είναι μεγάλη.

Για τον πληθωρισμό, προβλέπει να διαμορφωθεί φέτος στο 1,8% στους “27” και 1,4% στην Ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης:

*«Παρηγοριά στον άρρωστο…» οι δηλώσεις Όλι Ρεν και Στρος Κάν

*Στην Αθήνα ξανά η τρόικα, για τον προϋπολογισμό