Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα αφ’ ενός και οι κινήσεις για ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφ’ ετέρου θα βρεθούν στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα την Πέμπτη, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ. Για «νέες δυσάρεστες ειδήσεις» λίγο πριν από την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα, με τη διαπίστωση νέας «τρύπας» χρηματοδότησης της Ελλάδας ύψους έως και 10 δισ. ευρώ, την οποία η Ευρωζώνη θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, κάνει λόγο η γερμανική Sueddeutsche Zeitung. Το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας είναι σχετικά μικρό και θα μπορούσε να καλυφθεί μέσω των αχρησιμοποίητων κεφαλαίων προς τις τράπεζες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον απόηχο δημοσιεύματος, ενώ με μήνυμά  στο Twitter, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο’ Κόνορ χαρακτηρίζει λανθασμένο το ρεπορτάζ και ξεκαθαρίζει ότι το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο για τους επόμενους 12 μήνες. Και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ διέψευσε το δημοσίευμα, σημειώνοντας πως το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Κατάργηση της τρόικας, με έξοδο του ΔΝΤ ζητά η Ρέντινγκ
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Persona non grata ο Σόιμπλε

SZ: Χωρίς απαντήσεις ο Σόιμπλε

Επικαλούμενη πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει, ότι από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών «δεν πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς μπορεί να καλυφθεί αυτή η “τρύπα” χρηματοδότησης πριν από τις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου».

Ads

Η SZ υποστηρίζει επίσης ότι ο Σόιμπλε «ούτε θα δώσει υποσχέσεις, αλλά ούτε και θα αφήσει το πρόγραμμα να τιναχτεί στον αέρα», ενώ επισημαίνει ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα βρει η Αθήνα τα 10 δισεκατομμύρια που χρειάζεται, διαφορετικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να διακόψει τη δική του χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

«Μόνο εάν τον Σεπτέμβριο είναι σαφές ότι η Αθήνα θα διαθέτει ρευστότητα και μετά το μέσο του 2014, θα παραμείνει το ΔΝΤ ως δανειστής. Εάν φύγει, η Αθήνα θα χάσει τα χρήματα για τα οποία το Ταμείο είχε δεσμευθεί ως το 2016 και, επιπλέον, χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, οι οποίες συνέδεσαν την δική τους βοήθεια με την συμμετοχή του ΔΝΤ, θα πρέπει, επομένως, να φύγουν» από το πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι για το 2013 οι δανειστές αναμένουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ενώ, επικαλούμενη αξιωματούχο της Κομισιόν, σημειώνει ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα έξοδα, αλλά τα έσοδα. «Τα έξοδα βρίσκονται υπό έλεγχο. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, δεν είμαστε ακόμη ευχαριστημένοι», δηλώνει ο αξιωματούχος και προσθέτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Διοίκηση, η οποία δεν έχει σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμη στην πρόθεση του κ. Σόιμπλε να στηρίξει, με χαμηλότοκα δάνεια μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle, ο κ. Σόιμπλε θα επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα κατά την αυριανή επίσκεψή του στην Ελλάδα.

«Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έρχεται με άδεια χέρια στην Αθήνα. Οπωσδήποτε όμως δεν έχει στις αποσκευές του προτάσεις για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ή για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού», τονίζει η DW και υποστηρίζει ότι «ως την ημέρα των γερμανικών εκλογών, στις 22 Σεπτεμβρίου, τέτοιου είδους “δύσκολα” θέματα θα παραμείνουν ταμπού για την κυβέρνηση Μέρκελ».

Διαψεύδουν χρηματοδοτικό κενό Κομισιόν και γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας είναι σχετικά μικρό και θα μπορούσε να καλυφθεί μέσω των αχρησιμοποίητων κεφαλαίων προς τις τράπεζες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον απόηχο δημοσιεύματος της Sueddeutsche Zeitung, που κάνει λόγο για νέα «τρύπα» χρηματοδότησης έως 10 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι το ύψος του χρηματοδοτικού κενού βρίσκεται πιο κοντά στην εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για 2,8-4,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2014.

Εν τω μεταξύ, σε μήνυμά του στο Twitter, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο’ Κόνορ χαρακτηρίζει λανθασμένο το δημοσίευμα στον γερμανικό Τύπο και ξεκαθαρίζει ότι το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο για τους επόμενους 12 μήνες.

«Ενδεχόμενο κενό στη χρηματοδότηση του προγράμματος για την Ελλάδα, θα αντιμετωπιστεί  εν ευθέτω χρόνω στη βάση δεδομένων και όχι σπέκουλας» τονίζει.

Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως από την τελευταία έκθεση της τρόικας προκύπτει πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα βρίσκεται εντός τροχιάς. «Το κενό των 10 δισ. ευρώ δεν αποτελεί μέρος» της έκθεσης της τρόικας, τονίζει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό προκύψει θα καλυφθεί από επιπρόσθετα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα.
 
«Οι σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τώρα αφορούν την εφαρμογή των προαπαιτούμενων (prior actions)», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ποιους θα δει ο Σόιμπλε στην Αθήνα

Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη θα έχει την Πέμπτη στην Αθήνα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα, η πρόοδος του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, καθώς και η ελληνογερμανική συνεργασία.

Πέραν των συναντήσεων με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Σόιμπλε θα μιλήσει σε κοινή εκδήλωση του Ελλονογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Θέμα της ομιλίας του θα είναι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.