Από τον Νοέμβριο απλήρωτοι είναι οι 250 εργαζόμενοι της υποδηματοποιίας Elite, οι οποίοι απειλούνται άμεσα να μείνουν χωρίς δουλειά. Στις 10 Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί καθώς δεν χρηματοδοτείται από τις τράπεζες, επιχείρημα το οποίο οι εργαζόμενοι αμφισβητούν και έχουν από τότε προβεί σε οργανωμένες και ομαδικές κινητοποιήσεις ανάμεσα στις οποίες και η κατάληψη του εργοστασίου.

Ads

Η παραγωγή μίας από τις δύο μεγαλύτερες υποδηματοποιίες της χώρας άρχισε σταδιακά να μειώνεται καθώς ο εργοδότης ενημέρωσε τους εργάτες ότι δεν υπάρχουν πρώτες ύλες. Η ανακοίνωση βρήκε απροετοίμαστους τους εργάτες διότι η εταιρεία έχει τζίρο 30 εκατομμυρίων ευρώ, οι παραγγελίες της αυξάνονταν κατά 20% ενόψει της θερινής περιόδου και η παραγωγή είχε διπλασιαστεί. Φαίνεται ότι η Elite αποφάσισε να αφήσει οριστικά τον τομέα της παραγωγής και να ασχοληθεί με το εμπόριο καθώς εδώ και δύο χρόνια διαθέτει καταστήματα υπό την επωνυμία της.

Οι εργαζόμενοι, από τις 10 Δεκέμβρη έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και ενώ στην αρχή απλώς παρευρίσκονταν στον χώρο του εργοστασίου ελέγχοντας διάφορες λειτουργίες, πριν από δύο εβδομάδες πραγματοποίησαν την κατάληψή του μετά από προσπάθεια της εργοδοσίας να βγάλει τα εμπορεύματα από το εργοστάσιο για να τα πουλήσει κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα τα οποία θα εκδικασθούν στις 26 Ιανουαρίου.

Αντιπροσωπεία εργαζομένων έχει ήδη συναντηθεί πολλές φορές με εκπροσώπους του υπουργείου εργασίας με τελευταία την χθεσινή τριμερή συνάντηση, που ακολούθησε την πορεία από τον Κολωνό έως το υπουργείο Εργασίας. Η πορεία και η συνάντηση που ήταν κανονικά προγραμματισμένες για την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, αναβλήθηκαν λόγω της πίεσης που ασκήθηκε από το υπουργείο να ανοιχθούν οι αποθήκες για να βγει το εμπόρευμα στην αγορά, σύμφωνα με τους εργαζόμενους.

Ads

Τα αιτήματα των εργαζομένων προς το υπουργείο Εργασίας είναι η προσφορά έκτακτου επιδόματος 1.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες τους. Όπως λέει στο tvxs ο κ. Σκουλής Γιάννης, πρόεδρος των εργαζομένων στην Elite, «ο ΟΑΕΔ διαμαρτύρεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα όμως εμείς δικαιούμαστε αυτά τα 1.000 ευρώ καθώς τα έχουμε καταβάλλει στον ΟΑΕΔ μέσω της εργασίας μας». Αυτήν την φορά, ο κ. Κωστόπουλος, υποσχέθηκε ότι το επίδομα θα δοθεί σε δύο δόσεις αλλά θα εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ, την επόμενη Τετάρτη. Όσον αφορά την εργοδοσία, ο ιδιοκτήτης της υποσχέθηκε εχθές να δώσει τον μισό μισθό του Νοεμβρίου σήμερα, και την Δευτέρα ενώ τον υπόλοιπο από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου.

Σήμερα, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου καταβλήθηκε μία προκαταβολή των 300 ευρώ. Οι εργαζόμενοι στην συνέλευσή τους αποφάσισαν να σταματήσουν την κατάληψη προσωρινά , αν συμφωνήσουν με την εργοδοσία την Δευτέρα να τους δοθεί ολόκληρος ο μισθός του Νοεμβρίου, και να αφήσουν τα εμπορεύματα να πωληθούν στα καταστήματα της Elite, έτσι ώστε να μπορέσει να τους καταβληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων τους.

Επίσης, οι εργαζόμενοι αναμένουν την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας, για χορήγηση νέου δανείου ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ στην επιχείρηση, η αίτηση για το οποίο κατατίθεται σήμερα. Τα αιτήματα των εργαζομένων πέρα από την καταβολή των δεδουλευμένων τους, των αποζημιώσεών τους και των συντάξεων όσων είναι κοντά στη σύνταξη, είναι και η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου. Ο κ. Σκουλής Γιάννης, δηλώνει ότι τα πρακτικά που έχουν υπογραφεί δεσμεύουν την εταιρεία να χρησιμοποιήσει το ενδεχόμενο δάνειο για την επιβίωση του εργοστασίου και την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

Η οργάνωση και η ετοιμότητα που επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι είναι εντυπωσιακή. Το κλείσιμο της Elite θα συμπαρασύρει και μικρότερες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από αυτήν, με συνέπεια να μείνουν χωρίς δουλειά περίπου 2000 άνθρωποι. Η κατάληψη του εργοστασίου έχει κερδίσει την στήριξη κατοίκων και επιτροπών κατοίκων, καθώς και αντιπροσωπειών του ΣΥΝ και του ΚΚΕ.