Υπό συνεχή επιτήρηση βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα εφαρμογής των διατάξεων της Συνθήκης Σένγκεν, σύμφωνα με την Καθημερινή. Eίναι πλέον πιθανό Ευρωπαίοι εταίροι να εγείρουν ζήτημα επαναφοράς των διαβατηριακών ελέγχων για όσα άτομα ταξιδεύουν από την Ελλάδα προς τις χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Ads

Αφορμή αποτελεί η πιθανόν πλημμελής εφαρμογή των κανονισμών της συνθήκης, όπως οι διαδικασίες ελέγχου στα περιφερειακά αεροδρόμια ή η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Επιπλέον, όμως, τις εξελίξεις μοιάζει να επιταχύνει και η κοινή απόφαση των κ. Νικολά Σαρκοζί και Σίλβιο Μπερλουσκόνι να θέσουν (μετά τη συνάντηση της Ρώμης την περασμένη εβδομάδα) θέμα τροποποίησης της συνθήκης σε μια από τις επόμενες συνόδους κορυφής της Ε.Ε.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Καθημερινής», στα τέλη Μαΐου πρόκειται να επισκεφθεί την Ελλάδα κλιμάκιο Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να ελέγξουν ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση δεδομένων και πληροφοριών από υπηρεσίες που θεωρούνται συναρμόδιες για την εφαρμογή της συνθήκης, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, αλλά και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Οι πηγές της εφημερίδας κάνουν λόγο για «υστέρηση» της χώρας σε θέματα διαλειτουργικότητας και διασύνδεσης των συναρμόδιων υπηρεσιών, ωστόσο επισημαίνουν ότι γίνονται εντατικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήτστος Παπουτσής δήλωσε πως «Η Ελλάδα θεωρεί ότι η ελεύθερη κυκλοφορία εντός του ενιαίου χώρου Σένγκεν, θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού γιατί αποτελεί το βασικότερο πυλώνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Ads

«Σε μία δυσχερή συγκυρία, όπως η παρούσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να αναζητά διέξοδο με επαναφορά μηχανισμών που παραπέμπουν στο παρελθόν και στην προ-ευρωπαϊκής ένωσης εποχή, θα πρέπει να εργασθεί προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης και να ενισχύει αντί να αποδυναμώνει τα κράτη-μέλη που στα εξωτερικά τους σύνορα επωμίζονται και διαχειρίζονται το τεράστιο βάρος της λαθρομεταναστευτικής πίεσης», πρόσθεσε ο Χρ. Παπουτσής.

Ο υπουργός επανέλαβε το αίτημα τροποποίησης της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» για τη μετανάστευση, υπογραμμίζοντας ότι στην παρούσα μορφή της επιβαρύνει υπέρμετρα και δυσανάλογα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή μεθόριο, όπως η Ελλάδα.