Με μηνύματα διαμαρτυρίας και μικρής έκτασης επεισόδια ολοκληρώθηκαν σε κάποιες περιοχές οι μαθητικές παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Στη Ρόδο μάλιστα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια γυναίκα τραυμάτισε με μαχαίρι δημοτικό σύμβουλο του νησιού, λίγο μετά τη λήξη της παρέλασης. Ένταση και προσαγωγές σημειώθηκαν σε Πύργο, Πάτρα και Κοζάνη. Στην Αθήνα υπήρξε μικροένταση μεταξύ αστυνομίας και μελών της ΣΠΙΘΑΣ. Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Πρόσβαση στο Σύνταγμα είχαν μόνο οι διαπιστευμένοι ενώ οι πολίτες είχαν πρόσβαση μόνο από την Πανεπιστημίου. Για την Κύπρο ήταν το μήνυμα Παπούλια.

Ads

 
Γυναίκα μαχαίρωσε δημοτικό σύμβουλο στη Ρόδο

Στη Ρόδο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια γυναίκα τραυμάτισε με μαχαίρι το δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Καραντζιά, λίγο μετά τη λήξη της παρέλασης. Η δράστης που συνελήφθη και κρατείται στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συμμετείχε σε συγκέντρωση μικρής ομάδας πολιτών που στη διάρκεια της παρέλασης φώναζαν συνθήματα εναντίον των πολιτικών. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και βρίσκεται εκτός κινδύνου.

Μικρής έκτασης επεισόδια

Μικρής έκτασης επεισόδια με περιορισμένη χρήση χημικών σημειώθηκαν στην Πάτρα, λίγο πριν από το τέλος της παρέλασης. Φοιτητές, σπουδαστές και μέλη άλλων κοινωνικών ομάδων που είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Κολοκοτρώνη, επιχείρησαν να μπουν στην οδό Αγίου Ανδρέου, μόλις πέρασαν και τα τελευταία στρατιωτικά τμήματα. Όμως οι διμοιρίες των ΜΑΤ τους εμπόδισαν. Όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν για δεύτερη φορά να εισέλθουν στην Αγίου Ανδρέου, οι διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών για να τους απωθήσουν. Ακολούθησε πορεία με συνθήματα κατά της τρόικας και κατά του σχεδίου «Αθηνά» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπέρ της Κύπρου κ.α.

Ads

Επεισόδια σημειώθηκαν και στον Πύργο Ηλείας, όπου μετά τη μαθητική παρέλαση ομάδα πολιτών και σπουδαστών του ΤΕΙ Πύργου κατευθύνθηκαν προς την εξέδρα των επισήμων φωνάζοντας συνθήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας patrisnews.gr η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή τριών ατόμων, κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδραση πολιτών και φοιτητών οι οποίοι πραγματοποίησαν ακολούθως πορεία διαμαρτυρίας στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης στον Πύργο.

Στη Θεσσαλονίκη η παρέλαση εξελίχθηκε χωρίς ιδιαίτερα επεισόδια. Ωστόσο αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήσε διαμαρτυρία για την Κύπρο και μετά το τέλος της παρέλασης πορεία προς το κέντρο της πόλης. Την ίδια ώρα πολίτες πραγματοποιούσαν συγκέντρωση συμπαράστασης στην Κύπρο στην πλατεία του Λευκού Πύργου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία μέχρι το προξενείο της Γερμανίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες κατέβασαν τη γερμανική σημαία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με το thestival.gr, μετά το τέλος της παρέλασης πολλά άτομα μπήκαν στο χώρο για να κάνουν τη δική τους παρέλαση διαμαρτυρίας. 

 
Ένταση σημειώθηκε και στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη. Μέλη του ΚΚΕ έκαναν παρέμβαση, λίγο πριν αρχίσει η τελετή της κατάθεσης στεφανιών, και απαίτησαν να μην καταθέσει η αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής, φωνάζοντας “έξω οι ναζιστές”. Ισχυρή αστυνομική δύναμη τους εμπόδισε να φτάσουν στο χώρο και ακολούθησαν συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές, στη διάρκεια των οποίων έγινε και μια προσαγωγή. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για την παρουσία της Χρυσής Αυγής, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αποχώρησαν χωρίς να καταθέσουν στεφάνι.

Το μήνυμα Παπούλια

«Η σκέψη μας, αυτή τη στιγμή, τρέχει στην δοκιμαζόμενη Κύπρο. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιλέγει τα θύματά της, όπως αυτή νομίζει ότι πρέπει να επιλέξει. Εύχομαι αυτό το μήνυμα της σημερινής ημέρας να περάσει σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες και ιδιαίτερα στο Βερολίνο».

Μικροένταση στην Αθήνα 

Μέλη του ΠΑΜΕ είχαν συγκεντρωθεί στον πεζόδρομο της Κοραή, ενώ μέλη της ΣΠΙΘΑ στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, επί της Φιλελλήνων. Ένταση επικράτησε προς στιγμήν όταν μέλη της ΣΠΙΘΑ διαπληκτίστηκαν με αστυνομικούς. 

Η στρατιωτική παρέλαση άρχισε με την κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη.

Ενώπιον του κ. Κάρολου Παπούλια παρέλασαν ανάπηροι πολέμου, τμήμα του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τμήμα Ευζώνων, πεζοφόρα τμήματα του Στρατού Ξηράς, των Ειδικών Δυνάμεων, του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας. 

Επίσης, παρέλασαν τμήματα της Αστυνομίας, της Σχολής Αξιωματικών και της Σχολής Αστυφυλακών, του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, Λιμενοφυλάκων, τμήματος Υποβρυχίων Αποστολών, διασώστες ελικοπτέρων.

Η παρέλαση έκλεισε με πεζοφόρα τμήματα του Πυροσβεστικού Σώματος. 

Φρούριο η Αθήνα

Το  Σύνταγμα, ήταν αποκλεισμένο από νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Κλούβες της αστυνομίας, καθώς και κάγκελα στήθηκαν στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος και η πρόσβαση στην πλατεία γίνεται μόνο με διαπιστεύσεις και ειδικές προσκλήσεις. Οι πολίτες είχαν ελεύθερη πρόσβαση μόνο από την οδό Πανεπιστημίου από το ύψος της οδού Αμερικής.  

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, ενώ σε επιφυλακή ήταν όλες οι δυνάμεις του λεκανοπεδίου. Αυστηροί ήταν οι έλεγχοι ταυτότητας για όλους όσους επιχειρούσαν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων.
 
Χαρακτηριστικό των αυξημένων μέτρων ασφαλείας είναι ότι για δεύτερη φορά απαιτήθηκε διαπίστευση των δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικών συνεργείων για την κάλυψη της στρατιωτικής παρέλασης στο Σύνταγμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Αστυνομίας, υπήρχε σχέδιο για φυγάδευση των πολιτικών σε περίπτωση επεισοδίων.