Σειρά ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του «φαινομένου των γκετοποιημένων περιοχών» της πόλης και της αυξανόμενης παραβατικότητας προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι ρυθμίσεις προωθούνται έπειτα από μία συστηματική καταγραφή που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου, στο πλαίσιο της αναδιαμορφωτικής παρέμβασης στην πλατεία Θεάτρου, όπου διαπιστώθηκε ότι η πλειονότητα των κατοίκων, καθώς και των εργαζομένων στο Γεράνι είναι Έλληνες.

Ads

«Η αλλαγή της σημερινής εικόνας θα έρθει με την ενίσχυση της κατοικίας», δήλωσε στο πλαίσιο ημερίδας με τίτλο «Η Αθήνα σε κρίση», όπου παρουσιάστηκε και η παραπάνω έρευνα, η κ. Μαρία Κάλτσα, γενική γραμματέας του υπουργείου. Για τον πρώην υπουργό Στέφανο Μάνο, πάλι, «η αναβάθμιση μιας περιοχής έρχεται μόνον από μέτρα που καθιστούν το περπάτημα ελκυστικό και ευχάριστο».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, για την υποβαθμισμένη περιοχή του Γερανίου, που ορίζεται από την Ομόνοια και τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου και Πειραιώς, συνολικής έκτασης 85 στρεμμάτων, η κατοικία αντιπροσωπεύει μόλις το 3-4%. Στόχος λοιπόν του υπουργείου αποτελεί να αυξηθεί το ποσοστό αυτό στο 40%, με πρόγραμμα προσέλκυσης «δυναμικών ομάδων πληθυσμού που θα συμβάλλουν στη αναζωογόνησή της».

Επίσης, όπως αναφέρθηκε, εντός των επόμενων ημερών, θα τεθεί υπό διαβούλευση μία νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει το γνωστό δρόμο αγοράς μπαχαρικών, την Ευριπίδου, ως ζώνη παραδοσιακού εμπορίου. Ήδη έχουν ξεκινήσει και προγράμματα ανάπλασης στις πλατείες Αγίου Παντελεήμονα, Αττικής και Αγίου Νικολάου, καθώς και νομοθετικές ρυθμίσεις για τον Ελαιώνα και την Ακαδημία Πλάτωνος. Μάλιστα η κ. Κάλτσα συμπλήρωσε ότι «στην αντιμετώπιση του προβλήματος του κέντρου της πόλης εμπλέκονται 10 υπουργεία και ο δήμος Αθηναίων».

Ads

Τις δικές του προτάσεις κατέθεσε και ο Στέφανος Μάνος, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο οποίος ανέτρεξε στην εμπειρία της Πλάκας, αναφέροντας ότι όλοι οι διάδοχοί του συνέχισαν και ενίσχυσαν το καθεστώς προστασίας που ξεκίνησε πριν από 32 χρόνια. Όσον αφορά την περιοχή γύρω από το σταθμό του μετρό Πανεπιστήμιο, που εκτείνεται από το Σύνταγμα ως τη Μπενάκη και τη Σκουφά, πρότεινε τη σύσταση μιας εταιρείας αναβάθμισης με στόχο το διπλασιασμό της αξίας των ακινήτων της-η οποία υπολογίζεται σε 12 δις. ευρώ- μέσα σε μια επταετία. Επιπλέον, ξαναέθεσε το παλιότερο ζήτημα της οικιστικής αξιοποίησης του Ελληνικού, προωθώντας την κατασκευή 10 πάρκων στο Λεκανοπέδιο.

Στην ημερίδα, την οποία διοργάνωσαν ομάδες της Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Λωζάνης, με επικεφαλής τους καθηγητές Ανδρέα Κούρκουλα και Χάρι Γκάγκερ, στο μουσείο Μπενάκη, έδωσαν το παρών η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.