Σε δεκαπέντε μέρες θα ανακοινωθούν τα δημόσια νοσοκομεία στα οποία θα δημιουργηθούν οι νέες θεραπευτικές μονάδες φαρμακευτικής υποστήριξης του ΟΚΑΝΑ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Μιχάλη Τιμοσίδη. Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου δηλώνει την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει στη δημιουργία αυτών των μονάδων παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν.

Ads

Τις αντίστοιχες δηλώσεις έκανε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε σύσκεψη με εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίως από την Αττική, όπου εκδηλώνονται και οι εντονότερες αντιδράσεις. «Βρήκα έχθρα -οριζοντίως υπάρχουσα- στα πολιτικά κόμματα και ουχί, καθέτως. Βρήκα αντιπαράθεση» σημείωσε ο υπουργός και υποστήριξε «είμαστε αποφασισμένοι ως υπουργείο Υγείας, να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι την 1η Οκτωβρίου θα κλείσει ο ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά, και της Θεσσαλονίκης θα πάρουν μια μικρή μονάδα, από το σύνολο των 17 που θα δημιουργηθούν. «Θα διαιρεθεί το πρόβλημα. Και η διαίρεση αυτή θα οδηγήσει γρήγορα στην επίλυσή του» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος. Υπογράμμισε ότι η μικρή μονάδα, (100-120 εξαρτημένων) που θα αποκεντρώσει τις μονάδες της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Αθήνας, θα βοηθήσει τους ανθρώπους να απεξαρτηθούν, ενώ υποστήριξε ότι θα βοηθήσει επίσης τα κέντρα των πόλεων, την επιχειρηματική δραστηριότητα, την οικονομική και κοινωνική ζωή.

Οι ασθενείς θα μπορούν να εξυπηρετούνται σε περισσότερα των υπαρχόντων σήμερα, κέντρων απεξάρτησης. Αυτό θα σημάνει εξάντληση και της «λίστας της ντροπής» όπως είπε ο κ. Λοβέρδος. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, υποστήριξε ότι πρέπει να πολεμηθεί η αντίληψη, «αυτό που δεν θέλω στην αυλή μου ας πάει στην αυλή άλλου», ανακοινώνοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων θα δεχθεί τμήμα του ΟΚΑΝΑ στο Δημοτικό Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ.

Για την ανάγκη απομάκρυνσης του ΟΚΑΝΑ από το Κέντρο του Πειραιά μίλησε ο Δήμαρχος της πόλης Βασίλης Μιχαλολιάκος, τονίζοντας ότι είναι λάθος να μπαίνουν οι δήμοι σε αντιπαράθεση μεταξύ τους. Είναι θέμα της πολιτείας να λύσει το θέμα, υποστήριξε. Για διαίρεση του προβλήματος έκανε λόγο ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τη δημιουργία μονάδας στην περιοχή του, όπως επίσης και ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επισήμανε ότι το νοσοκομείο ΚΑΤ είναι ήδη επιβαρημένο. Ο δήμαρχος Αιγάλεω, Χρήστος Καρδαράς, τέλος, πρότεινε προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις, να δημιουργηθούν μικρές μονάδες ταυτόχρονα σε διάφορα νοσοκομεία.

Ads