Την απόφαση να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για την περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος. Λίγο αργότερα, ο Αλέκος Αλαβάνος επανέλαβε ότι τοποθετείται θετικά έναντι της υποψηφιότητας Βαλαβάνη, ενώ οι τελικές προθέσεις του αναμένεται να ξεκαθαρίσουν την Πέμπτη το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματίσει το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής».

Ads

Όπως σημειώνεται σε επίσημη ανακοίνωσή του, ο κ. Μητρόπουλος αποδέχθηκε «την πρόταση των μελών του Κέντρου Πολιτικού Διαλόγου και Δράσης «Δημοκρατική Συνεννόηση» καθώς και δυνάμεων της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Αριστεράς», να συμμετάσχει σε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο Κοινωνικής Αυτονομίας.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του Α. Μητρόπουλου έχει ως εξής:

Με χαρά και συναίσθηση μεγάλης ευθύνης αποδέχθηκα την πρόταση των μελών του Κέντρου Πολιτικού Διαλόγου και Δράσης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ» καθώς και δυνάμεων της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Αριστεράς, να συμμετάσχω σε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο Κοινωνικής Αυτονομίας, που θα λάβει μέρος στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές Εκλογές για την Περιφέρεια της Αττικής.

Ads

Οι άξονες του προγράμματός μας, που θα εμπλουτιστούν και θα εξειδικευτούν σε συνεργασία με Οργανώσεις, Κοινωνικούς και Πολιτικούς Φορείς και πρόσωπα που θα το υποστηρίξουν είναι:
* Η προστασία και η ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους
* Η αποκατάσταση του Αττικού Περιβάλλοντος,
* Η προστασία των Δημοσίων Αγαθών και των κοινόχρηστων χώρων από την προϊούσα ιδιωτικοποίηση και την πιθανή απαλλοτρίωση από τους δανειστές,
* Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας,
* Η αντιμετώπιση της ανεργίας, της ετεροαπασχόλησης και της μετανάστευσης των νέων μας, με την αυτόνομη ανάπτυξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων,
* Η εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των πολιτών και η αναβάθμιση των αντίστοιχων υπηρεσιών.
* Η ενίσχυση της περηφάνιας και της αξιοπρέπειας του λαού μας, με την αξιοποίηση της γεωστρατηγικής μας θέσης και του εθνικού μας πλούτου.

Βασικός μας στόχος είναι να μην εξελιχθεί ο «Καλλικράτης», όπως προδιαγράφεται, σε όργανο επιτήρησης των δημοσιονομικών προσαρμογών και ακρωτηριασμών του Μνημονίου και του σχεδιαζόμενου από την Ευρωπαϊκή Τεχνοδομή αυστηρότερου Συμφώνου Σταθερότητας, που αποβλέπουν στην αποδυνάμωση όλων των Κοινωνικών Δομών και κρίσιμων Υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην απαγόρευση κάθε μορφής Κοινωνικής Οικονομίας.

Καλούμε κάθε αυτόνομο πολίτη, άνδρα, γυναίκα, νέο, νέα, κάθε Πολιτική, Κοινωνική, Οικολογική και Αυτοδιοικητική Κίνηση και Συλλογικότητα, που συμμερίζεται το παραπάνω πλαίσιο αρχών και δεν επιθυμεί να μεταβληθεί ο λαός της Αττικής σε πειραματόζωο της αντικοινωνικής θεραπείας του Μνημονίου, να συμμετάσχει στην κίνησή μας, ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο και Αναγεννητικό Κίνημα Αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη καταιγίδα του Μνημονίου, ουσιαστικής Αποκέντρωσης και εναλλακτικής Τοπικής Ανάπτυξης.
»

Στην ομιλία του ενώπιον της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε την υποστήριξη της υποψηφιότητας του κ. Μητρόπουλου, ενώ σχολιάζοντας τις κινήσεις του Αλ. Αλαβάνου τόνισε πως «Eίναι έξω από κάθε προηγούμενο η προσπάθεια ενός στελέχους της Αριστεράς να επιβάλλει εκβιαστικά την υποψηφιότητά του. Και επιτέλους οι εκβιασμοί, οι μπλόφες, τα κόλπα της τελευταίας στιγμής δε μπορεί να έχουν σχέση με τη κουλτούρα της αριστεράς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, δεν θέλησε να σχολιάσει εκ μέρους της κυβέρνησης την ανακοίνωση της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Αλέξη Μητρόπουλου, για την Περιφέρεια Αττικής. Σχετικά, με το αν θα υπάρξουν πειθαρχικές κυρώσεις, παρέπεμψε στις διαδικασίες του κόμματος. «Ο καθένας θα πρέπει να σέβεται την αντίληψη του ελληνικού λαού και τον λόγο, που γίνονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Όποιος προσπαθήσει να εγκλωβίσει αυτές τις επιλογές, που θα προκύψουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάθε άλλο παρά τιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει συνδυασμούς, που προβάλλουν ως σημείο αιχμής την καταψήφιση του μνημονίου.

Τη θετική του τοποθέτηση στην υποψηφιότητα Βαλαβάνη επαναλαμβάνει ο Αλαβάνος

Εν τω μεταξύ, ενόψει των σημερινών διεργασιών στο ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος επανέλαβε τη θετική του τοποθέτηση απέναντι στην υποψηφιότητα της Νάντιας Βαλαβάνη για την Περιφέρεια Αττικής. «Σε αυτή τη σημαντική στιγμή και ως ύστατη κίνηση, προκειμένου να εξασφαλισθεί η κοινή παρουσία της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Περιφέρεια Αττικής, εκ μέρους του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, επαναλαμβάνω τη θετική τοποθέτηση στην πρόταση, που έγινε στην προχθεσινή γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα της Νάντιας Βαλαβάνη» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Αλαβάνος.

Νωρίτερα, μιλώντας στον Real Fm, είχε επισημανει ότι οι εκλογές πρέπει να έχουν πολιτικό κριτήριο, καθώς «σήμερα, υπάρχει κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει πολιτική, που δεν ψηφίστηκε». Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, τόνισε πως «υπό τις παρούσες συνθήκες, ένας καλός περιφερειάρχης θα έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα, τη φτώχεια, την πείνα, την ανεργία, την εγκληματικότητα», θέτοντας ως διακύβευμα των εκλογών, «μία περιφερειακή αρχή, η οποία θα στηρίξει το κοινωνικό κράτος και θα λειτουργήσει εκτός μνημονίου».

Ο Αλέκος Αλαβάνος εκτίμησε πως εγκυμονεί ένας νέος πολιτικός χάρτης στη χώρα, καθώς «το όλο πολιτικό σύστημα, δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις». Αναγνώρισε τις προσωπικές του ευθύνες για την «πολύ μεγάλη υποβάθμιση της αριστεράς», ενώ ερωτηθείς σχετικά, απέφυγε να απαντήσει για το αν κυοφορείται ένα νέο πολιτικό σχήμα. «Αν υπάρξει διαιρεμένη κάθοδος δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι μία διαφωνία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα», σημείωσε και συνέχισε: «Δική μου πρόθεση είναι αν έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα εμείς, να αναζωογονήσουμε όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, να βγάλουμε τα συμπεράσματα που έχουμε, να μην προχωρήσουμε σε έναν νέο φορέα». Άφησε, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο διάσπασης του χώρου αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκφράζοντας πάντως την επιθυμία, «να είμαστε όλοι μαζί».