Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής στην Αμαλιάδα οι τρεις επιστάτες που άνοιξαν πυρ την Τετάρτη εναντίον εκατοντάδων μεταναστών, επειδή διεκδίκησαν τα χρήματά τους για την εργασία τους στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι τρεις δράστες κατά την απολογία τους υποστήριξαν  πως βρίσκονταν σε άμυνα. Σημειώνεται πως ένας από τους τρεις επιστάτες είναι γνωστός για τη δράση του καθώς πριν από περίπου ένα χρόνο είχε σύρει με το αμάξι του έναν μετανάστη στον κεντρικό δρόμο της Ν. Μανωλάδας. Νωρίτερα την Παρασκευή, τον «τόπο του εγκλήματος» είχε επισκεφτεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, συνοδεία πολυάριθμου κλιμακίου αστυνομικών και επιθεωρητών του υπουργείου Εργασίας, και σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την οργή της κοινής γνώμης, υποσχέθηκε ότι κανένα από τα θύματα δεν θα απελαθεί.

Ads

Διαβάστε επίσης: Εταιρείες διακόπτουν τη συνεργασία με τη Βαγγελάτος ΑΕ

Οι δράστες είναι ένας 21χρονος, ένας 39χρονος και ένας 27χρονος, εις βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. Ο ένας από τους τρεις είναι γνωστός για τη δράση του, καθώς πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που πριν από ένα χρόνο περίπου είχε σύρει με το αυτοκίνητό του έναν Αιγύπτιο στο κεντρικό δρόμο της Νέας Μανωλάδας.

Προκειμένου να διερευνηθεί εάν οι τρεις επιστάτες εμπλέκονται και σε άλλες ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών, κλιμάκιο του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ασφάλειας Αττικής βρίσκεται στη Μανωλάδα.

Η δικογραφία που σχηματίζεται για τους πυροβολισμούς εις βάρος των μεταναστών αφορά σε κακουργηματικά αδικήματα, ενώ για τον επιχειρηματία-καλλιεργητή φράουλας, έναν 57χρονο, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη στη Λάππα Αχαΐας, οι κατηγορίες είναι ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
 
Το βράδυ της Πέμπτης, συνελήφθη ένας 38χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη, καθώς όπως προέκυψε, παρείχε χθες κατάλυμα στους τρεις αναζητούμενους στην περιοχή Ρουπάκι Ηλείας. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα χθες είχε συλληφθεί με την ίδια κατηγορία άλλος ένας 38χρονος σε χωριό της Πηνείας.
 
Όσον αφορά τον 57χρονο ιδιοκτήτη της καλλιέργειας όπου απασχολούνταν οι αλλοδαποί, μετά τη σύλληψή του διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Βάρδας παραπονούμενος για προβλήματα υγείας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πύργου.
 
Σημειώνεται πως επτά μετανάστες εξακολουθούν να νοσηλεύονται τραυματισμένοι στα νοσοκομεία του Πύργου και της Πάτρας.
 
Υποσχέσεις Δένδια ότι δεν θα απελαθούν τα θύματα
 
Μετά τη γενική κατακραυγή που προκάλεσε το μακελειό στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, συνοδεία πολυάριθμου κλιμακίου αστυνομικών και επιθεωρητών του υπουργείου Εργασίας, επισκέφτηκε σήμερα την περιοχή.

Ads

«Αυτό που συνέβη εδώ όχι μόνο αντίκειται στη νομιμότητα, αντίκειται ευθέως στην ιδέα της ανθρωπιάς. Είναι παντελώς απαράδεκτο και δεν έχει καμία σχέση με την ευρύτερη κουλτούρα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε από τη Μανωλάδα ο Νίκος Δένδιας.

image
 
Συνέχισε λέγοντας πως «σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση πέρασε σχετική διάταξη που επιτρέπει στην αστυνομία να ελέγχει τα θέματα της ανασφάλιστης εργασίας. Το νομοθέτημα υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Δεν έχω όμως την παραμικρή δυσκολία να αποδεχθώ, όσον αφορά το ευρύτερο κράτος, ότι δεν υπήρξε πάντα παρόν, γι’ αυτό χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται».
 
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε επίσης πως «ουδείς από τα θύματα κρατείται ή υπάρχει πιθανότητα να απελαθεί». Όπως τόνισε στη συνέχεια, «έχω την ευχέρεια να δώσω στα θύματα αυτό το καθεστώς που θα τα προστατεύσει από την απέλαση».

Μετά από την επίσκεψή του στο αστυνομικό τμήμα Βάρδας, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε καταυλισμό αλλοδαπών εργατών σε καλλιέργειες φράουλας της περιοχής, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο νοσοκομείο του Ρίο όπου νοσηλεύονται τραυματίες της αιματηρής επίθεσης.

image
 
Σημειώνεται ότι ο κ. Βρούτσης, έδωσε χθες κατεπείγουσα εντολή στον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας να στείλει στη Μανωλάδα κλιμάκιο του Σώματος ΣΕΠΕ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, διέταξε την κατά προτεραιότητα έρευνα για την απόδοση ευθυνών σχετικά με την επίθεση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο ΑΠΕ υποστήριξε πως το υπουργείο «είχε προνοήσει για την κάλυψη του νομοθετικού κενού και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας πολύ πριν τα γεγονότα της Μανωλάδας, εισάγοντας τον θεσμό της Οικονομικής Αστυνομίας και της συνεργασίας των υπηρεσιών των υπουργείων Εργασίας και Δημόσιας Τάξης».
 
«Tα όποια νομοθετικά κενά υπήρχαν σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων σε οποιονδήποτε κλάδο της αγοράς εργασίας, πολύ προνοητικά -και πριν τα τραγικά γεγονότα της Μανωλάδας- καλύφθηκαν από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που πριν 10 ημέρες ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και ήδη αποτελεί το νέο νόμο 4144/2013», τονίζει ο υπουργός Εργασίας και προσθέτει:
 
Με αυτό το νόμο εισήχθη «στον αγώνα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο θεσμός της Οικονομικής Αστυνομίας». 

Διαβάστε επίσης:
Ν. Μανωλάδα: Γνωστός για τη δράση του ο ένας επιστάτης
Κατακραυγή για το μακελειό της φράουλας
Μποϊκοτάζ στις «ματωμένες φράουλες» της Μανωλάδας
Φυτείες του 19ου αιώνα τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας