Σε νέα υποβάθμιση της αξιολόγησής της για την μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «Β» και «C», από «ΒΒ-» και «Β» αντίστοιχα, προχώρησε τη Δευτέρα ο οίκος Standard&Poor’s. Αιτία της υποβάθμισης, σύμφωνα με τον οίκο είναι η πιθανή επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του ελληνικού δανείου. Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να αμφισβητήσει την εγκυρότητα της υποβάθμισης.

Ads

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν αρνητικές. Ο S&P υπολογίζει ακόμη ότιμπορεί να χρειαστεί «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% ή περισσότερο προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. «Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι ενισχύεται μεταξύ των κυριότερων κρατικών δανειστών της Ελλάδας στην ευρωζώνη ότι είναι επιτακτική ανάγκη η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των διμερών δανείων ύψους 80 δισ. ευρώ», σημειώνει στην έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, πάλι, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την υποβάθμιση, αμφισβήτησε την εγκυρότητά της, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η αξιολόγηση από τον οίκο Standard and Poor’s έρχεται σε μία περίοδο που δεν έχει προστεθεί καμία πληροφορία και καμία απόφαση που να επιδεινώνει την κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση του οίκου που είχε λάβει χώρα ένα μήνα πριν. Οι αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να βασίζονται πάνω σε στοιχεία, αποφάσεις και πραγματική αξιολόγηση ως προς τα ουσιαστικά δεδομένα κάθε οικονομίας. Η εγκυρότητα τους τίθεται σε αμφισβήτηση, όταν βασίζεται σε στοιχεία πέρα από αυτά».

Υπό αναθεώρηση και η αξιολόγηση του Moody’s

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της S&P, και ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s έθεσε υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση το ελληνικό χρέος.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο οίκος, η απόφασή του για την αναθεώρηση του αξιόχρεου της Ελλάδας προκλήθηκε από τρεις λόγους: Πρώτον, τις αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών μεγεθών, κυρίως τη σημαντική προς τα πάνω αναθεώρηση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης για το 2010. Δεύτερον, την αυξημένη αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο δυνητικών καθυστερήσεων στην επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τρίτον, τις ανησυχίες για την πιθανότητα και τις συνέπειες μίας καθυστερημένης και ασθενέστερης οικονομικής ανάκαμψης.

Ο οίκος αναφέρει ότι είναι δυνατή μία υποβάθμιση κατά πολλές βαθμίδες, εφόσον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το χρέος της Ελλάδας να μην είναι βιώσιμο, καθώς στην περίπτωση αυτή θα αυξανόταν σημαντικά ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης του βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα.

Υποβάθμιση και από τον Fitch;

Σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, και ο Fitch Ratings επιθυμεί να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε B ή B- από το υφιστάμενο BB+. Εκπρόσωπος της Fitch, ωστόσο, δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Οι εξελίξεις αυτές έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συνάντηση του Λουξεμβούργου, όπου ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλον Τρισέ πρότεινε την υπογραφή νέου Μνημονίου για τη χορήγηση περίπου 50 δις ευρώ επιπλέον, που θα αφορά τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας στην περίοδο 2012-13.