Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης εννέα ελληνικών τραπεζών προχώρησε την Παρασκευή η Moody’s. Την ίδια στιγμή, η Κυριακή φαίνεται ότι θα είναι η ημέρα των εξελίξεων καθώς θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο αλλά και το Eurogroup, ενώ στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ.Γιούνκερ και ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν. Την ίδια ημέρα αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις για τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνηση με ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Ads

Ο οίκος αξιολόγησης, επικαλούμενος τη μειωμένη χρηματοοικονομική ισχύ των τραπεζών και τις περαιτέρω πιέσεις που αναμένεται να δεχθούν εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στη χώρα, υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των εξής τραπεζών: Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Εμπορική, ATEbank, Γενική, Marfin Egnatia και Attica.

Στην ανακοίνωσή του, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι οι υποβαθμίσεις αφορούν στην αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής ισχύος (BFSR) καθώς και στις αξιολογήσεις των καταθέσεων και χορηγήσεων των εν λόγω πιστωτικών ιδρυμάτων.

Παρά την υποβάθμιση, θετικό κλίμα επικράτησε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το γενικό δείκτη τιμών να κλείνει στις 1.869,99 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 2,22%. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,65%.

Ads

Αίτημα για άμεση συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών

Την άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να συζητηθεί το θέμα της οικονομικής κρίσης ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, ενώ είχε προηγηθεί ανάλογο αίτημα του Αντώνη Σαμαρά.

«Να αναγνωρίσουμε όλοι μας τα λάθη μας, μηδενός εξαιρουμένου, ούτε και εμού, γιατί και εγώ ήμουν μέλος πολλών κυβερνήσεων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την πρόθεση να συναντηθεί πρώτα με τον Κ. Παπούλια, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ενώ ανακοινώθηκε ότι η συνάντηση θα γίνει στις 11 το πρωί της Δευτέρας.

«Ο κ. Παπανδρέου θέλει τους πολιτικούς αρχηγούς “ακροατές” – και στην καλύτερη περίπτωση “σχολιαστές”- τετελεσμένων. Αντίθετα, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε διάλογο ουσίας», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ ζήτησε κι εκείνος την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το μηχανισμό στήριξης.

Σχετικά με τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, το ΛΑΟΣ επισημαίνει ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλούς μήνες. «Θυμίζουμε ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. το ζητά από τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Γίνεται τώρα στην ουσία κατόπιν εορτής. Εν πάση περιπτώσει, να συμφωνήσουν τα Κόμματα ότι τα πρακτικά της συνεδρίασης θα δοθούν στη δημοσιότητα, ώστε να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες των λόγων και των προτάσεών του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Τα μέτρα είναι αναγκαία για την προστασία της χώρας, για το μέλλον μας, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση του ΛΑ.ΟΣ., για την εξωτερική πολιτική. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αναγκαία για την επιβίωση του έθνους», τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με την τρόικα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ , κάνοντας λόγο «για πατριωτική ευθύνη, το κόστος της οποίας αναλαμβάνουμε πλήρως».

Όπως διέρρευσε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς φορείς χθες, και όπως επιβεβαίωσε η ΑΔΕΔΥ, τα επιπλέον μέτρα έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η ανακοίνωσή τους αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά ποια είναι τα μέτρα που εξετάζονται.

Σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τη ΓΣΕΒΕΕ, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι το θέμα αν θα περικοπεί ή όχι ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα το χειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σκάι, προσερχόμενος σε άτυπη σύσκεψη στο Μαξίμου, ο υπουργός έκανε την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να κρατήσουμε τον ιδιωτικό τομέα έξω από τα μέτρα, ενώ σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, ο Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται να επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν την 13 και 14 σύνταξη καθώς και ότι η μέση ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί από τα 53 στα 67.

«Τονίσαμε στο κυβερνητικό κλιμάκιο να ξεχάσει την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, τη μείωση του εφάπαξ και την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της συνομοσπονδίας με κυβερνητικό κλιμάκιο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακόμη προανήγγειλε κύμα διεκδικήσεων και αντιδράσεων, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έτσι ώστε να προσδιοριστεί ημερομηνία νέας απεργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται μέσα ενημέρωσης, από τη σύσκεψη στο Μαξίμου προκύπτει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μην κοπούν η 13η και 14η σύνταξη κάτω των 600 ευρώ ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να μην κοπεί εντελώς ο 13ος και ο 14ος μισθός, αλλά να υποστούν δραματική μείωση.

«Η χώρα έχει ανάγκη μεγάλων αλλαγών. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δεν πρόκειται να υπολογίσουμε κανένα πολιτικό κόστος. Και χρησιμοποιώντας την έκφραση που χρησιμοποίησε πριν από μερικές μέρες ο πρωθυπουργός της χώρας: ‘Η τώρα ή ποτέ’», τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο συνέδριο του Economist και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Την Κυριακή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup

Στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν την Κυριακή στις 17:00 ώρα Ελλάδος οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup διευκρίνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης θα μεταβούν στη βελγική πρωτεύουσα ενώ ανέφερε ότι θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου του κ. Γιούνκερ και του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Ακόμα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν στις 7 ή στις 8 Μαΐου -και όχι στις 10 του μηνός- για την οριστική έγκριση της ενεργοποίησης του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα. Επίσης, έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την Ελλάδα θα γίνει και στη Γαλλία το Σάββατο στις 11:00.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα έχουν εισέλθει «στην τελική ευθεία». «Μένουν μερικές ημέρες για τη συγκεκριμενοποίηση όλου του περιεχομένου της συμφωνίας», είπε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ηandelsblatt, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε θα ωθήσει τις γερμανικές τράπεζες στην αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έκανε γνωστό από τη Βουλή ότι στο 5% θα είναι τα επιτόκια δανεισμού τριετούς διάρκειας, που θα συνάψει η Ελλάδα μέσα από τις συντονισμένες διμερείς συμφωνίες με χώρες της ΕΕ, ενώ για τα δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας το επιτόκιο θα κυμανθεί στο 6%. Ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι το επιτόκιο του δανείου που θα πάρουμε από το ΔΝΤ «θα είναι πολύ μικρότερο».

Γερμανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα συμβάλλουν στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με ανώτερο τραπεζικό αξιωματούχο που επικαλείται, αλλά δεν κατονομάζει, το Reuters. Ο ίδιος είπε ότι θα δώσουν 1-2 δις. ευρώ ενώ οι διαδικασίες συντονίζονται από τον Josef Ackermann της Deutsche Bank. Επίσης, την εκτίμηση ότι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πρόθυμες και θα συνεισφέρουν στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας έκανε σήμερα ο Γερμανός αντικαγκελάριος Γκουίντο Βεστερβέλε.

Στο μεταξύ, οικονομολόγοι της JP Morgan Chase και της Royal Bank of Scotland εκτιμούν ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενδεχομένως να χρειασθεί να διαθέσουν μέχρι και 600 δισ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια ή να προχωρήσουν σε αγορές κρατικών ομολόγων, εάν πράγματι είναι αποφασισμένοι να αποτρέψουν την εξάπλωση της δημοσιονομικής κρίσης στο σύνολο της Ευρωζώνης. Θεωρούν ότι πρέπει να γίνει προετοιμασία για εφεδρικά και συνάμα δραστικά νέα μέτρα.

Ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι δήλωσε ότι «η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει το κυβερνητικό διάταγμα για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα», ενώ πρόσθεσε πως και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση στηρίζει τις αποφάσεις για την συγκεκριμένη βοήθεια. Η Ιταλία, βάση της ευρωπαϊκής απόφασης για την χορήγηση δανείου στην χώρα μας, θα διαθέσει 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere della Sera, η Λομβαρδία, περιφέρεια του Μιλάνου, έχει επενδύσει εκατόν δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.

Η γερμανική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αποφασίσει για την αποδέσμευση της βοήθειας προς την Ελλάδα την προσεχή Παρασκευή, μόλις το γερμανικό κοινοβούλιο δώσει την έγκρισή του, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρίντερλε. «Η λύση δεν συνίσταται μόνο στην υπογραφή μιας επιταγής. Η λύση περνά από την επίλυση των προβλημάτων και η Ελλάδα οφείλει να λύσει τα προβλήματά της», τόνισε, σύμφωνα με το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων LUSA.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει κατά της «επίθεσης των αγορών που έχει ως στόχο το ευρωπαϊκό σχέδιο». «Αυτή η επίθεση στοχεύει στο σύνολο του ευρώ και στο δημόσιο χρέος πολλών χωρών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει μέτρα και να περάσει από τα λόγια στις πράξεις», πρόσθεσε. Δήλωσε ακόμα ότι θα υποβάλει στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στην Πορτογαλία να βοηθήσει την Ελλάδα στο πλαίσιο της χορήγησης δανείων στη ζώνη του ευρώ και του ΔΝΤ.

Να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας και να προχωρήσουν στο «σχέδιο Β», το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναδιάρθρωση χρέους και μείωση επιτοκίων, συστήνει στους Ευρωπαίους ηγέτες ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Οι ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής ενωτικής αριστεράς GUE/NGL με ανακοίνωσή τους καλούν σε διεθνή αλληλεγγύη και τονίζουν ότι υποστηρίζουν τη γενική απεργία στην Ελλάδα στις 5 Μάη.

«Το πράγμα έγινε τεχνητά δυσκολότερο με την προσέλκυση της προσοχής της κοινής γνώμης και τα φτηνά δημοσιεύματα των εφημερίδων, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα, πολύ ανόητα», είπε ασκώντας έντονη κριτική σε μερίδα του Γερμανικού Τύπου ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, στο περιθώριο της βράβευσής του από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. «Ήταν γνωστό από τον Ιανουάριο ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε κρίση χρέους. Αλλά άφησαν να περάσει ο καιρός με φλυαρίες και φιλολογίες, χωρίς να αναλάβουν δράση», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:
Η Standard & Poor’s για τα κριτήρια της μαζικής υποβάθμισης της Ελλάδας
Economist: «Acropolis Now» η κρίση στην Ευρώπη
Εφιάλτης στο δρόμο του ΔΝΤ
Οδυνηρά τα νέα μέτρα για την οικονομία
Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας απασχολεί την Ευρώπη
Με νέα μέτρα ξημερώνει η επόμενη της βοήθειας
Αναδιάρθρωση του χρέους το 2011-12 «βλέπει» και ο Economist