Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ να το καταψηφίζουν χακτηρίζοντάς το «αποσπασματικό, υποκριτικό και έωλο» και εκτιμώντας πως «θα επιβαρύνει εκ νέου τα χαμηλά στρώματα και ευνοούνται για άλλη μια φορά τα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια».

Ads

«Για στρατηγικό σχεδιασμό πάνω σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, την διασφάλιση πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού, υποστήριξη μικρών και μεσαίων έργων, κοινωνικής αποδοχής, επενδύσεων, ανάπτυξης της εγχώριας έρευνας, περιβαλλοντική ευαισθησία αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», έκανε λόγο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής από την άλλη, έκανε λόγο για ένα «εθνικό στρατηγικό σχέδιο βασισμένο στη πράσινη ανάπτυξη που θα οδηγήσει σε επενδύσεις και ανάπτυξη τη χώρα».

Αν και η ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, σε αντίθεση με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμη η αντιπολίτευση έδωσε έμφαση στο κόστος των ΑΠΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη να μην μετακυληθεί στους καταναλωτές.

Η ΝΔ, δήλωσε μεν τη στήριξή της επί της αρχής του νομοσχεδίου, ωστόσο υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες και ζήτησε βελτιώσεις. Από την άλλη ο ΛΑ.Ο.Σ. μίλησε για «πολλές ασάφειες που θα δώσουν έδαφος σε επιτήδειους» και εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο θα καταφέρει να βάλει κανόνες στο τοπίο της ενεργειακής αγοράς.

Ads