Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής του έγινε το μεταναστευτικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προηγήθηκε ύστερα από αίτημα του ΛΑΟΣ, από τους 259 παρόντες βουλευτές υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 170 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά 86 από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, ενώ τρεις από το ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».

Ads

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με την συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Διαξιφισμοί στο Κοινοβούλιο

Συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι διαξιφισμοί μεταξύ των κομμάτων στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με αφορμή το μεταναστευτικό νομοσχέδιο, η συζήτηση για το οποίο ξεκίνησε την Τρίτη. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την απόσυρση του ν/σ για το μεταναστευτικό και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή και ότι μετατρέπει την Ελλάδα σε «μαγνήτη» μαζικής λαθραίας μετανάστευσης. Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την για οπισθοχώρηση από τις αρχικές θέσεις της, λόγω ακροδεξιών πιέσεων.

Ads

«Το νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση δεν θέτει καμία ασφαλιστική δικλείδα. Χρησιμοποιεί την αυτόματη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών, ως μέσο για να επισπεύσει την πολιτογράφηση των νόμιμων και τη νομιμοποίηση των παράνομων. Η Ελλάδα είναι «πύλη εισόδου» παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη από δοκιμαζόμενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Αντί να φροντίσει να κλείσει αυτή την «πύλη», η Ελλάδα μετατρέπεται σε «μαγνήτη» μαζικής λαθραίας μετανάστευσης και σε κέντρο νομιμοποίησής τους με απώτερο προορισμό άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Πέραν όσων θα μείνουν εδώ…» είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε: «Σήμερα αναρωτιούνται κάποιοι «τι θα γίνει με όλα αυτά τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ»; Η απάντηση είναι τριπλή: Πρώτον, για όλα αυτά τα παιδιά προβλέπεται ήδη διαδικασία πολιτογράφησης. Κάποια απ’ αυτά θα πάρουν πλήρη δικαιώματα Έλληνα πολίτη με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία. Δεύτερον, με βάση τη σημερινή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, όλα τα παιδιά από γονείς νόμιμους μετανάστες θα πάρουν ελληνική ιθαγένεια, όταν ενηλικιωθούν, με μόνη προϋπόθεση να έχουν τελειώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και να διαλέξουν την ελληνική ιθαγένεια κι όχι αυτή των γονιών τους. Τρίτον, με τη ρύθμιση αυτή, τους δίνεται προοπτική ένταξης στην Ελληνική κοινωνία, καθώς και το κίνητρο ενσωμάτωσης μέσω της Εκπαίδευσης, αλλά δεν συμπαρασύρεται και η πολιτογράφηση των γονέων. Γιατί τα παιδιά που γεννιούνται εδώ θα παίρνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την ελληνική ιθαγένεια όταν ενηλικιωθούν. Ως τότε θα είναι μόνιμοι κάτοικοι, δεν θα είναι Έλληνες πολίτες και δεν θα συμπαρασύρουν την πολιτογράφηση των γονιών τους, αφού ακόμα δεν θα έχουν ασκήσει το δικαίωμα της ιθαγένειας» .

Ο κ. Σαμαράς πρότεινε μάλιστα να εφαρμοστεί το μοντέλο της Γαλλίας, όπου συστάθηκε Υπουργείο Εθνικής Ταυτότητας και Μετανάστευσης. «Η Νέα Δημοκρατία αυτό το νόμο θα τον καταργήσει» προειδοποίησε ο κ. Σαμαράς για το επίμαχο νομοσχέδιο, «Πρώτον, γιατί δεν προάγει την ομαλή ενσωμάτωση, αλλά την μαζική πολιτογράφηση, δεύτερον, γιατί πυροδοτεί μέσα στην Ελλάδα τη ξενοφοβία και το ρατσισμό, τρίτον, γιατί μας φέρνει σε σύγκρουση με όλους τους εταίρους μας που δεν θα δουν με καλό μάτι την παράκαμψη της Συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ». Τέταρτον, διότι στη θέση του θα βάλει το πολύ πιο ισορροπημένο και ευρωπαϊκό σχέδιό της, για απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών, στην ενηλικίωσή τους και εφ’ όσον έχουν τελειώσει την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση» .

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι όσο ο χρόνος παρέρχεται αποκαλύπτει το πραγματικό πολιτικό πρόσωπο της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε για μία ακόμη φορά δεν απέφυγε τον πειρασμό να προχωρήσει σε διαστρέβλωση διατάξεων του νομοσχεδίου.

Να μην επιμείνει η κυβέρνηση σε αυτό το νομοσχέδιο ζήτησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης παρουσίασε στον υπουργό εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση πλαστά έγγραφα αιτήσεων ελληνοποίησης που εκδόθηκαν στην Αλβανία και ανακάλυψε η Ελληνική αστυνομία, εφιστώντας «την προσοχή του υπουργού για χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις πλαστών εγγράφων που θα έρθουν προς υπογραφή με την ψήφιση του Νομοσχεδίου».

Ο κ. Καρατζαφέρης παρουσίασε σειρά θέσεων του κόμματός του σχετικά με το νομοσχέδιο, επαναφέροντας παράλληλα την πρότασή του για δημοψήφισμα. Όπως υπογράμμισε, «έχουμε φθάσει τις 503.000 υπογραφές και πολύ σύντομα θα μαζέψουμε το ένα εκατομμύριο και θα πάμε σε δημοψήφισμα μέσω της συνθήκης της Λισαβόνας εφόσον εσείς το αρνείστε». Απευθυνόμενος προς τη Νέα Δημοκρατία, τόνισε: «Καλό βέβαια θα ήταν να έχουμε και εσάς μαζί μας σε αυτό, εσείς δυστυχώς δεν είστε, να σας πω όμως ότι είναι μαζί μας όλοι σας οι ψηφοφόροι!».

Μεταξύ του προέδρου του ΛΑΟΣ και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα σημειώθηκε ένταση, καθώς ο τελευταίος σχολιάζοντας την ομιλία.Καρατζάφερη και την στήριξη που έδωσε στον πρωθυπουργό, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Καρατζαφέρης έχει δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται ως βοηθός του κ.Παπανδρέου».

«Σε μια περίοδο κρίσης έχεις δύο επιλογές: Ή να βοηθάς ή όχι. Τα ίδια λέγαμε και στον κ.Καραμανλή, που πήγαινε «ντουγρού». Τα ίδια λέμε και στον κ.Παπανδρέου που τα ακούει. Τι φταίμε εμείς; Ο λαός βλέπει και κρίνει και φαίνεται στις δημοσκοπήσεις: 7% ο ΛΑΟΣ, 19% η ΝΔ, στο 1/3 η διαφορά. Παλιά ήμασταν 3% εμείς, 40% η ΝΔ, στο 1/10 η διαφορά. Μέχρι το συνέδριο σας θα είμαστε μία ή άλλη στις δημοσκοπήσεις», απάντησε ο κ. Καρατζαφέρης.

«Άκαμπτη η κυβέρνηση στην άδικη και αντικοινωνική της πολιτική, άκαμπτη η κυβέρνηση για τα εργασιακά θέματα και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά στο θέμα της ιθαγένειας και των πολιτικών δικαιωμάτων των μεταναστών, σας ήταν πολύ εύκολο να κάνετε δύο βήματα πίσω, από την «πίεση» που δεχτήκατε από τις ακροδεξιές φωνές, τα φοβικά σύνδρομα που και εσείς καλλιεργήσατε με την πολιτική σας και την φρασεολογία στην οποία έχετε προσχωρήσει. Αλλά όταν αναγορεύετε σε επίσημο υποστηριχτή σας στο ξήλωμα των κοινωνικών κατακτήσεων τον κο Καρατζαφέρη, όταν του δίδετε εύσημα στη βουλή για την υπεύθυνή του στάση στην οικονομική κρίση, είναι φυσικό να υποχωρείτε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από τη μεριά του.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έγινε στη Βουλή, δεσμευτήκαμε ότι θα πάρουμε εμείς πάνω μας αυτήν την υπόθεση, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει πίσω. Στην οπισθοχώρηση της κυβέρνησης απαντήσαμε με την κατάθεση τροπολογιών, που επιδιώκουν το αυτονόητο. Για την απάλειψη της διάταξης περί συστατικών επιστολών. Για την απάλειψη της προϋπόθεσης της νομιμότητας των δύο γονέων για την απόκτηση της ιθαγένειας από ένα παιδί που γεννήθηκε στην Ελλάδα, πήγε σχολείο στην Ελλάδα, δεν γνωρίζει άλλη πατρίδα από την Ελλάδα. Για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Για την αλλαγή διατάξεων στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν όχι μετανάστες, αλλά ούτε Έλληνες πολίτες. Δεν παραγνωρίζουμε πως είναι δύσκολο μία κοινωνία που μέχρι πριν μερικές δεκαετίες είχε παράδοση στην αφαίρεση της ιθαγένειας, να προχωρήσει έτσι εύκολα στην παραχώρηση της ιθαγένειας σε όσα παιδιά γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ και το επιθυμούν. Δεν παραγνωρίζουμε πως η δύναμη όσων επενδύουν σε φοβικά σύνδρομα και επιχειρηματολογούν με όπλο την πατριδοκαπηλία δεν είναι αμελητέα. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους. Και «ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια και αν είναι η ερώτηση». Κύριε υπουργέ οι δρόμοι είναι δύο. Ή επιλέγετε τα συντηρητικά αντανακλαστικά και τους φόβους του πολιτικού κόστους και ταυτίζεστε με ΛΑ.ΟΣ και Νέα Δημοκρατία ή επανέρχεστε στην αρχική διαβούλευση ταυτιζόμενος με τις προοδευτικές δυνάμεις. Ή θα γυρίσουμε πίσω και από τα πρώτα συντάγματα και τα επαναστατικά διατάγματα αυτής της χώρας ή θα πάμε επιτέλους μπροστά για μία άλλη κοινωνία όπου στο επίκεντρο θα είναι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.