Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την «Προστασία του Ελεύθερου Ανταγωνισμού» που στοχεύει στην «αποτελεσματική αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών στην αγορά».

Ads

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει πλέον το δικαίωμα να γνωμοδοτεί για κάθε νόμο που μπορεί να εισάγει στρεβλώσεις στην αγορά καθώς και να εκθέτει τις απόψεις της ενώπιον των δικαστηρίων. Καταργείται η υποχρέωση γνωστοποίησης συμπράξεων και «μικρών» συγκεντρώσεων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όταν οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν κύκλο εργασιών χαμηλότερο από το όριο που εισάγει ο νόμος και καθορίζονται σύντομες προθεσμίες (5 μηνών) για το χειρισμό καταγγελιών που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής.

Ορίζεται ότι «οι εμφανώς αβάσιμες καταγγελίες τίθενται στο αρχείο μέσα σε προθεσμία 9 μηνών από την υποβολή τους ενώ εισάγονται πολύ πιο αυστηρές ποινικές κυρώσεις».
Ειδικότερα, η χρηματικές κυρώσεις μπορούν να φτάσουν έως και 1.000.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης για 2 έτη. Επιπλέον, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να επιβάλει αυτοτελές πρόστιμο και σε φυσικά πρόσωπα και το πρόγραμμα επιείκειας επεκτείνεται επίσης, πέρα από τις επιχειρήσεις, και στα φυσικά πρόσωπα.

Ακόμη, μειώνεται ο αριθμός των μελών της από 9 σε 8, εισάγεται ο θεσμός του αντιπροέδρου, προβλέπεται ότι όλα τα μέλη δύνανται να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης πως ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος επιλέγονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ όλα τα λοιπά μέλη διορίζονται με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σημειώνεται ότι η θητεία των μελών θα είναι κυλιόμενη, ενώ όλα τα μέλη υποχρεούνται να γνωστοποιούν κατά το διορισμό τους οποιαδήποτε σχέση επαγγελματικής συνεργασίας έχουν αναλάβει τα τελευταία 5 χρόνια πριν την έναρξη της θητείας τους, αλλά και κάθε νέα επαγγελματική συνεργασία που αναλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Επίσης, εισάγεται τεκμήριο ασυμβίβαστου όταν εξετάζεται υπόθεση επιχείρησης με την οποία κάποιο μέλος διατηρούσε ή διατηρεί επαγγελματικές σχέσεις και απαγορεύεται για τα πρώην μέλη η παράσταση ενώπιον της Επιτροπής και η προσφυγή ενώπιον των δικαστηρίων κατά αποφάσεών της για 3 χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους.

Ads

Εισάγεται point system για τον καθορισμό της σειράς με την οποία εξετάζονται οι διάφορες υποθέσεις. Καθιερώνεται υποχρέωση της Επιτροπής να κοινοποιεί στους καταγγέλλοντες τις αποφάσεις που λαμβάνει καθώς και να αναρτά στο διαδικτυακό της τόπο τις αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων που λαμβάνονται επί προσφυγής κατά των αποφάσεων που εκδίδει.

Τέλος, δημιουργείται πειθαρχικό συμβούλιο για τα μέλη της επιτροπής, που απαρτίζεται από προσωπικότητες αυξημένου κύρους, ενώ ο προϋπολογισμός της Επιτροπής θα εγκρίνεται από τον αρμόδιο Υπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών.