Ads

Με τις θετικές ψήφους όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και αυτές της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κ. Κιλτίδη υπερψηφίστηκε την Πέμπτη και επί των άρθρων το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωναν ειρηνικά έξω από τη Βουλή.

Αναλυτικότερα: όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «ναι» σε όλα τα άρθρα, οι βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν τα άρθρα 17 και 43, ενώ οι του ΛΑΟΣ τα άρθρα 17 και 73. Οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «όχι» σε όλα τα άρθρα. Η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα ψήφισε «όχι» σε όλα τα άρθρα, εν αντιθέσει με τον Γιάννη Δημαρά και το Βασίλη Οικονόμου που ψήφισαν «παρών».Οι τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές από την Αριστερά ψήφισαν «όχι», ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη υπερψήφισε τα άρθρα 2,37,17,73,43,52, καταψήφισε τα 3,4,10,38,15 και δήλωσε παρούσα στο 75. Και ο Κώστας Κιλτίδης ψήφισε «ναι».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Καμμένος και Ζώης ψήφισαν διαφορετικά από την επίσημη γραμμή του κόμματός τους, αφού είχαν συντάξει την επιστολική τους ψήφο προτού γνωστοποιηθεί η στάση του κόμματος. Με διευκρινιστική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο Π. Καμμένος ξεκαθαρίζει πως ψήφισε «όχι» σε όλα τα άρθρα του Ασφαλιστικού. O βουλευτής της ΝΔ, απαντώντας σε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι υπερψήφισε δύο άρθρα (17 και 43, όπως και το σύνολο των βουλευτών του κόμματός του), δηλώνει ότι ουδέποτε υπέγραψε επιστολή υπερψήφισης οποιουδήποτε άρθρου. Επιπλέον, ζητά τη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ αμφισβητεί και την ψηφοφορία. Επίσης, ο κ. Καμμένος αφήνει να εννοηθεί ότι ενδεχομένως η επιστολή του ή η υπογραφή του πλαστογραφήθηκαν. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τόνισε πως «δεν υπάρχει ζήτημα Καμένου μιας και στα άρθρα 17 και 43 που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ψήφισε υπέρ, ο Πάνος Καμμένος δεν ψήφισε και καταχωρείται ως απών».

Ads

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοίνωσε στο Σώμα της Βουλής ότι επετεύχθη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το ζήτημα της διαιτησίας και συνεπώς το υπουργείο θα προχωρήσει σε αντικατάσταση των άρθρων του νομοσχεδίου για το θέμα με νομοθετική διάταξη, βάσει της επιτευχθείσας συμφωνίας. Τη δήλωση του υπουργού Εργασίας διέψευσε η ΓΣΕΕ, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «ουδέποτε επήλθε συμφωνία της συνομοσπονδίας με τους εργοδοτικούς φορείς για το θέμα της διαιτησίας». «Η απόφαση του υπουργείου εργασίας να αποσύρει το σχετικό άρθρο δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με κατάληξη σε κοινή θέση των Κοινωνικών Εταίρων. Η ΓΣΕΕ συμφώνησε στην απόσυρση (και όχι στο περιεχόμενο) του συγκεκριμένου άρθρου, ώστε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για συμφωνία στη διαπραγμάτευση μεταξύ των Κοινωνικών φορέων για την ΕΓΣΣΕ που είναι σε εξέλιξη λαμβάνοντας υπόψη και τις συστάσεις του ILO, για την διαιτησία» τονίζει η ΓΣΕΕ.

Ο κ. Λοβέρδος επανήλθε στο ζήτημα, μιλώντας την Παρασκευή το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, όπου τόνισε πως υπάρχει συμφωνία επί της διαδικασίας για τη διαιτησία. Σύμφωνα με τον υπουργό, την Τετάρτη ενημερώθηκε από τον κ. Παμπούκη πως «όχι απλά υπήρχε φως αλλά κάτι πολύ περισσότερο, μια διαδικαστική συμφωνία» και για το λόγο αυτό προχώρησε στην τροποποίηση της σχετικής διάταξης από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, επανέλαβε πως έχει την αίσθηση ότι αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για μικρή αύξηση, αυτή θα γίνει δεκτή από την Κομισιόν

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί πρόταση για τη σύσταση ειδικής επιτροπής της Βουλής που θα παρακολουθεί την πορεία του ασφαλιστικού.

Συμμετοχή στην απεργία αλλά όχι στην πορεία

Χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν χθες κατά της μεταρρύθμισης στον Ασφαλιστικό και Εργασιακό τομέα. Η συμμετοχή του κόσμου ωστόσο ήταν αισθητά μικρότερη από αυτήν στις προηγούμενες κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι αυτό οφειλόταν στην απεργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας εκτιμάται ότι διαδήλωσαν μεταξύ 13.000 και 18.000 πολίτες.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος με κατεύθυνση προς τη Βουλή και ακολούθησε αυτή του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια. Η πορεία εξελίχθηκε ήρεμα και χωρίς εντάσεις, με τους διαδηλωτές να αποχωρούν από την πλατεία Συντάγματος λίγο μετά τις 13.30, για να διαλυθούν τα μπλοκ στην οδό Πανεπιστημίου.

Στη γωνία Πανεπιστημίου και Σίνα, κι ενώ η πορεία διαλυόταν ήρεμα, σημειώθηκε βίαιο περιστατικό κατά τριών ατόμων, με αποτέλεσμα ένας άντρας να τραυματιστεί στο κεφάλι και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου. Σύμφωνα με το Σκάι, πρόκειται για έναν 29χρονο εργαζόμενο στην Εργατική Κατοικία. Από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής διενεργείται προανάκριση για το περιστατικό.

Και στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν ομαλά οι δύο πορείες, που οργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Οι κινητοποιήσεις άρχισαν λίγο μετά τις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 14:00, μετά το μεσημέρι.

Στην απεργία συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, το προσωπικό των Ταμείων, οι εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες και οι τελωνειακοί, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Στην απεργία συμμετείχαν και οι υπάλληλοι της Βουλής με αποτέλεσμα η Βουλή να λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη ΓΣΣΕ, η συμμετοχή στην απεργία στους χώρους εργασίας ήταν καθολική σε αρκετούς κλάδους και επιχειρήσεις, ανεξάρτητα με το αν αυτό αποτυπώθηκε στην απεργιακή πορεία. Ενδεικτικά, η ΓΣΕΕ αναφέρει: Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 100%, διυλιστήρια 100%, πλοία-λιμάνια 100%, κατασκευαστικές εταιρείες-Οικοδομή 90%, τράπεζες-ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΛΤΑ-ΟΣΕ-ΕΥΔΑΠ 95%, βιομηχανία-βιοτεχνίες 80%, εμπορικά καταστήματα 80%.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος
δήλωσε: «Τα θεμελιώδη κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα δεν παραγράφονται και δεν ακυρώνονται ούτε όταν ψηφίζεται ένας νόμος. Ο αγώνας μας για αυτά τα δικαιώματα θα είναι διαρκής και μακροχρόνιος. Όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας θα τα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να ακυρώσουμε αυτές τις απαράδεκτες, αντιασφαλιστικές και αντικοινωνικές ρυθμίσεις».

Φωτογραφίες: ΝΑΡ, Aformi’s Blog