Συντάξεις στο 100% του τελευταίου μισθού παίρνουν οι υπάλληλοι της Βουλής, ο οποίος αυξάνεται κατά 30% λίγο πριν από την παραίτηση, εκμεταλλευόμενοι πρόβλεψη-τρικ που ισχύει για χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας». Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει μείωση του ποσοστού σύνταξης προς το 70% από το 2008 και υπολογισμό της σύνταξης με την τελευταία 5ετία.

Ads

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το τεράστιο έλλειμμα του Ταμείου Πρόνοιας (εφάπαξ) οφείλεται στην έκρηξη συνταξιοδοτήσεων, λόγω των αλλεπάλληλων παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό. Για την οικονομική ανισορροπία όμως, έχει μερίδιο ευθύνης και ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ.

Για παράδειγμα, οι δικαστικοί έχουν κατά καιρούς επιτύχει να αυξήσουν, αναδρομικά, τους μισθούς τους με δικαστικές αποφάσεις. Παράλληλα, προσέρχονται και στο Ταμείο Πρόνοιας για να λάβουν συμπλήρωμα εφάπαξ, για το οποίο όμως δεν πλήρωσαν εισφορές.

Κατά τα τελευταία 6 χρόνια άλλαξε η νομοθεσία και για τον υπολογισμό του εφάπαξ λαμβάνονται υπ’ όψιν οι μισθοί της τελευταίας 5ετίας. Ωστόσο, ακόμα ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι –εκείνοι της Βουλής- συνταξιοδοτούνται με τον τελευταίο μισθό, ο οποίος αυξάνεται κατά 30% λίγο πριν από την παραίτηση, και η σύνταξη ανέρχεται στο 100% αυτού. Επί της σύνταξης αυτής υπολογίζεται το επικουρικό, συν το Μετοχικό Ταμείο (άρα η σύνταξη ξεπερνά το 140% του τελευταίου μισθού και το 170% του μέσου όρου της καλύτερης 5ετίας). Επιπλέον, δίνονται δύο εφάπαξ, ένα από το Πρόνοιας και το δεύτερο από τη Βουλή.

Ads

Οι υπάλληλοι της Βουλής είναι εκείνοι που είχαν τις μικρότερες απώλειες μετά το Μνημόνιο, οποίοι λαμβάνουν 16 μισθούς κάθε χρόνο, ενώ οι αποδοχές αυξάνουν κατά 15% τον μήνα συνταξιοδότησης, συν 15% το κάθε επίδομα. Και όλα αυτά χωρίς να καταβληθούν οι αναγκαίες εισφορές στα Ταμεία (Πρόνοιας, Επικουρικό κ.ά.), όπως επισημαίνει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι, η τελευταία αναλογιστική μελέτη για τα οικονομικά του Ταμείου Πρόνοιας είναι του Φεβρουαρίου του 2004 η οποία εντόπιζε έλλειμμα 2,9 δισ. κατά την προσεχή 15ετία (έως το 2020). Αυτή η μελέτη αγνοήθηκε και ήδη το έλλειμμα έφτασε το 1,7 δις, ενώ αναμένεται να ανέλθει στα 4,1 μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Σήμερα, στο ταμείο Πρόνοιας έχουν σωρευτεί 36.000 αιτήσεις λήψης εφάπαξ και μέχρι τα τέλη του χρόνου υπολογίζεται ότι οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα φτάσουν τους 38.000.

Σε διάψευση του δημοσιεύματος της «Ελευθεροτυπίας» προχώρησε ο Σύλλογος των Υπαλλήλων της Βουλής τονίζοντας πως το ειδικό επίδομα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι (ο λεγόμενος 15ος και 16ος μισθός) «έχει μειωθεί συνολικά μέχρι και 48%» και πως πέραν της μείωσης αυτής, «οι υπάλληλοι της Βουλής υπέστησαν περαιτέρω μειώσεις στις αποδοχές τους, ανάλογες με αυτές του υπόλοιπου Δημοσίου Τομέα».

Οι υπάλληλοι της Βουλής, αναφέρουν επίσης, πως με απόφαση του Προέδρου της Βουλής και με τον νέο Κανονισμό της Βουλής, το συνταξιοδοτικό τους καθεστώς έχει εναρμονιστεί από τον Ιούλιο του 2010, με τα ισχύοντα του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, ρεπορτάζ Χρ. Μεγας