«Είχαμε διαγνώσει το πρόβλημα του νόμου Παπακωνσταντίνου και για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να καταρτίσουμε εξαρχής νέο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με διαφορετική φιλοσοφία», απαντά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο 4014/2011.

Ads

 
«Οι δικαστικές αποφάσεις είναι απολύτως σεβαστές και για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μελετήσουμε τις παραδοχές της υπό δημοσίευση απόφασης του ΣτΕ σε ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του νόμου 4014 του 2011», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
 
Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος «η αυθαίρετη δόμηση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες». «Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται μία σειρά συναφών νομοσχεδίων: περί κτηματολογίου και δασικών χαρτών, περί αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικού ισοζυγίου, περί χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης», προσθέτει το υπουργείο.
 
Παράλληλα υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο που παρουσίασε το ΥΠΕΚΑ «κινείται στο πλαίσιο της νομολογίας του ΣτΕ» και συνεχίζει: «Αντιμετωπίζει τελείως διαφορετικά, με πολεοδομικά χαρακτηριστικά, τα προ του 1983 ακίνητα σε σχέση με τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά το 1983 ως τον Ιούλιο του 2011. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απόδειξη του χρόνου κατασκευής, αποκλειστικά με χρήση δημοσίου εγγράφου και σχετικής αεροφωτογραφίας».
 
«Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο περί αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικού ισοζυγίου περιλαμβάνονται ήδη διατάξεις για όσους έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του Νόμου 4014/2011 ή άλλων προγενέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων. Οι πολίτες που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του Νόμου 4014/2011 θα μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου με συμψηφισμό των προστίμων που έχουν καταβάλλει», καταλήγει το υπουργείο.