Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να κατατεθεί το Προεδρικό Διάταγμα που ετοιμάζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τον περιορισμό των μικρών διαδηλώσεων στην Αθήνα, αλλά και σε όλες τις πόλεις της χώρας άνω των 100.000 κατοίκων, ώστε να μην παρακωλύεται η κυκλοφορία και να λειτουργεί η αγορά, μετά τη σχετική σύσκεψη που έγινε την Τρίτη στο υπουργείο.

Ads

Σύμφωνος με τη θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων κάτω των 200 ατόμων στο κέντρο της Αθήνας, δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μετά τη συνάντησή τους την Τρίτη. Τη στήριξή της στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης για θέσπιση περιορισμών στις διαδηλώσεις εξέφρασε και η ΕΣΕΕ.

«Η πρωτοβουλία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε συγκεκριμένα ο δήμαρχος Αθηνών. 

Στη συνάντηση ήταν ακόμη παρόντες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιος Λιάσκος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Γιώργος Τσακίρης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων του Εμπορίου και του Τουρισμού, όπως και κινήσεων πολιτών.
 
Ο υπουργός δημοσίας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για το Προεδρικό Διάταγμα που προτίθεται να προωθήσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σχετικά με την οριοθέτηση των μικρών συγκεντρώσεων, ώστε να μην παρακωλύεται η κυκλοφορία στην Αθήνα.
 
Όπως επισήμανε ο υπουργός, αφού επανέλαβε ότι το 2012 έγιναν 796 μικρές διαδηλώσεις που έκλεισαν κεντρικούς δρόμους στην Αθήνα, «κακώς ελέχθη ότι η ρύθμιση [για τις διαδηλώσεις] αφορά τους επιχειρηματίες του κέντρου της Αθήνας. Αφορά, κυρίως και μέγιστα τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος πρέπει να περάσει από το κέντρο της Αθήνας.
 
»Και επίσης ορθόν είναι να μην περιοριστεί για το κέντρο της Αθήνας αυτή η ρύθμιση, να αφορά όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, που τις ορίζουμε ως πόλεις άνω των 100.000 κατοίκων με κριτήρια τα οποία θα μπορούν να εκτιμηθούν ανά περίπτωση».
 
«Για λόγο που δεν αντιλαμβανόμαστε, οποιαδήποτε 20-30 άτομα θεωρούν ότι μπορούν να κλείσουν τον δρόμο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός. 

Ads

Υπέρ της πρωτοβουλίας Δένδια η ΕΣΕΕ

Υπέρ της πρωτοβουλίας Δένδια για τις μικρές διαδηλώσεις τάσσεται και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που επισημαίνει ότι «η δέσμη των συγκεκριμένων προτάσεων του σχεδίου νόμου έχει ως ζητούμενο να εφαρμοστεί ο οργανωμένος τρόπος κινητοποιήσεων που εφαρμόζουν τα πολιτικά κόμματα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων, με ένα αρχικό σχεδιασμό διαδρομής και διάρκειας, με την κατάληψη μιας λωρίδας, αλλά κυρίως με την σωστή περιφρούρηση».

Όπως αναφέρει, «η διαμόρφωση μιας κουλτούρας που θα επιβάλει τον “αυτοπεριορισμό και τον αλληλοσεβασμό”, όσων ασκούν το δικαίωμα της διαδήλωσης, που όμως θα επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της δοκιμαζόμενης αγοράς στο κέντρο της Αθήνας, είναι ένα πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου τουλάχιστον από το 2001».

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «άσκηση αυτού του δικαιώματος πρέπει πάντοτε να σέβεται τα όρια της νομιμότητας και της ευπρέπειας και το κυριότερο να μην είναι στενά συντεχνιακή, αλλά να λαμβάνει υπ’ όψιν και τις ανάγκες των υπολοίπων ομάδων της κοινωνίας, που επιθυμούν να κινούνται, να εργάζονται και να ζουν ελεύθερα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΕΕ στηρίζει την πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια που -όπως αναφέρει- «δεν στοχεύει τόσο στην αυστηροποίηση του ισχύοντος νόμου, αλλά στη θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα οριοθετεί κανόνες και θα ρυθμίζει επιτέλους αποτελεσματικά το θέμα των πορειών και των διαδηλώσεων».