«Τις διάφορες δυνατότητες δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ενίσχυσης της εγγυοδοτικής ικανότητας των ελληνικών τιτλοποιημένων δανείων» εξετάζει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στον ρ/σ Flash 96 η υπουργός Οικονομίας, Λ. Κατσέλη.

Ads

Σημείωσε, επίσης, ότι «οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι σιγά-σιγά στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 οι τράπεζες θα μπορούν να χορηγούν περισσότερη ρευστότητα στην αγορά, κάτι που το έχει απολύτως ανάγκη».

Σε ό,τι αφορά στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα βιωσιμότητας η υπουργός ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από την ενεργοποίηση όλων των κονδυλίων του ΕΣΠΑ προς τη δημιουργία Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ταμείων διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά για επενδυτικά σχέδια και εν μέρει και για κεφάλαιο κίνησης. «Ήδη έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες και γι’ αυτό υπογράψαμε με όλους τους φορείς της αγοράς πριν από ένα περίπου μήνα το Συμβόλαιο Στήριξης. Χθες υπέγραψα το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, και αυτά τα νέα εργαλεία μπαίνουν μπροστά ακριβώς για να στηρίξουν αυτές τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της ύφεσης και της χρηματοπιστωτικής αστάθειας» είπε η υπουργός.