Έγγραφο του δικηγόρου του Μιχάλη Χριστοφοράκου προς τις γερμανικές αρχές, σύμφωνα με το οποίο ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens είχε ενημερωθεί πριν από τις Ευρωεκλογές του 2009 ότι πρόκειται να συλληφθεί και πως αντιμετώπιζε ποινής ισόβιας κάθειρξης, παρουσίασε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Ads

Παράλληλα, σχολιάζοντας την ευχαριστήρια επιστολή Καραμανλή προς τον Μιχ. Χριστοφοράκο, εκτίμησε ότι η σφραγίδα με την οποία έχει «επικυρωθεί» από τη Siemens η επιστολή, μπορεί να αποτελεί απόδειξη χρηματοδότησης της Ν.Δ. από την εταιρεία.

Ο κ. Τέλλογλου κατέθεσε επίσης ότι η σύμβαση για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων τροποποιήθηκε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Όπως είπε στην επιτροπή, το καλοκαίρι του 2004, όταν επικεφαλής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήταν ο Γ. Βουλγαράκης και υφυπουργός ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, τροποποιήθηκε η σύμβαση για την παραλαβή του συστήματος C-4I και δόθηκαν 31 εκατ. ευρώ στις εταιρείες που το αντιπροσώπευαν. Την ίδια περίοδο έχει καταγραφεί «εκταμίευση» 750.000 ευρώ από τη Siemens, προς άγνωστη κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στους χειρισμούς από τον Ν. Ζαγοριανό, ο κ. Τέλλογλου σχολίασε χαρακτηριστικά ότι οι Γερμανοί δικαστικοί βρήκαν αστείο το κατηγορητήριο που είχε συντάξει εις βάρος του Μιχ. Χριστοφοράκου.

Ads

Για σήμερα, έχει κληθεί για εξέταση ως μάρτυρας και η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου.

Dvd του Χριστοφοράκου θα ζητήσει από τη Γερμανία η Εξεταστική

Να ζητήσει από τη γερμανική δικαιοσύνη το DVD όπου ο κ. Χριστοφοράκος εμφανίζεται να συνομιλεί με τους συνηγόρους του και να αποκαλύπτει τη μέθοδο των δωροδοκιών πολιτικών προσώπων, σε βίλα επιχειρηματία στη Γερμανία, αποφάσισε η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens. Χθες, κατέθεσε για δεύτερη μέρα ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε και στις πιέσεις που του ασκήθηκαν ότι αποφάσισε την πειθαρχική δίωξη του 4ου ειδικού ανακριτή που χειριζόταν την υπόθεση των «μαύρων ταμείων».

Το ψηφιακό υλικό ζητείται γιατί, όπως ειπώθηκε, στην Ελλάδα υπάρχει δεδικασμένο του Αρείου Πάγου που προβλέπει ότι μπορεί ως προϊόν υποκλοπής να ληφθεί υπόψη, αν αποδεικνύεται η διάπραξη εγκληματικών πράξεων.

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ι. Παπανικολάου αναφέρθηκε στις αντιδράσεις και τις καταστάσεις που έζησε όταν αποφάσισε την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού: «Έγινε απόπειρα να φιμωθώ. Δέχθηκα ύβρεις, δέχθηκα απειλές, επιθέσεις ότι θα διωχθώ, πειθαρχικά αλλά και μια απειλή να σταματήσω διότι..; Απάντησα σε όλους αυτούς ότι ο Παπανικολάου δεν είναι χθεσινός!» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα, όπως υπαινίχθηκε ο κ. Παπανικολάου υψώθηκε πλέγμα προστασίας γύρω από τον κ. Ζαγοριανό. «Περιμένετε την απάντηση κι εσείς κι εγώ και όλος ο ελληνικός λαός από τα αρμόδια υπουργικά όργανα. Εκείνα θα πρέπει να μας απαντήσουν ποια είναι τα πρόσωπα αυτά που προστάτευσαν τον κ. Ζαγοριανό στο ανακριτικό του έργο, ποια ήταν τα κίνητρά τους και πού απέβλεπαν» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Παπανικολάου υποστήριξε ότι ο κ. Ζαγοριανός «ήταν αποφασισμένος να μην στείλει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Ήταν μόνιμα τοποθετημένος να μην ζητήσει έκδοση του Χριστοφοράκου. Διότι είχε στα χέρια του αρκετά στοιχεία για να ζητήσει έκδοση από τη Γερμανία που τον αφορούσαν ως δωροδότη». Ωστόσο, όπως κατήγγειλε, στο κατηγορητήριο που έστειλε στις γερμανικές αρχές ο 4ος ειδικός ανακριτής, σε κανένα από τα τρία εντάλματα έκδοσης, δεν συμπεριέλαβε τα αδικήματα της περιόδου 2004 – 2007.

Τότε, υπενθύμισε, υπήρχε κατηγορία σε βάρος Χριστοφοράκου για δωροδοκίες πολιτικών προκειμένου να πάρει η Siemens και η SAIG, ως κύρια υπεργολάβος, την συμφωνημένη αμοιβή της για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, «ένα έργο που ουδέποτε παραδόθηκε και εκτελέστηκε σύμφωνα με την αρχική σύμβαση».

Ο μάρτυρας παρέπεμψε σε απόφαση του Ειρηνοδικείου Μονάχου αλλά και δικαστηρίου της Καρλσρούης, σύμφωνα με τις οποίες εισροές 2,2 εκατ. ευρώ μέσω πολυδαίδαλων διαδρομών κατέληξαν στον κ. Χριστοφοράκο ούτως ώστε να εξαγοράσει πολιτικούς και υπηρεσιακούς που ήταν αρμόδιοι να εγκρίνουν το έργο που ποτέ δεν παραδόθηκε.

Λάβρος εμφανίστηκε και κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, υπογραμμίζοντας ότι «η πρωτοφανής ενέργεια» να του αφαιρέσει τον φάκελο Ζαγοριανού και να τον αναθέσει σε ιεραρχικά κατώτερο «δυστυχώς επαναφέρει τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας στην άκρως επικίνδυνη, παράλογη και ξεπερασμένη εποχή που οι εισαγγελείς ασκούσαν κηδεμονία επί των δικαστηρίων, ακόμα και στη δικαιοδοτική κρίση». Ο κ. Παπανικολάου προέβλεψε δυσοίωνα ότι και στην υπόθεση Siemens θα βραδυπορήσει η Δικαιοσύνη και πρόσθεσε: «Μπήκα στη Δικαιοσύνη σε ημέρες εαρινής αιθρίας και φεύγω μέσα σε βαρυχειμωνιά με ομίχλη».

Από χθες άρχισαν και οι πρώτες έντονες αψιμαχίες μεταξύ των βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων για τις ερωτήσεις που υποβάλλουν στους μάρτυρες, κάτι που τα κόμματα της Αριστεράς χαρακτήρισαν «γνωστούς σικέ καυγάδες».

Ο Κωδικός Rocos και οι συγγενείς του Τ. Μαντέλη

Ο λογαριασμός 22157 της CanadiaImperial Bank of Commerce συνδέεται με δυο στενούς συγγενείς του πρώην υπουργού Μεταφορών Αναστάσιου Μαντέλη, των οποία τα αρχικά είναι Α.Ρ.Μ. και Χ.Μ., όπως αποκαλύπτει το σημερινό άρθρο του Τάσου Τέλλογλου στην εφημερίδα Καθημερινή. Πίσω απο τον συγκεκριμένο λογαριασμό, κρύβεται ο γεννημένος το 1946 κάτοικος Βούλας, Γ.Τ.

Ο λογαριασμός φαίνεται να άνοιξε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1998, σύμφωνα με τα ντοκουμέντα, από τον Γεώργιο Τσ., κάτοικο Βούλας, αντιπρόσωπο εταιρειών, ο οποίος αυθημερόν δίνει εξουσιοδότηση (power of attorney) στην Α.Ρ.Μ., συγγενή πρώτου βαθμού του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Α. Μαντέλη να κάνει πράξεις επί του λογαριασμού.

Στο περίφημο έγγραφο «διανομής των μιζών» της σύμβασης 8002 που είχε συντάξει ο κ. Χρίστος Καραβέλλας τον Ιανουάριο του 1998 κατατίθενται 6,5 εκατομμύρια μάρκα, στον λογαριασμό Α. Μάρκου 480028-60T στην Τράπεζα Schweizerische Bankgesellschaft της Ζυρίχης, αναφέρει το άρθρο και υπογραμμίζει ότι, συνολικά, ο κ. Καραβέλλας είχε «διανείμει», με την έγκριση των στελεχών της μητρικής εταιρείας Νιντλ και Γιάσπερ, 86 εκατομμύρια ευρώ ή το 8,5% του ύψους της σύμβασης σε προμήθειες σε διαφόρους λογαριασμούς και δικαιούχους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, 50 εκατομμύρια μάρκα θα έπρεπε να διανεμηθούν ως το τέλος του 1998, 25 εκατομμύρια ως το τέλος του 1999 και 11 εκατομμύρια να μείνουν στο ταμείο για ώρα ανάγκης.

Στις 2 Νοεμβρίου του 1998, λοιπόν, ο λογαριασμός «Α. Μάρκου» χρεώνεται με 200.000 μάρκα, ύστερα από εντολή του διευθυντή τηλεπικοινωνιών της Siemens Ηλία Γεωργίου, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπόθεση Siemens. Ο κ. Γεωργίου, ο οποίος είχε μάλιστα προφυλακιστεί, είχε δηλώσει άγνοια για το σχετικό έμβασμα όταν είχε ερωτηθεί από τους δικαστικούς λειτουργούς που ερεύνησαν την υπόθεση.

Το ποσό που στέλνει ο κ. Γεωργίου στον λογαριασμό A. Rocos πιστώνεται στην CanadiaImperial Bank of Commerce και στον λογαριασμό 22157 μερικές μέρες αργότερα.

Διαχειριστές των «μαύρων ταμείων» της Siemens που είχαν παραλάβει το ιδιόχειρο σημείωμα με το οποίο υποδεικνυόταν ο περίφημος λογαριασμός είχαν επισημάνει στον γράφοντα ότι στον συγκεκριμένο λογαριασμό είχαν καταβληθεί 10 εκατ. μάρκα, πράγμα που δεν επαληθεύεται από την κίνηση του λογαριασμού που σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνάει τις 240.000 (20.4.2001) ευρώ. Αλλά από τις πληρωμές του λογαριασμού από τον οποίο παίρνει χρήματα ο δικαιούχος Γεώργιος Τα. προκύπτει ότι ένας άλλος συγγενής του Αναστάσιου Μαντέλη, ο Χ.Μ. λαμβάνει 11.135 ευρώ στις 15 Οκτωβρίου του 2001 και 15.628 ευρώ στις 30 Απριλίου του 2002. Στο ίδιο διάστημα καταγράφονται δύο πληρωμές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια συνολικού ύψους 35.000 ευρώ.

Με βάση την κατάσταση αυτή η εφέτης-ανακρίτρια θα πρέπει σύμφωνα με το άρθρο 86 παράγραφος 2 του Συντάγματος να στείλει το εύρημά της στη Βουλή που με τη σειρά της θα αποφασίσει για το αν έχει ή όχι υπάρξει παραγραφή των σχετικών πράξεων, επισημαίνει το άρθρο στην Καθημερινή.

Ο ίδιος ο Α. Μαντέλης είχε διαψεύσει κατηγορηματικά ότι είχε δωροδοκηθεί για την υπογραφή της συμφωνίας 7002, λέγοντας ότι τις διαπραγματεύσεις τις είχε κάνει κατ’ αποκλειστικότητα η διοίκηση του ΟΤΕ και αυτός απλά επικύρωσε το αποτέλεσμα που είχε προκύψει από αυτή τη διαπραγμάτευση με μια τυπική υπογραφή.


Πονοκέφαλος στη ΝΔ για την αναμενόμενη κατάθεση Μητσοτάκη

Η απόφαση του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens έχει προκαλέσει νευρικότητα στο εσωτερικό του κόμματός του. Σύμφωνα με το Βήμα, η απόφαση αυτή προβληματίζει τη Ρηγίλλης, αφού ο επίτιμος πρόεδρος στις συζητήσεις με πολιτικούς του φίλους και δημοσιογράφους, υποστηρίζει ότι είναι έτοιμος να μιλήσει με συγκεκριμένα στοιχεία για «όλους και για όλα».

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι είναι αποφασισμένος να προστατέψει την πολιτική τιμή της οικογένειάς του και τονίζει ότι με την κατάθεσή του θα αποκαλυφθούν άγνωστα παρασκήνια για την πτώση της κυβέρνησής του το 1993. Μάλιστα, διευκρινίζει ότι πρέπει να ειπωθεί όλη η αλήθεια για το 1993, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα κατονομάσει τα πολιτικά πρόσωπα που χρηματίστηκαν, αλλά και τους «χρηματοδότες» τους.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα δυο τους παιδιά που βρίσκονται στον πολιτικό στίβο, διαμηνύοντας πως «το σκάνδαλο της Siemens δεν ήταν κάποιοι ‘λεμονοστύφτες’ και ένα τηλεφωνικό κέντρο».

Ανενεργή η Εξεταστική για το Βατοπέδι

Ανενεργή παραμένει η Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αφού το προεδρείο αναμένει την απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής για τη σύνθεση της και για το αν μπορούν να είναι μέλη της πρόσωπα που είχαν καταθέσει για την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Πηγές: Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Βήμα, Τα Νέα