Άκρως επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της Ελευσίνας, είναι η διακίνηση περισσότερων από 7.200 τόνων από οικοτοξικά απόβλητα, μέσα από τις κατοικημένες περιοχές της πόλης, με κατεύθυνση το κεντρικό λιμάνι της Ελευσίνας.

Ads

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σημαντικό αριθμό από πετρελαιοειδείς λάσπες, που προέρχονται από τις δεξαμενές των διυλιστηρίων του Ασπρόπυργου και της ΠΕΤΡΟΛΑ. Με τη συγκατάθεση του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ) και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), και με πρόσχημα την οικονομική κρίση, το λιμάνι έχει μετατραπεί σε πύλη εξόδου επικίνδυνων, τοξικών απόβλητων.

Από την Τρίτη 5 Απριλίου, η εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων POLYECO, έχει μεταφέρει με φορτηγά από τον Ασπρόπυργο στο λιμάνι, πολλούς τόνους απόβλητα, τα οποία φορτώνονται στο φορτηγό πλοίο ΤΟΤΟ ΒR με προορισμό αποτεφρωτήρα στη Σουηδία.

Στην καταγγελία αυτή προχώρησαν η «Επιτροπή Αγώνα», η οργάνωση «Θριάσιο SOS», η «Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου» και η «Επιτροπή Κατοίκων Παραλίας Ελευσίνας», κατηγορώντας τη δημοτική αρχή Ελευσίνας και αφήνοντας αιχμές και κατά της αντιπεριφερειάρχη Δ. Αττικής σε θέματα Περιβάλλοντος, Σταυρούλας Δήμου.

Ads

«Τον Δεκέμβριο του 2010 από το λιμάνι της Ελευσίνας διακινήθηκαν σιωπηρά 1.900 τόνοι τέτοιων αποβλήτων, ενώ τον Απρίλιο μεταφέρθηκαν και φορτώθηκαν στο λιμάνι της Ελευσίνας 5.300 τόνοι», σημειώνουν οι οργανώσεις, ξεκαθαρίζοντας πως «οι συγκεκριμένες μεταφορές είχαν τη συναίνεση του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ) και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), που όρισε το λιμάνι της Ελευσίνας ως κύριο σημείο εξόδου από τη χώρα των αποβλήτων, αντί για το λιμάνι του Πειραιά, όπως αρχικά είχε ορίσει με απόφασή του».

Τα τοξικά απόβλητα, που προέρχονται από τα δύο διυλιστήρια των ΕΛΠΕ, ανήκουν στις εξής 5 ιδιαίτερα επικίνδυνες κατηγορίες: α) λάσπες του πυθμένα δεξαμενών (ΕΚΑ 05 01 03*) β) λάσπες διαχωριστή ελαίου /νερού ( ΕΚΑ 13 05 02*) γ) απόβλητα που περιέχουν πετρέλαιο ( ΕΚΑ 16 07 08*) δ) λάσπες που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες από την βιολογική κατεργασία αποβλήτων βιομηχανικών υδάτων (ΕΚΑ 19 08 11*) και ε) κατεργασμένα απόβλητα για χρήση ως εναλλακτικού στερεού καυσίμου (ΑSF).

Σύμφωνα μάλιστα με τις καταγγελίες, οι «εργαζόμενοι του Λιμένα – χωρίς τα στοιχειώδη μέσα προστασίας (ειδικό ρουχισμό, γυαλιά, μάσκες κ.ά.) – χειρίζονται την φόρτωση των επικίνδυνων αποβλήτων υπό συνθήκες συνεχούς και εντονότατης δυσοσμίας».

Το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, για το οποίο παρέμενε στο σκοτάδι η τοπική κοινωνία, συζητήθηκε επιτέλους σε πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας, με πρωτοβουλία των παραπάνω οργανώσεων. Βασικότερο αίτημα είναι να σταματήσει άμεσα η σκανδαλώδης και επικίνδυνη αυτή διακίνηση, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι προειδοποιούν πως θα ακολουθήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Φωτογραφίες από το μπλόγκ της Επιτροπής Αγώνα