H τρόικα «δεν είχε εγκρίνει ποτέ» τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν. Επιπλέον ανέφερε πως η δεν είναι αρνητική στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στον ΦΠΑ στην εστίαση υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν μέτρα ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Ads

«H τρόικα δεν είχε εγκρίνει ποτέ τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank», σημειώσε ο κ. Τόμσεν, μιλώντας στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΤΚ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

«Από νωρίς είχαμε εγείρει ανησυχίες για το αν αυτή η συναλλαγή ήταν σωστή σε επίπεδο πολιτικής. Ποτέ δεν είχαμε εγκρίνει αυτή τη συναλλαγή, όπως το λέτε. Ήταν σαφές από την αρχή πως αυτές οι οντότητες θα χρειάζονταν πρόσθετα χρήματα από τον EFSF», πρόσθεσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το ποτήρι πια είναι περισσότερο από μισογεμάτο». Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
 
Ωστόσο, εμφανίστηκε δυσαρεστημένος με τη φορολογική διοίκηση. Θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα οι πλούσιοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και να υπάρξει μεγαλύτερη αυτονομία του φοροελεγκτικού μηχανισμού, δήλωσε. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι προτεραιότητα του ΔΝΤ θα είναι η άσκηση περισσότερης πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να υπάρχει «αίσθηση δικαιοσύνης» ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες.

Ads

Δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, ο οποίος όμως διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να αποχωρήσει προσωπικό που δεν αποδίδει.

Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, τόνισε ότι το χρέος θα βρεθεί κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και οι παρεμβάσεις θα εξαρτηθούν από την επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναφερόμενος στην προοπτική της ανάπτυξης και των επενδύσεων, εξέφρασε αισιοδοξία, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές δίνουν μεγάλη προσοχή στις αλλαγές που κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, δήλωσε πως  το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για το ελληνικό πρόγραμμα μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποια βελτίωση;

«Μπορεί ο κ. Σαμαράς και οι εταίροι του να προσπαθούν να πείσουν πως το ‘κλίμα βελτιώνεται’, αλλά η ίδια η πραγματικότητα και τα αμείλικτα στοιχεία τον διαψεύδουν πανηγυρικά» αναφέρει σε σχόλιό του ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
 
«Το έλλειμμα των 4 δισ. των ασφαλιστικών ταμείων, η επίσημη ανεργία του 27,2%, η μείωση κατά 3,1 δισ. του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, κατά το 4ο τρίμηνο του 2012 και η συνέχιση της ύφεσης και το 2014, προσγειώνουν και τους πλέον αφελείς και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το πλήρες και καταστροφικό αδιέξοδο που μας οδηγούν. Μόνο ο κ. Τόμσεν βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο παραπέμποντας όμως και αυτός τα καλά νέα για το 2015.
 
Μια τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να διασωθεί με ασκήσεις ανασχηματισμού που εξυπηρετούν ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και συνιστούν κινήσεις παντελώς αδιάφορες για το λαό. Η αδιέξοδη πορεία του μνημονίου και οι συνεχείς πιέσεις για νέα μέτρα, προκαλούν ένα νέο κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας που θα οδηγήσει την κυβέρνηση Σαμαρά να πέσει στη μαύρη τρύπα, όχι μόνο των δημοσίων οικονομικών, αλλά και της αδιαφάνειας και της έλλειψης δημοκρατικού ήθους που δημιουργεί» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΕΛ: Επίθεση σε Στουρνάρα

Επίθεση κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τις εξελίξεις στη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank και τις σχετικές δηλώσεις Τόμσεν εξαπέλυσαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, κατηγορώντας τον υπουργό Οικονομικών ότι επέτρεψε τη διαδικασία ανταλλαγής μετοχών παρότι -σύμφωνα με τους ΑΝ.ΕΛ- γνώριζαν τις αντιρρήσεις της τρόικας.

«Ο Πολ Τόμσεν, με δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον, ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε ενέκρινε η τρόικα την συγχώνευση της Εθνικής τράπεζας με την Eurobank. Όλως περιέργως η φιλομνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά, παρότι γνώριζε την αντίθεση της τρόικας, επέτρεψε στη διορισμένη, από την ίδια, κυβερνητική διοίκηση της Εθνικής τράπεζας να προχωρήσει τις διαδικασίες συγχώνευσης με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν μετατραπεί οι μεγαλομέτοχοι της Eurobank σε μεγαλομετόχους της Εθνικής τράπεζας χωρίς να έχει περατωθεί η συγχώνευση, γεγονός που ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή πως θα εξελιχθεί», υποστηρίζουν σε σχετική ανακοίνωση οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.