Πρόταση νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που βάζει λουκέτο στην ΕΡΤ και την άρση των συνεπειών αυτής κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι είναι χρέος μας να αντισταθούμε στο πραξικόπημα κατά των θεσμών. Ζήτησε μάλιστα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής. Πάντως ο Καρόλος Παπούλιας δήλωσε αδυναμία παρέμβασης στο θέμα της ΕΡΤ. Τι προβλέπει η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

«Φοβάμαι ότι έχουμε ένα πλήγμα στη δημοκρατία. Υποβάθμιση του θεσμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κάρολο Παπούλια, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν είναι κλητήρας για να θυροκολλεί απολύσεις εργαζομένων». «Και έρχομαι σε σας, διότι έχετε αυτή τη θεσμική ιδιότητα, αλλά και επειδή ωςαγωνιστής για τη Δημοκρατία έχετε ευαισθησίες στα θέματα αυτά» πρόσθεσε. 

image
 
Από την πλευρά του, ο Κάρολος Παπούλιας παραδέχθηκε ότι «η ενημέρωση δεν μπορεί να γίνεται από τα ιδιωτικά κανάλια», ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αναπέμψει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι δυνατότητες παρέμβασης του είναι περιορισμένες από το Σύνταγμα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου, στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης στις επιλογές της και ως εκ τούτου η αξιωματική αντιπολίτευσης δεν στέκεται στο «τι θα πράξουν στη Βουλή οι δύο συνεταίροι του πρωθυπουργού και συμμέτοχοι μέχρι στιγμής στις αποφάσεις και σ΄ όλη αυτή τη συμπαιγνία κατά της δημοκρατίας».

Ads

image

«Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία και οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για το πολίτευμά μας» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση, καλώντας σε ανένδοτο αγώνα για τη δημοκρατία.

«Καλούμε όλους τους εργαζομένους της χώρας να αγωνιστούν πλάι στους εργαζομένους της δημοσίας τηλεόρασης που βρίσκονται σε όλα τα κτίρια της ΕΡΤ σε όλη τη χώρα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.  
 
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε ακόμα για «σπουδή του εισαγγελέα να ζητήσει την εκκένωση του κτιρίου της δημόσιας τηλεόρασης», πράξη που όπως υποστήριξε, είναι παράνομη. Αντίθετα, τόνισε, ο εισαγγελέας πρέπει να παρέμβει και να ερευνήσει «με ποιον τρόπο και για ποιο λόγο χθες το βράδυ, εντελώς παράνομα, διεκόπη η εκπομπή του σήματος της δημόσιας τηλεόρασης, μια πράξη που προσβάλει τη χώρα διεθνώς, μια πράξη που θυμίζει εποχές δικτατορίας, μια πράξη για την οποία οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».

Γνωστοποίησε τέλος, ότι τις επόμενες ώρες αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα βρεθεί στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις αυτές και να του ζητήσει να δράσουν άμεσα η Δικαιοσύνη και η Εισαγγελία.
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πρόταση μομφής στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, αλλά την κυβέρνηση δε θα την ρίξουν οι μαριονέτες του κ. Σαμαρά, αλλά ο ελληνικός λαός».    
 
Η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ
 
Πρόταση νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005» και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ΕΡΤ κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

Αιτιολογική Έκθεση
 
Κατάργηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005»

Με την προτεινόμενη ρύθμιση καταργούνται από τότε που ίσχυσαν αφενός η από 11/6/2013 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκδόθηκε κατά παράβαση του άρθρου 44 παρ.1 του Συντάγματος και αφετέρου η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό με αριθμό OIK.02/11.6.2013 «Κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης “Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ Α.Ε.)”», η οποία εκδόθηκε βάσει εξουσιοδότησης παρασχεθείσας από την ως άνω Πράξη.

Αποκαθίσταται έτσι η υπηρεσία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, η απρόσκοπτη και συνεχής λειτουργία της οποίας επιβάλλεται από το άρθρο 15 του Συντάγματος, η δημοκρατική ανάγκη για αντικειμενική ενημέρωση και ποιοτικά προγράμματα, αλλά και από αδήριτους εθνικούς λόγους ενημέρωσης και ψυχαγωγίας των απομακρυσμένων περιοχών και του εγκατεσπαρμένου νησιωτικού χώρου, καθώς και των πολλών εκατομμυρίων Ελλήνων μεταναστών – ομογενών σε όλα τα σημεία του ορίζοντα.
 
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

Κατάργηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005»

Άρθρο μόνο

1.         Η κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό με αριθμό OIK.02/11.6.2013 Κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης «Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση, Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ − Α.Ε.)» (ΦΕΚ Β 1414) καταργείται από τότε που εκδόθηκε, μαζί με όποιες άλλες πράξεις της από 11.06.2013 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α 139) και αίρονται όλες οι συνέπειές τους.

2.         Η από 11/6/2013 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 139) δεν κυρώνεται και παύει να ισχύει από τότε που εκδόθηκε.