«Η χώρα εδώ και τρία χρόνια βιώνει τις συνέπειες ενός ακήρυχτου πολέμου. Ενός οικονομικού πολέμου. Με ευρύτερες όμως γεωπολιτικές προεκτάσεις και συνέπειες», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πολεμική Αεροπορία. Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει ένας «ανασχεδιασμός στο μοντέλο, στη δομή των ενόπλων δυνάμεων» και σημείωσε πως «το ναι σε όλα απειλεί την εθνική ασφάλεια».

Ads

 
«Έχουμε να βιώσουμε τόσο μεγάλη μείωση του επιπέδου ζωής αλλά και παρόμοια απόπειρα εισδοχής στον πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας από τους δανειστές μονάχα σε περίοδο πολεμική, όχι όμως σε περίοδο ειρήνης», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:
 
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι περνάμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη ιστορική περίοδο με γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή και δεν μπορεί πια να συνεχίζουμε να υιοθετούμε και να ασκούμε πολιτικές που αναγάγουν το ναι σε όλα σε κυρίαρχη εθνική ιδεολογία, που αποδέχονται στους δανειστές μας ακόμα και να έχουν λόγο στη χάραξη του αμυντικού σχεδιασμού της χώρας, που μας οδηγούν σε μία κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και την προοπτική της χώρας».
 
«Κατά τη δική μας εκτίμηση, η αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας εξαρτάται στο μεγαλύτερο βαθμό από το ανθρώπινο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων, θα πρέπει με κατηγορηματικό τρόπο να δηλώσω ότι ήρθε η στιγμή να μπει ένα τέλος σ’ αυτόn τον κατήφορο των τυφλών περικοπών στο εισόδημα  των ανδρών και των γυναικών που στελεχώνουν τις ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως θα πρέπει να γίνει και ένας ουσιαστικός ανασχεδιασμός στο μοντέλο, στη δομή των ενόπλων δυνάμεων. «Πρέπει να τελειώνουμε με ένα μοντέλο που είχε ως κύριο συστατικό τον κομματισμό και την αναξιοκρατία», ανέφερε και συνέχισε:
 
«Πρέπει να τελειώνουμε με λογικές που μας οδήγησαν σε αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες, δίχως καμιά έγνοια για τη διατήρηση του οπλικού υλικού σε βάθος χρόνου. Να τελειώνουμε με αποσπασματικές  λογικές αμυντικών σχεδίων και με παρωχημένα οργανογράμματα. Χρειαζόμαστε ένοπλες δυνάμεις σύγχρονες, ευέλικτες, μικρότερου σχήματος, ίδιας όμως και καλύτερης αποτρεπτικής δυνατότητας, ένοπλες δυνάμεις μικρότερου κόστους λειτουργίας, αλλά με δυνατότητες να δίνουν δαπάνες, προκειμένου το έμψυχο δυναμικό να έχει κάποιες στοιχειώδεις συνθήκες που θα βοηθούν τη διαβίωση σ΄ αυτές τις δύσκολες συνθήκες».
 
«Ήρθε η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να αποτελέσουν πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης και πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον με γνώμονα ότι αυτό αποτελεί για μας, για όλους μας εθνικό καθήκον. Να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της νέας εποχής», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.