Στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο – διμερώς και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών –  πρέπει να γίνει η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από το βήμα της Βουλής τη σύσταση διακομματικής επιτροπής και ενημέρωση για τις εξελίξεις όλων των πολιτικών αρχηγών, εκτός της Χρυσής Αυγής. Επιπλέον έριξε το γάντι στον πρωθυπουργό ζητώντας του να πάρει καθαρή θέση για το ζήτημα. Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής απουσίαζαν από τη συζήτηση. Η συζήτηση γίνεται μετά από σχετική επερώτηση 60βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

5 + 1 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναδεικνύεται σε συνθήκες κοινωνικού ολοκαυτώματος τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι έχει ήδη φτάσει «ο κόμπος στο χτένι» και διακυβεύεται η εθνική ανεξαρτησία.
 
Όπως επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εδώ και χρόνια κάποιοι – όχι από κόμματα, αλλά από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων – έθεταν το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη και όλη αυτή την περίοδο, η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου τους θεωρούσε γραφικούς.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων «δεν μπορεί να αφορά αξιόλογους κατά τα άλλα λειτουργούς του Δημοσίου» αλλά τους ίδιους τους κυβερνώντες.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση για το θέμα και τον κατηγόρησε ότι μόλις εξελέγη έκανε δύο πράγματα: να φέρει προς ψήφιση «την υπόθεση του κουκουλώματος της Siemens» και να μεταβεί στο Βερολίνο να συναντήσει την κ. Μέρκελ «και να μην πει κουβέντα για αποζημιώσεις αλλά μόνο τη φράση “ουδείς αναμάρτητος”».
 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε τη σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και να δοθεί  στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής – «του φιλοναζιστικού κόμματος που απουσιάζει σήμερα από τη Βουλή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπ. Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος υποστήριξε «ό,τι μας ανήκει το διεκδικούμε με τον ορθό τρόπο, για να έχουμε την προσφορότερη κατάληξη για τη χώρα μας. Δεν έχουμε παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις».

«Το ζήτημα θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί νωρίτερα, αλλά η Ιστορία δεν κρίνει με τον χρόνο, αλλά με τις πράξεις» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι «η ανακίνηση του θέματος δεν πρέπει να θεωρηθεί εχθρική για έναν λαό, με τον οποίο πορευόμαστε μαζί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Επισήμανε δε, ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για την τελική διευθέτηση του ζητήματος και υπογράμμισε ότι  θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως χρόνου και προσπάθειας. Ακόμη και πέραν της σημερινής συγκυρίας.

Ads

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος τόνισε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις δεν είναι θέμα εσωτερικής κατανάλωσης και χαρακτήρισε «ανιστόρητο και εσφαλμένο» να διατυπώνεται η άποψη ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει θέσει πολιτικά το ζήτημα έως σήμερα στην Γερμανία, καθώς σε αυτήν την περίπτωση στηρίζεται το επιχείρημα που έχει διατυπώσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, ότι τώρα είναι πολύ αργά για διεκδικήσεις.

Σύμφωνα με τον Ευ.Βενιζέλο το θέμα έχει τεθεί ευθέως, απερίφραστα και μέσω διπλωματικής οδού σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις, από το 1990 και μετά. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην επίσημη ανακίνηση του ζητήματος το 2000, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλο κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του στην Αθήνα.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς στην παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου στην προσφυγή της Γερμανίας στη Χάγη κατά της Ιταλίας – η εκδίκαση της οποίας ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2012, με απόφαση υπέρ της Γερμανίας. Τέλος σημείωσε ότι συμφωνεί με τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, καθώς και για την ανάγκη να λάβουν γνώση τα κόμματα για το περιεχόμενο του φακέλου, το οποίο -όπως είπε- δεν περιέχει κάτι απόρρητο.


 
Εθνικό θέμα χαρακτήρισε τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ο Μανώλης Γλέζος, τονίζοντας ότι όποια κυβέρνηση θέσει θέμα γερμανικών οφειλών, θα έχει όλο το λαό μαζί της. Το θέμα είναι εθνικό και δεν πρέπει να ξεκινήσει από κομματικά κριτήρια, ανέφερε ο κ. Γλέζος εισηγούμενος στη Βουλή τη σχετική επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να συγκροτήσει διακομματική επιτροπή και να θέσει το θέμα στην Γερμανία.
 
«Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει το βήμα. Να καλέσει την γερμανική κυβέρνηση και να πει «ελάτε να συζητήσουμε». Και μόνο το γεγονός ότι ο Σόιμπλε λέει ότι το θέμα είναι λήξαν, σημαίνει ότι υπήρχε θέμα. Πως έληξε; Γιατί έληξε; Με ποια διαδικασία έληξε;», διερωτήθηκε, διαβεβαιώνοντας πως «αν το κάνει αυτό η κυβέρνηση, όποια κυβέρνηση, να είναι σίγουρη ότι έχει όλο τον λαό μαζί της. Να ξέρει ότι επιτέλους ταυτίζει τον εαυτό της με την ιστορία του έθνους και το μέλλον της χώρας μας».
 
Με αφορμή εξάλλου τοποθέτηση του Θεόδωρου Πάγκαλου για το θέμα, ο οποίος σε άρθρο του έκανε λόγο για «λεία πολέμου», κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να μην ακολουθήσει αυτή τη λογική. «Η λεία πολέμου ανήκουν στο κράτος που κατέλαβε μία χώρα. Δεν έχουν σχέση με τις οφειλές, την καταστροφή στην οικονομία, το αναγκαστικό δάνειο, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Μην μπερδεύουμε τα θέματα με αυτό τον ανεκ διήγητο τρόπο. Το σημειώνω επειδή διετέλεσε και υπουργός Εξωτερικών. Αν ακολουθήσετε τα ίδια χνάρια, χαθήκαμε», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Γλέζος απευθυνόμενος στον Δημήτρη Αβραμόπουλο.