«Στόχος είναι η ένωση της Αριστεράς με έναν ολόκληρο κόσμο που της έχει γυρίσει την πλάτη», δηλώνει ο Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του σχετικά με τις κατηγορίες για διασπαστικές κινήσεις, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρα, κατηγορεί Φώτη Κουβέλη και Αλέκο Αλαβάνο «για κυβερνητικά φλερτ και προσωπικούς σχεδιασμούς» αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Γραμματεία του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας του ΣΥΝ παίρνει αποστάσεις από την ηγεσία του κόμματος σχετικά με την υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου.

Ads

«Δεν θεωρούμε ότι την πολιτική μας γραμμή μπορούν να την υπηρετήσουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που όχι μόνο δεν αποδεσμεύονται από την κυβέρνηση, αλλά αντίθετα κρύβονται πίσω από έναν αόριστο αντιμνημονιακό λόγο χωρίς να συμβάλλουν στην οριστική ήττα της κυβερνητικής πολιτικής […]Είναι πλέον σαφές ότι υποψηφιότητες σαν τις παραπάνω δεν διασφαλίζουν κανέναν όρο για μια πολιτική γραμμή που θα στοχεύει στην ήττα της πιο ταξικής κυβέρνητικής πολιτικής της μεταπολίτευσης», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας του ΣΥΝ.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ και υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής, Αλέκος Αλαβάνος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», δηλώνει πως η υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Αττικής αποσκοπεί στο να καταδείξει πως «το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος, ότι υπάρχει εναλλακτική λύση με επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με σβήσιμο ενός μεγάλου μέρους του και με αναγέννηση του κοινωνικού κράτους».

«H πρωτοβουλία μας θέλει να ενώσει την αριστερά με ένα ολόκληρο κόσμο που της έχει γυρίσει την πλάτη. Πρώτα από όλα τη νέα γενιά. Αυτή είναι η μεγάλη διάσπαση της αριστεράς. Κι αυτή θέλουμε να γεφυρώσουμε», τόνισε, απαντώντας στις κατηγορίες για διάσπαση της Αριστεράς.

Ads

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου, δήλωσε ότι «είναι μια αξιόλογη παρουσία. Υπάρχουν όμως πολύ μεγάλες διαφορές στη στάση μας απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ . Αυτό είναι κομβικό σημείο».

Σχετικά με το ποιος θα έχει τις ευθύνες σε ενδεχόμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι «μια είναι η μεγάλη ευθύνη. Να σπάσει η λογική του μονόδρομου. Να πειστεί η κοινωνία ότι μπορούμε να ζήσουμε με το Κοινωνικό Κράτος. Όλες οι άλλες έρχονται σε δεύτερη θέση».

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα από τις περιφερειακές εκλογές, αν αποκτήσει δημοκρατική συγκρότηση, αν φύγει από τη λογική του μικρόκοσμου και ανοιχτεί στην κοινωνία, έχει μέλλον μπροστά του», πρόσθεσε ο Αλαβάνος.

Ερωτηθείς «αν ήταν λάθος του που παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά ότι σε αυτό το ερώτημα «δεν μπορεί κανείς να απαντήσει με ένα ναι ή όχι». «Είναι πιο σύνθετα τα πράγματα. Αν γίνεται ένα εγχείρημα και δεν πετυχαίνει δεν σημαίνει ότι γυρνάς στο παρελθόν. Ψάχνεις τους όρους πώς θα πετύχει».

Σχετικά με την επιλογή του να τον διαδεχτεί στην προεδρία του ΣΥΝ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «με ρωτούν όλοι οι συνάδελφοί σας το ίδιο πράγμα. Και δεν απαντάω. Όχι γιατί ξεφεύγω. Δεν πιστεύω ότι το κύριο είναι καλοί και κακοί. Έξυπνοι και χαζοί. Το κύριο είναι το πλαίσιο της ομάδας. Αν βγάζει τις καλές ή τις κακές πλευρές, τις δημιουργικές ή τις στείρες πλευρές κάθε προσώπου».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» καλεί τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του, ενώ ασκεί κριτική και κατηγορεί τους Φώτη Κουβέλη και Αλέκο Αλαβάνο για κυβερνητικά φλερτ και προσωπικούς σχεδιασμούς, αντίστοιχα.

«Η κοινωνία υποφέρει και εμείς οφείλουμε να της δώσουμε ελπίδα και αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει ούτε με προσωπικούς σχεδιασμούς, ούτε με κυβερνητικά φλέρτ. Στο καράβι της Αριστεράς κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να ταξιδεύουν μόνο στην πρώτη θέση και μάλιστα γαντζωμένοι σε καρέκλες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Είναι το χείριστο μήνυμα προς τον κόσμο που υποφέρει», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση τι απαντά σ΄αυτούς που τον έχουν επικρίνει ότι δεν ξεκαθάρισε τις σχέσεις του, εδώ και ένα χρόνο, με τον Α. Αλαβάνο, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι

«Αποδεικνύεται ότι υπήρχε εδώ και καιρό σχεδιασμός για ξεχωριστή πορεία. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για αποφυγή των δυσάρεστων εξελίξεων», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται για τη στάση που κρατά απέναντι στον Αλέκο Αλαβάνο.

«Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο για ενωτικές λύσεις», δηλώνει, αναφέροντας τα ονόματα των Θοδωρή Δρίτσα και Παναγιώτη Λαφαζάνη. Σημειώνεται ότι ο δεύτερος έχει επανειλημμένα αρνηθεί να τεθεί υποψήφιος και μάλιστα μα ανακοίνωση του το «Αριστερό Ρεύμα», του οποίου είναι βασικός εκφραστής, πρότεινε ως υποψήφιο την Βαλαβάνη, κατηγορώντας την ηγεσία του ΣΥΝ για λανθασμένες κινήσεις.

«Οι πολιτικές συμμαχίες δεν διασπώνται.Τα κόμματα διασπώνται.Οι συμμαχίες άλλοτε προχωρούν και διευρύνονται, άλλοτε ανασυγκροτούνται, αλλοτε τελειώνουν. Δεν τελειώνουν, όμως, όταν υπάρχει διαφορά στην επιλογή προσώπων, αλλά όταν υπάρχει διαφορά στρατηγικής. Στο ΣΥΡΙΖΑ οι περισσότερες δυνάμεις συμφωνούμε στη στρατηγική της ενότητας της Αριστεράς και της συνάντησης με ευρύτερες δυνάμεις από το σοσιαλιστικό χώρο», δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει στη συνέντευξή του ότι «το χειρότερο για την κοινωνία θα είναι να βγει η κυβέρνηση αλώβητη από τη δοκιμασία των αυτοδιοικητικών εκλογών», ενώ για τη ΝΔ τονίζει ότι «δεν μιλά για σπάσιμο του Μνημονίου, αλλά αντίθετα ζητάει να απαλλαγούμε από αυτό μέσω μιας βίαιης προσαρμογής στους όρους που αυτό θέτει». «Είναι στον αντίποδα της δικής μας στρατηγικής και βρισκόμαστε σε διαρκή σύγκρουση», καταλήγει.