Την πρόθεση του ίδιου, αλλά και του κόμματός του να μην αναλωθεί σε έναν πόλεμο φθοράς με την Ανανεωτική Πτέρυγα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι παραμένει στρατηγική του επιλογή η ενότητα της αριστεράς. Ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του κόμματος, έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου συμβολαίου, που να θέσει το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ σε νέες βάσεις. Απαντώντας, η Ανανεωτική Πτέρυγα με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρόεδρος στη θητεία του οποίου διασπάστηκε ο ΣΥΝ, ένα κόμμα που κρατήθηκε ενωμένο επί 20 χρόνια παρά τις αντιθέσεις και τις δυσκολίες».

«Σε μια τέτοια ενότητα δεν υπάρχει χώρος για ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια, ούτε για υπόγεια παιχνίδια» τόνισε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μια ειλικρινής συζήτηση μπορεί να δώσει οριστικό τέλος στις αντιπαραθέσεις».

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «οι συνθήκες, που διαμορφώθηκαν μετά την αποχώρηση, δεν είναι ευχάριστες», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η αποχώρηση ήταν προαποφασισμένη. «Όσοι αποχώρησαν, θα κριθούν» υπογράμμισε και επανέλαβε ότι «υπάρχει και ένα θέμα ηθικής», καθώς αλλοιώθηκαν οι συσχετισμοί στη Βουλή με την αποχώρηση των βουλευτών από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ . Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αναλωθεί σε πόλεμο φθοράς, τονίζοντας ότι παραμένει στρατηγική του επιλογή η ενότητα της αριστεράς.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ επιτέθηκε και κατά της κυβερνητικής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία κρατιέται από μία κλωστή και βρίσκεται σε αγωνία εξαιτίας των αντιλαικών μέτρων, που έχει λάβει». Αναφερόμενος στη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, έκανε λόγο για «σχέδιο που εξυφαίνει μαζί με το ΔΝΤ και δεν αποσκοπεί στην ανάκαμψη της χώρας αλλά στην ωμή και με ξεδιάντροπο τρόπο, όπως είπε, λεηλασία μισθών και εισοδημάτων». Σύμφωνα με τον πρόεδρό του, οι στόχοι του ΣΥΝ για το επόμενο διάστημα είναι το ασφαλιστικό, τα εργασιακά θέματα και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης τα δύο μεγάλα κόμματα για τα σκάνδαλα, τονίζοντας ότι «υπάρχει μεταξύ τους ντέρμπι για το ποιος έκλεψε τα περισσότερα». Πρόσθεσε ότι η αριστερά δεν είναι μέρος του προβλήματος και ότι σύντομα ο ΣΥΝ θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο.

Ads

Τέλος, ο κ. Τσίπρας πρότεινε να επανεκλεγεί ο Δ. Βίτσας στη θέση του Γραμματέα της ΚΠΕ, ο οποίος και επανεκλέχθηκε, ενώ γνωστά έγιναν και τα αποτελέσματα για την εκλογή νέας ΚΠΕ.

Η απάντηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας

Απαντώντας στην σημερινή ομιλία του Α. Τσίπρα, η Ανανεωτική Πτέρυγα με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρόεδρος στη θητεία του οποίου διασπάστηκε ο ΣΥΝ, ένα κόμμα που κρατήθηκε ενωμένο επί 20 χρόνια παρά τις αντιθέσεις και τις δυσκολίες» και προσθέτει ότι ο κ. Τσίπρας «απέρριψε όλες τις έγκαιρες και επανειλημμένες προτάσεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας για αποδέσμευση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αριστερισμό» .

Η Ανανεωτική Πτέρυγα υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας έχει την απόλυτη ευθύνη της διάσπασης και καταλήγει:. «Η αποδέσμευση των ανανεωτικών βουλευτών, Φ. Κουβέλη, Θ. Λεβέντη, Ν. Τσούκαλη και Γρ. Ψαριανού από τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την εντολή των ψηφοφόρων που τους έστειλαν στη Βουλή για να προβάλλουν τις ανανεωτικές απόψεις και όχι τον αριστερισμό»