Νέα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο θα έχουν την Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες στην εν λόγω συνάντηση αναμένεται να κλείσει το θέμα της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο με την αποσαφήνιση όλων των επιμέρους θεμάτων, όπως αυτό της «προσωπικής διαφοράς».

Ads

Η συνάντηση, είχε αρχικά προγραμματιστεί για το βράδυ της Τρίτης, αλλά αναβλήθηκε. Η ακριβής ώρα της συνάντησης την Τετάρτη δεν έχει γίνει γνωστή δεδομένου ότι θα γίνει μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η διάρκεια της οποίας δεν είναι προκαθορισμένη.

Αναφορικά με το ενιαίο μισθολόγιο, στόχο αποτελεί η εφαρμογή του να αρχίσει εντός του 2011. «Επιδίωξη μας είναι να αρχίσει από το 2011, εάν θα είναι Οκτώβριος ή Νοέμβριος δε μπορώ να πω με βεβαιότητα» σημείωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Στο τελικό σχέδιο δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση αμοιβής λόγω υπουργείου και υπηρεσίας, ενώ το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει νέα «μεγάλη οριζόντια μείωση». Το σύστημα θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να διατηρήσουν τις αμοιβές τους. Ωστόσο η «προσωπική διαφορά» θα απορροφήσει την κάθε μελλοντική αύξηση μέχρι να μηδενιστεί.

Ads

Για το πλαφόν της προσωπικής διαφοράς η συζήτηση με την τρόικα συνεχίζεται λαμβάνοντας υπόψη δύο βασικά δεδομένα. Το πρώτο, αφορά τα υπουργεία όπου η «προσωπική διαφορά» είναι τόσο μεγάλη ώστε ένας εργαζόμενος που είναι κοντά στην σύνταξη, δεν θα προλάβει να την απορροφήσει. Το δεύτερο, αφορά νεότερους υπαλλήλους όπου η εξίσωση θα γίνεται σχετικά γρήγορα, σε περίπου 5 χρόνια. Το σχέδιο νόμου προβλέπει, τέλος, ότι στη συνέχεια θα υπάρξει εναρμόνιση μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ.

Στο μικροσκόπιο δαπάνες – έσοδα

Στο επίκεντρο της συζήτησης με την τρόικα εκτός από το θέμα του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, θα εξετασθούν και οι υπερβάσεις στο σκέλος των δαπανών, καθώς στο σκέλος των εσόδων υπάρχουν έως το τέλος του έτους τα έκτακτα φορολογικά μέτρα.

Πάντως η τρόικα δεν φαίνεται να πείθεται ότι η μεγάλη υστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, πριν την τελική τοποθέτησή της για το θέμα της ύφεσης, η τρόικα αναμένει τα τελικά απολογιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την εξέλιξη του ΑΕΠ.

Την τρόικα συναντά και ο Σαμαράς

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, θα έχει σήμερα το κλιμάκιο της τρόικας. Οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης επάνω σε μια σειρά από θέματα και μεταρρυθμίσεις, όπως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι αλλαγές στο κράτος και οι αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ θα επαναφέρει στο προσκήνιο τα κοστολογημένα μέτρα του «Ζάππειο ΙΙ», ενώ αναμένεται να επαναλάβει ότι το μείγμα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής δεν οδηγεί τη χώρα σε έξοδο από την ύφεση. Μάλιστα αναμένεται να επισημάνει ότι από τις 25 Μαΐου, οπότε τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν επισκέφθηκαν τελευταία φορά τα γραφεία του κόμματος στη Λεωφ. Συγγρού, σχεδόν όλα τα μακροοικονομικά και τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν επιδεινωθεί.

Έξι νομοσχέδια στο υπουργικό συμβούλιο

Στις 12 το μεσημέρι, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο θα συζητηθούν έξι επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση προς όλα τα μέλη της κυβέρνησης να γίνουν δωρητές οργάνων. Τόσο ο κ. Λοβέρδος, όσο και οι υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς και άλλοι παράγοντες του υπουργείου Υγείας συμπλήρωσαν τη σχετική αίτηση και εντάχθηκαν Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων. Κατόπιν ο υπουργός Υγείας αποφάσισε να διανείμει τώρα αιτήσεις εγγραφής και σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθούν τα ακόλουθα νομοσχέδια:

Αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλες διατάξεις (εισηγητής Ανδρέας Λοβέρδος).

Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος (εισηγητής Χάρης Καστανίδης).

Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις (εισηγητής Παύλος Γερουλάνος).

Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις (εισηγητής Κώστας Σκανδαλίδης).

Διαχείριση ακινήτων αρμοδιότητας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων – Αγροτικές μισθώσεις (εισηγητής Κώστας Σκανδαλίδης)

Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2168/1993 και ενσωμάτωση της Οδηγίας 2009/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Μαΐου 2009 «για την απλούστευση των όρων και προϋποθέσεων για τις μεταφορές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας» (εισηγητής Μιχάλης Χρυσοχοΐδης).

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο θέμα της Λιβύης.